Welke soorten blauwe kaas zijn er?

Blauwe kaas is een gastronomisch product met een karakteristiek aroma en een uitgesproken, aangename smaak. Dit product wordt vooral gewaardeerd vanwege de uitgesproken smaak en pikante tonen, het uitgesproken, licht scherpe aroma en de delicate textuur. Producteigenschappen worden bepaald door een speciale productietechnologie, waarbij speciale penicillineschimmels worden gebruikt.

Schimmelkazen zijn onderverdeeld in vele variëteiten, die niet alleen verschillen in smaakkenmerken, maar ook in de aanwezigheid van schimmelkorst of dunne aderen van verschillende kleuren. Dit product is zeer nuttig, het bevat een rijke vitamine- en mineraalsamenstelling, hoog calciumgehalte. De productietechnologie van dergelijke kazen omvat het gebruik van alleen natuurlijke producten, wat het voordeel verhoogt en ze tot een rijke bron van eiwitten en speciale enzymen maakt. Deze kazen zijn nuttig voor de spijsvertering en immuniteit, de vorming van spiermassa.

Een beetje over de voordelen van het product: hoe en met wat het wordt geserveerd

Voordat je erachter komt hoe de naam van een kaas met schimmel van een bepaalde variëteit wordt genoemd, moet je de nuttige eigenschappen ervan overwegen. Melkkazen worden, net als elke andere variëteit, bereid uit melk, dus er zit veel calcium in. En juist daarom worden kaas met schimmel als nuttig beschouwd.

Bovendien wordt dergelijke kaas vanwege zijn beschimmelde toestand veel sneller verteerd, vanwege de aanwezigheid van speciale enzymen. Bovendien is kaas een belangrijke eiwitbron, die in hoeveelheid vele malen groter is dan in vis en eieren.

Melkkazen hebben ook het voordeel dat ze nuttige bacteriën hebben die de goede werking van het spijsverteringsstelsel stimuleren. Ook bevat een dergelijk voedingsproduct aminozuren, die, hoewel ze verschillen van die welke aanwezig zijn in gewone soorten kaas, maar tegelijkertijd een positief effect kunnen hebben op de vorming van spierweefsel.

Bovendien is in een aantal wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat een persoon die regelmatig een matige hoeveelheid blauwe kaas consumeert, een goede huidbescherming heeft tegen de negatieve effecten van zonlicht, vanwege de productie van melanine.

Nu gaat het erom hoe en waarmee het product wordt geserveerd. Ongeacht het soort blauwe kaas, ze worden geserveerd op een groot rond bord. Bovendien worden verschillende variëteiten van het product tegelijkertijd op de schaal geplaatst: langs de randen van de plaat zijn lichte kazen en dichter bij het midden - variëteiten die een pikantere smaak hebben.

Om de smaak van het product na het snijden te verzadigen, krijgt hij een beetje rust - kazen worden ongeveer 40-60 minuten gesneden voor het opdienen. En om de smaak te verbeteren, worden ze geserveerd met honing en noten, soms zelfs gekarameliseerd in honing.

Blauwe kaas: namen van soorten en variëteiten

Volgens de legende is de vorming van schimmelkaas het gevolg van toeval. In de stad Roquefort, ongeveer 2000 jaar geleden, vergat een Franse herder zijn lunch - brood, kaas en water - in een grot. Na een maand werd het verlies gevonden en om de een of andere reden (mogelijk vanwege het gebrek aan ander voedsel en ernstige honger), at de man oud voedsel. De kaas bedekt met blauwachtige schimmel had een zoute, kruidige smaak en was zeer geliefd bij de herder. De inwoners van zijn dorp waardeerden de ontdekking van de herder en begonnen bewust de gekookte kazen in grotten te leggen. Dat is hoe Roquefort eruit zag - de eerste blauwe kaas. In de 15e eeuw kregen de kaasmakers van deze provincie toestemming van de koning om deze originele kaas te produceren. Tegenwoordig is een geurig product met een heerlijke nootachtige smaak over de hele wereld beroemd.

Het uiterlijk en de geur van blauwe kaas laten veel te wensen over, maar de smaak is gewoon goddelijk!

Natuurlijk is in de afgelopen eeuwen de technologie voor het maken van kaas veranderd, evenals de geografische verdeling van goodies. Tegenwoordig worden kazen met schimmel niet alleen in Frankrijk, maar ook in Italië en het VK gemaakt.

Wat is de naam van blauwe kaas en zijn vele variëteiten?

De "namen" van het product zijn grotendeels afhankelijk van de kleur die wordt gebruikt in het productieproces van de matrijs.

Nuttige eigenschappen van kaas

Velen geloven dat veel van dit product schadelijk is. Maar zoals ze zeggen, elk gif in kleine hoeveelheden is een remedie. Als u de maatregel kent, profiteert het product alleen. Het is tenslotte gebaseerd op eiwitten, die het lichaam dringend nodig heeft voor groei en vernieuwing. Het is vooral handig voor kinderen. 500 gram van het product bevat evenveel eiwit als in vijf liter melk.

Vaste variëteiten zijn een uitstekende bron van calcium, dus ze zijn nuttig voor mensen met botziekten, gewrichten en andere soortgelijke aandoeningen. In kwark kun je onder andere fosfor en een aantal vitamines vinden die de normalisatie van de druk beïnvloeden. Zachte variëteiten zijn goed voor het gezichtsvermogen en de huid. Het product met schimmel heeft ontstekingsremmende en schimmelwerende effecten.

Hoe blauwe kaas te maken en is het mogelijk om te eten

De eerste reactie op beschimmelde kaas is de wens om het weg te gooien. Dit geldt voor zuivelproducten die iedereen kent. Het uiterlijk van schimmel geeft aan dat de kaas is bedorven en het gebruik ervan in voedsel kan ernstige vergiftiging veroorzaken.

Er zijn veel soorten schimmelkaas, elk bereid volgens speciale recepten met gedomesticeerde penicillineschimmels. Productie heeft eeuwenoude tradities, de meesters hebben hun geheimen. Er zijn harde en zachte soorten, melk wordt genomen van koeien, schapen, geiten. De schimmelsoorten zijn ook anders, het eerste verschil dat je opvalt, is de kleur: blauw, wit, rood. Technologie, afhankelijk van de gebruikte mal, varieert.

De voordelen van blauwe kaas

Niet elke kaasvorm is geschikt voor menselijke consumptie. Vergelijk Roquefort en beschimmelde kaas niet in de koelkast, waarvan het gebruik twijfelachtig is. Voor de bereiding van blauwe kaas worden speciale soorten kaas gebruikt, die qua uiterlijk, geur en eigenschappen verschillen van het giftige.

Om Roquefort te verkrijgen, worden Gorgonzola, Stilton, Dor Blue, sporen van Penicillium roqueforti of blauwe schimmel aan het kaassubstraat toegevoegd. Op het oppervlak van Camembert en Bree groeit een witte zachte pluis van Penicillium camemberti-schimmels of witte schimmel, die nergens in de natuur wordt aangetroffen en verscheen in het proces van menselijke activiteit vanwege meerdere kunstmatige selectie.

Je kunt geen witte schimmelkaas in vivo krijgen zonder opzettelijk witte schimmelsporen te introduceren. Hetzelfde geldt voor blauwe kazen. Hoewel sommige soorten blauwe schimmels worden gevonden op boomsoorten, worden alleen gedomesticeerde en geëvolueerde sporen genomen om blauwe schimmelkaas te maken.

Kaas zelf is een gezond product, maar kiemen met sporen van gezonde champignons, krijgt extra eigenschappen.

Verbetert de calciumabsorptie

Kaas bevat net als alle zuivelproducten veel calcium. Om het lichaam te verzadigen, is er weinig om cottage cheese, melk en kaas in grote hoeveelheden te eten. Calcium in voedingsmiddelen wordt mogelijk niet opgenomen en de voedingsvoordelen zijn minimaal.

Om ervoor te zorgen dat het calciummetabolisme in het lichaam soepel en productief verloopt, neemt u remmende stoffen in het dieet op die de absorptie van calcium bevorderen. Ze zijn opgenomen in nobele schimmel. Dus het lichaam zal een groter deel calcium ontvangen van een portie blauwe kaas dan van gewone kaas die in dezelfde hoeveelheid wordt gegeten.

Vermindert de negatieve effecten van ultraviolette stralen

Kaas gekiemd met nobele schimmel bevat stoffen die het melanineproces in de menselijke huid stimuleren.Deze natuurlijke donkere pigmenten laten geen ultraviolette stralen door in de dermis van de huid, waardoor zonnebrand wordt voorkomen.

Verrijkt het lichaam met eiwitten

Een stuk beschimmelde kaas levert het lichaam meer eiwit dan hetzelfde stuk vlees of vis. Eiwit is betrokken bij het opbouwen van spierweefsel in het lichaam.

Voorkomt dysbiose en gisting in de darmen

Kaasschimmels uit de Penicillium-familie, die in de darmen komen, creëren een gunstige omgeving voor de verspreiding van nuttige bacteriën. Ze remmen de afbraak van onverteerde producten en elimineren hun gisting en ontleding.

Gunstig effect op het cardiovasculaire systeem

Mensen die regelmatig gastronomische variëteiten met schimmel consumeren, hebben minder kans op hartaanvallen en beroertes. Bovendien verdunt Penicillium roqueforti het bloed, wat de vorming van stolsels voorkomt en de doorstroming ervan verbetert.

Verbetert hormonen en verlicht stress

In kaasvorm is het gehalte aan pantotheenzuur of vitamine B5, dat verantwoordelijk is voor de productie van glucocorticoïden, hormonen geproduceerd door de bijnieren, verhoogd. Bij een tekort aan vitamine B5 in het lichaam ontstaan ​​vermoeidheid, snelle vermoeidheid, slaapstoornissen en depressieve stoornissen.

Versnelt wondgenezing

Penicillium bevat de aminozuren valine en histidine, waarvan de belangrijkste eigenschap is het herstel van beschadigde weefsels en organen te versnellen. Het lichaam kan deze aminozuren niet alleen produceren.

Soorten kaas volgens productiemethode

Het type kaas dat niet uitwringt en niet rijpt, is vers. Deskundigen schrijven dit soort zuivelproducten soms toe aan kwark. Het kan worden gebruikt als een onafhankelijk product voor consumptie, en voor de bereiding van verschillende gerechten: dumplings, cottage cheese-pannenkoeken, ijs.

Zachte variëteiten

Ze zijn gemaakt van room en hebben daarom een ​​delicate smaak en zachte textuur. Het is heel moeilijk om dergelijke soorten met een mes te snijden, maar hierdoor verliezen ze hun unieke smaak niet.

Zachte kazen zijn romige en kwark. Deze soorten zijn kampioenen in het gehalte aan aminozuren en eiwitten. De meest populaire soorten zachte kaas met een foto en beschrijving:

 • Adygeya. Om te proeven is het moeilijk te onderscheiden van kwark. Het heeft dezelfde zachte en korrelige textuur en bevat veel licht verteerbaar calcium.
 • Almette. Traditioneel wordt het geleverd met een verscheidenheid aan additieven, zoals kruiden of knoflook. Ideaal voor een gezond en stevig ontbijt.

 • Aperifre. De textuur lijkt ook op cottage cheese. Zachte kaas in cirkels wordt verkocht als toevoeging aan alcoholische dranken.
 • Gervais. Het wordt vrijgegeven in verpakkingen, zoals boter. De samenstelling bevat room en melk in grote hoeveelheden.

 • Mascarpone. Deze kaas wordt traditioneel gemaakt van zware room. Het wordt voornamelijk gebruikt bij het maken van desserts, bijvoorbeeld Tiramisu.
 • Mozzarella. De beroemde soort wordt traditioneel gemaakt van buffelmelk. Ze gebruiken kaas om pizza te maken en consumeren het zelden als een onafhankelijk product.
 • Ricotta. Kaas met een delicate romige smaak en een gestremde consistentie.
 • Tofu is een kaas die ideaal is voor vegetariërs. In plaats van dierlijke eiwitten heeft het soja.
 • Philadelphia. Dit is een kaas met een zachte, licht zoete smaak. Het wordt gebruikt bij het maken van rollen met dezelfde naam.

Harde en halfharde kaas

Ze zijn veel langer bestand dan zachte variëteiten, waardoor ze een dichte structuur krijgen. Op zijn beurt worden harde kazen, foto's en beschrijvingen, die hieronder worden gepresenteerd, verdeeld in gekookt en ongekookt, evenals gefermenteerde melk en stremsel.

Inwoners van Rusland kopen vaker semi-harde en harde variëteiten dan zachte: ze zijn universeel qua gebruik. Ze kunnen worden gegeten met sneetjes brood, toegevoegd aan verschillende gerechten: soepen, salades, gebak, enz.

De meest populaire kazen:

 • Parmezaanse kaas. Het is een kaas met een zoute, ietwat zure afdronk. Het heeft een brokkelige structuur, dus het is niet geschikt voor het maken van broodjes.

 • Cheddar.Dit is een zuivelproduct met een gelige tint en een aangename nootachtige smaak. Cheddar heeft een plastic structuur.

 • Russisch of Kostroma. Het product behoort tot de soorten halfvaste kwaliteiten. Het heeft kleine ogen en een licht zoute smaak. Er is veel vraag naar omdat het goedkoop is.

 • Gouda. Deze kaas wordt traditioneel in Nederland geproduceerd, maar in Rusland zijn er verschillende productiebedrijven die zich bezighouden met de levering en verkoop van deze kaas. Gouda heeft een aangename delicate smaak en smelt zeer goed.

 • Mimolet. Dit is de meest interessante kaas om te beschrijven. Het heeft fel oranje tinten en walnoot-fruit kaas. Veel mensen zijn bang om een ​​pas te kopen, omdat ze microscopische teken gebruiken om deze te laten rijpen.

 • Cantal - harde kaas met een scherpe smaak. Hoe groter de blootstelling van het product, hoe helderder en scherper de smaak. Een onderscheidend kenmerk van Cantal is het lage caloriegehalte. Ze eten het liefst atleten en warmte. wie volgt de figuur.

 • Parmigiano Reggiano - veelzijdige Italiaanse kaas. Het kan worden toegevoegd aan alle snacks, gebak en pasta. Parmigiano is bestand tegen hoge temperaturen en smelt niet goed.

 • Grano Padano is een korrelige harde kaas die rijpt van 1,5 tot 2 jaar. Het product wordt beschouwd als zeer calorierijk in 100 g kaas - 383 Kcal, dus het is beter om het niet te eten voor mensen met overgewicht en atherosclerose.

 • Poshekhonsky - kaasproductie vindt plaats in Wit-Rusland. Voor de rijping worden stremsel en gepasteuriseerde koemelk gebruikt.

Blauwe Kazen

De tweede naam voor een dergelijk product is blauwe of blauwe schimmel. Een kwaliteitsproduct onderscheiden van een beschadigd product is heel eenvoudig. De eerste heeft een aangename smaak en een prettige oogvorm. In Rusland worden dergelijke rassen vanwege de hoge kosten niet geproduceerd. In Europese landen is de productie van schimmelkaas op gang gebracht en is het vrij moeilijk om met deze bedrijven te concurreren.

Schimmel kan verschillende tinten hebben - van blauw en grijs tot oranje en felrood.

De meest populaire soorten blauwe kaas:

 • Roquefort. Dit is blauwe kaas. Het zit niet alleen op de korst, maar ook in het product. Roquefort doet niet onder voor dure soorten vlees wat betreft eiwitten en voedingsstoffen. Het wordt bewaard in speciale grotten onder bepaalde temperatuuromstandigheden en luchtvochtigheid.

 • Dor Blue. Het kaasrecept is gemaakt in het midden van de 20e eeuw en is nog bij niemand algemeen bekend. Het recept voor Dor Blue wordt strikt vertrouwelijk gehouden. Het is gemaakt van koemelk met de toevoeging van nobele schimmel. In tegenstelling tot andere schimmelsoorten, heeft Dor Blue een minder zoute smaak.

 • Stilton is een goedkope tegenhanger van Dor Blue. Het wordt ongeveer 9 maanden bewaard. Parfumeurs waardeerden het onovertroffen aroma van het product zo dat ze het aan hun parfumsamenstellingen begonnen toe te voegen.

 • Libanon is een gefermenteerd melkproduct met rode schimmel. Cider, druiven en penicilline worden gebruikt voor de gisting. Ze maken Libanon alleen van hoogwaardige koemelk, en ze staan ​​het ongeveer 6 maanden vol. Dit soort schimmel is waardevol omdat het een interessante nasmaak achterlaat.

 • Epuass. Kaas wordt opgeslagen in speciale ruimtes met houten lattenbodems. Nadat rode schimmel op het oppervlak van het product verschijnt, wordt het behandeld met zoutoplossing. Dit voorkomt dat schimmel binnendringt.

Roomkaas

Het is juister om het een kaasproduct te noemen. De technologie voor de productie van verwerkte producten is in bijna alle gevallen hetzelfde. De ingrediënten. die worden gebruikt bij het maken: suiker, zout, melkpoeder, verschillende additieven. Er zijn verschillende soorten bewerkte kazen:

 • Pasty. Door consistentie lijkt het op zure room en heeft het een hoog vetgehalte. Dergelijke goederen worden meestal verkocht in potten met een deksel. Beschikbaar zonder additieven (romig) of met smaakstoffen.

 • Lomteva. Dergelijke kaas kan in stukjes worden gesneden, omdat het een dichte structuur heeft.Plakkazen worden meestal geproduceerd in folieverpakking. Mag tot 70% vet bevatten.

 • Sweet. Dit is een gewone verwerkte kaas, waaraan suiker, cacao cichorei en siroop zijn toegevoegd. Het is gemakkelijk om kwaliteitsproducten te onderscheiden van goederen van lage kwaliteit. De eerste bevat zuivelproducten en de tweede bevat plantaardige oliën.

Gerookte kaas

Er zijn verschillende soorten gerookte kaas in Rusland:

 • Chechil of varkensstaart. Het is gemaakt van geiten- of schapenmelk. Er worden een speciale gist en enzymen aan toegevoegd. De ingrediënten worden verwarmd zodat ze opkrullen en er dunne draden van maken. Na het koken doorstaat Chechil een kwaliteitscontrole: als de draden in het oog van een naald worden geplaatst, wordt het product bereid volgens de technologie.

 • Worstkaas. Het is gemaakt van kwark, harde kaas, room, boter en kruiden. Loafs worden gevormd uit de ingrediënten, die meerdere uren in speciale ovens worden gerookt.

 • Gruyère kaas. Het is gemaakt in Zwitserland. Het heeft een eilandachtige nootachtige smaak.

Gerookt zijn ook zachte variëteiten - Gouda, Mozzarella., Cheddar.

Pekelvariëteiten

De eigenaardigheid van de productie is dat het 1 tot 3 maanden oud is in een speciale pekel voor volledige veroudering. De consistentie van dergelijke kazen zal bros en afbrokkelend zijn.

Namen van pekelsoorten:

 • Brynza - het kan worden bereid uit verschillende grondstoffen (koeien, schapenmelk, stremsel). De productietijd van kaas is van 20 tot 60 dagen. Voor het serveren is het raadzaam om het product met gekookt water te spoelen, anders lijkt het te zout.

 • Suluguni. Het gewicht van één geproduceerde reep is maximaal 4 kg. Suluguni bevat ongeveer 40% vet en 5-7% zout.

 • Feta - de structuur lijkt meer op dikke kwark. Feta rijpt vanaf 3 maanden.

Witte kaas

Dit product wordt goed herkend door de vele verschillende "broers" in de schappen in winkels. Pluizige witte schimmel is zichtbaar bovenop het product. Kaas ruikt naar gedroogd gras, schimmels en mos - deze geur lijkt de consument onder te dompelen in de charme van een herfstbos.

Witte kaas is een van de veel voorkomende soorten blauwe kaas.

Soorten witte kaas worden vertegenwoordigd door de namen Bulette Daven, Brie, Neuchatel en Camembert.

 • -Bulet daven. Het product dankt zijn naam aan de Franse stad Aven, wiens eer kaas wordt genoemd. Het is gemaakt in de vorm van originele driehoeken met een gewicht van ongeveer 300 gram, op smaak gebracht met kruiden. Kaas rijpt 2-3 maanden.
 • Bree. De meest populaire witte kaas. Het wordt al lang beschouwd als een favoriet dessert van veel Franse koningen. Jonge kaas heeft een milde en delicate smaak, terwijl oudere kaas pittig is.
 • Neuchatel. Norman kaas, bedekt met een dichte korst met duidelijk zichtbare schimmel op het oppervlak. Het heeft een heldere champignonsmaak.
 • Camembert. Verschillende soorten vette kaas rijpen van september tot mei (het product houdt niet van warmte). Het is gemaakt van koemelk. In een delicate romige smaak zijn paddestoeltonen gemakkelijk te onderscheiden.

Zachte kazen met namen en beschrijvingen

Zachte kaas is vrij populair onder de Russisch sprekende bevolking, wat waarschijnlijk de reden is dat er zoveel te koop is. Bovendien is het gemakkelijk om thuis te koken, omdat het geen ongebruikelijke producten en zeldzame vaardigheden vereist. In totaal zijn er meer dan 700 zachte variëteiten van het product.

Het belangrijkste kenmerk van zachte variëteiten is een aangename romige smaak, die wordt bereikt door melkroom aan de samenstelling toe te voegen. De ingrediënten omvatten ook bacteriën en enzymen. Het resultaat is een tamelijk zacht product dat zelfs moeilijk met een mes te snijden is. Maar dit maakt hem niet slechter dan zijn meer solide landgenoten.

Om het goed te houden, moet het in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van niet meer dan 8 graden. Een zacht product gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk wordt niet langer dan een week bewaard.Maar Brynza en Mozzarella kunnen alleen in pekel liggen, wat het wenselijk is om in een glazen of plastic schaal te gieten, maar in geen geval van ijzer.

Zachte variëteiten zijn uniek in hun rijke samenstelling, hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van vetten en aminozuren. Zachte vertegenwoordigers zijn onder meer romig, wrongel en zelf ook direct zacht.

De meest populaire zachte variëteiten:

Populair bij ons Adygeya Het heeft een uitgesproken zure melksmaak en de consistentie van kwark. Het bevat veel calcium.

Almette - een zeer zacht wrongelproduct met additieven. In de klassiekers - met kruiden en knoflook.

Aperifre - ook vergelijkbaar met kwark met een frisse smaak. Het wordt in cirkels geproduceerd zodat het handig is om te serveren met drankjes.

Gervais - Dit is een klassiek Frans ras gemaakt van melk met toevoeging van room.

Liederkranz - De duurste zachte kaas in de VS, zoals brie.

mascarpone Is een Italiaanse beroemde variëteit gemaakt met room. Wordt vooral gebruikt voor desserts, voor de populaire Tiramisu.

mozzarella - Een populair zacht product dat volgens een uniek recept is gemaakt van buffelmelk. Het is ideaal voor het maken van pizza.

ricotta - Dit is ook een populaire kaas in ons land, die een zure delicate smaak en een wrongeltextuur heeft.

Tartarus - Nog een zachte vertegenwoordiger van het wrongeltype.

tofu - Een populair product op basis van soja bij vegetariërs.

Philadelphia - zachte, delicate, licht zoete variëteit, die wordt gebruikt in populaire rollen met dezelfde naam.

feta - Een aangenaam brak product dat vaak wordt gebruikt in groentesalades. Het wordt beschouwd als ingelegd en komt uit Corsica. Het onderscheidt zich door zijn scherpe smaak, witte kleur en brokkelige structuur.

Witte kazen

Kaas met witte schimmel is een van de veel voorkomende variëteiten die in huishoudelijke winkels en supermarkten in de schappen liggen. Wij nodigen u uit om kennis te maken met de meest prominente vertegenwoordigers van deze categorie.

De slimste en meest bekende voor velen van ons is de vertegenwoordiger van blauwe kaas. Het is bedekt met een witte coating, die soms grijs wordt. Het is gemaakt in de vorm van ronde koppen, waarvan de diametrische grootte 60 cm kan bereiken.De dikte van Brie-kaas varieert van 30 tot 50 mm en bovendien, hoe kleiner het is in dikte, hoe scherper de smaak en het helderdere aroma.

De jonge, onrijpe Bree heeft een zachte structuur en niet erg scherpe smaak. Maar hoe langer de kaas rijpt, hoe harder en dichter hij wordt. Het aroma herinnert ammoniak - een witte korst straalt een sterke geur van ammoniak uit. Maar ondanks dit is alles zonder een spoorkaas eetbaar en veilig voor het menselijk lichaam. Het wordt aanbevolen om deze delicatesse eerst te proberen als iemand voor het eerst kennis maakt met dit soort producten.

Soorten kaas per gebruikte grondstof

Soorten kazen, waarvan de beschrijving en foto's eerder worden gegeven, zijn voornamelijk gemaakt van koemelk. Maar ook andere grondstoffen worden gebruikt voor de productie: geiten-, schapen- en merriemelk.

Geitenkaas:

 • Camembert - het midden is zacht en zacht en de korst smaakt naar bospaddestoelen.

 • Bangon - heeft een zachte consistentie en is gemaakt in Frankrijk. Maak Bangon van ongeraffineerde geitenmelk. Een kenmerk van deze delicatesse is dat het tijdens het rijpen wordt bewaard in kastanjebladeren.

 • Sainte-Maure-de-Touraine. Er zitten rietjes in het product, waardoor er ventilatie in zit. Sainte-Mor-de-Touraine is een variëteit met schimmel.

De zeldzaamste soort is gemaakt van koumiss - merriemelk. In Rusland is de productie van dergelijke lekkernijen nog niet vastgesteld. In de grote steden van het land - Moskou en St. Petersburg, komt het voornamelijk uit Europese landen en Kazachstan.

Schapenkaas wordt gemaakt in het zuiden van Rusland. Bekende variëteiten: Tushinsky, Yerevan, Suluguni, Chanakh, Brynza, Roquefort. Deze soorten hebben een wittere kleur dan die gemaakt van koemelk.

Eiwit uit geiten-, schapen- en merriemelk wordt beter opgenomen dan uit koemelk. Daarom zijn producten gemaakt van deze grondstof een geweldig alternatief voor mensen met allergieën.

Rode schimmel

Een ander interessant subtype van pikante delicatesse zijn producten met rode, bordeauxrode of oranje schimmel.

Rode kaas is een uitstekend product dat afzonderlijk wordt geconsumeerd en gecombineerd met wijnen.

Harde en halfvaste variëteiten bekend in Rusland

Harde kaas wordt zo vanwege de lange blootstelling. Harde variëteiten omvatten ook semi-solide variëteiten, waar we dol op zijn in ons land. Vaste soorten kunnen op hun beurt worden verdeeld in stremsel en zuivelproducten.

De meest populaire harde variëteiten in Rusland zijn parmezaan en Cheddar. Ze onderscheiden zich door een redelijk betaalbare prijs en veelzijdigheid bij het koken. Parmezaanse kaas is bij velen geliefd. Het heeft een ongewone kruidige smaak, maar het is meestal moeilijk om het te hakken en op een sandwich te leggen, omdat het afbrokkelt. Cheddar is een hard plastic product met een aangename nootachtige smaak en gele kleur.

We hebben in de schappen meestal kaas gevonden onder de namen "Russische" en "Kostroma". Door classificatie zijn ze semi-solide. "Russisch" heeft zeer kleine "ogen", een zuur-zoutachtige smaak en een aangename textuur. En de prijs is erg aantrekkelijk.

Ook populair in ons land. Gouda. Het is van de Nederlandse vertegenwoordigers, maar tegenwoordig wordt het vaak hier in Rusland geproduceerd. Het heeft een milde smaak, een aangename dichte geelachtige tint. Ze is ook geliefd vanwege het kenmerk van langzaam smelten en reiken, wat ideaal is voor zelfgemaakte pizza's en broodjes.

Edam kan in elke winkel worden gekocht. Het heeft een helderdere smaak, in het origineel moet er een smaak van noten zijn.

Abondance heeft niet veel bekendheid in ons land, maar is een levendige vertegenwoordiger van deze soort, gemaakt van koemelk. Het heeft een oranje korst met blauwe vlekken. Het product zelf is zacht, delicaat, met een rijke en delicate smaak en een fruitig-nootachtig aroma.

De genoemde variëteiten zijn natuurlijk niet alle. Maar het is precies op hen dat in de regel elk van onze landgenoten zijn keuze stopt. Ik ben er vrij zeker van dat deze lijst ook uw favoriete product bevat.

Natuurlijk zijn er andere soorten, maar ze komen minder vaak voor en worden respectievelijk ook gekocht.

Blauwe kaas (welke soorten schimmel bestaan)

De tweede naam van dit ras is blauwe kaas of zoals het ook "blauwe schimmel" wordt genoemd. Er is geen fictie in deze naam, de schimmel op het gerijpte gerijpte product onderscheidt zich echt door een zachte blauwe kleur en het kan gemakkelijk worden onderscheiden van een eenvoudig bedorven product, omdat het nog steeds een aangename geur heeft en de schimmel aangenaam is voor het oog. Dergelijke rassen worden niet in Rusland geproduceerd, mogelijk omdat ze het niet kopen vanwege de te dure prijs.

En mogelijk omdat in Europa het productieproces in gang is gezet en het heel moeilijk zal zijn om het te “overtreffen”.

Schimmel kan ondertussen verschillende kleuren hebben: wit, rood, groen, blauw.

In het buitenland zijn variëteiten met schimmel erg populair. Onder hen, met witte schimmel, vinden vooral liefhebbers het leuk Camembert en Bree. Er is ook minder populair, maar niet inferieur in kwaliteit Bulet daven ruikend het aroma waarvan het eenmaal onmogelijk is om het te vergeten.

Zachte variëteiten hebben een unieke geur die met niets te verwarren is. Niet iedereen kan zo'n beschimmeld product waarderen. En voor echte kenners, lijkt het aroma van dit product op de geur van gevallen bladeren en vochtige aarde, die hen onderscheidt van de totale massa van hun eigen soort.

Onlangs is de wereld veroverd door een toegenomen interesse in blauwe schimmelkaas. Mede omdat ze niet zo lang geleden begonnen met het maken van deze schaduw.

De meest populaire en levendige vertegenwoordigers van een product met blauwe schimmel zijn Roquefort en Ble de coss. Deze soorten hebben schimmel niet alleen buiten maar ook binnen, en qua eiwit zijn ze niet minder dan vlees!

Blauwe schimmel is relatief recent ontdekt, maar heeft de harten van fijnproevers al weten te veroveren. Om te koken Roquefort hebben een speciale grot nodig, met het nodige niveau van temperatuur en vochtigheid. Om het product te laten gisten, wordt roggebrood gebruikt. En om ervoor te zorgen dat de schimmel ook binnen komt, is het zachte midden doorboord met naalden.

Dorblu gecreëerd aan het begin van de vorige eeuw, zijn recept wordt strikt vertrouwelijk gehouden. In tegenstelling tot eerdere recepten, heeft het een milde smaak en een aangename textuur die op olie lijkt. Het is gemaakt van koemelk met de toevoeging van nobele schimmel. In vergelijking, bijvoorbeeld, een product met groene schimmel, is het niet zo zout.

Er is ook een goedkopere analoog. Dorblu genoemd Stilton. Het is slechts negen weken oud en is gebaseerd op koemelk. Stilton neemt een waardige plaats in bij de productie van Engelse kazen en heeft een unieke geur.

Interessant feit - parfumeurs waren zo dol op de geur dat ze het in hun producten gebruikten en aan parfums toevoegden.

Soorten met rode schimmel zijn er niet zo veel. Zijn slimme vertegenwoordiger is Livarot kaas. Deze schaduw wordt bereikt door een ongewone samenstelling, die druiven, cider, wodka en penicilline omvat! Smaak is onmogelijk voor te stellen, toch? Niemand betwist dat alleen een echte kenner deze smaak kan waarderen.

In het hart van livarot cheese er wordt uitsluitend hoogwaardige koemelk gebruikt. Volgens de regels moet het in de winter worden gekookt en minimaal zes maanden worden bewaard. Het resultaat is een scherp smakend product met een interessante nasmaak.

Epuass gemaakt in speciale kamers met houten trellised planken. Zodra er rode schimmel op het oppervlak verschijnt, worden de koppen behandeld met zoutoplossing en Bourgondische wodka om te voorkomen dat er schimmel in het product komt.

Het is ook het vermelden waard over de vorm Munster, die niet minder populair is dan het bovenstaande. Het is gemaakt volgens hetzelfde recept, het enige verschil zit in de extra ingrediënten.

Hij heeft ook tijd nodig om te rijpen.

De kaas krijgt een ongewone schaduw als gevolg van de wastechnologie tijdens de rijpingsperiode:

 • Camembert ondergedompeld in cider. Hierdoor is het product niet bedekt met wit, maar met rode schimmel en is de smaak in kaas veel scherper dan in de klassieke versie.
 • Duits Limburg. De oude kaas wordt gebonden met riet en vervolgens geïrrigeerd met water, waaraan de kleurstof van annatto wordt toegevoegd.
 • Epuas. "Ze proberen" Bourgondische wodka, die is gebaseerd op rode druiven.

Beroemde Franse geitenkaas

Bij de productie van geitenkaas blijven veel nuttiger stoffen en sporenelementen behouden. Dat is de reden waarom het voor veel consumenten van een favoriet product van bijzonder belang is.

Klassiek in deze categorie is geit camembert. Het wordt vooral gewaardeerd om zijn unieke smaak. Het midden ervan is ongelooflijk zacht en zacht, proeft van geitenmelk. En de korst smaakt naar bospaddestoelen. De combinatie van smaken is aangenamer dan ooit.

Banon verwijst naar de zachte productcategorie, is Frans. Bereid door geitenmelk te stremmen. het wordt onmiddellijk na het melken geproduceerd, totdat het is afgekoeld. Het kenmerk is ook dat het wordt opgeslagen in droge bladeren van een kastanjeboom, die het alle aroma en gezonde tannines geven. Het heeft een eetbare beschimmelde korst, het vlees is zacht van binnen en als het hoofd wordt gesneden, kan het weglekken.

Sainte-Maure-de-Touraine ook uit Frankrijk. Het is gemaakt van geitenmelk in de vorm van een cilinder, waarin zich een rietje bevindt (oh, deze Fransen al ...). Dankzij haar wordt het product van binnen geventileerd. Het is ook een beschimmeld ras met een licht nootachtige afdronk.

Een andere grote Franse vertegenwoordiger uit de provincie Berry is een bekend product Valence. Volgens de legende had het eerder de vorm van een piramide, maar Napoleon Bonaparte die het zag, sneed de bovenkant ervan af. Pijnlijk herinnerde de figuur hem aan Egypte met zijn rampzalige campagne. Sindsdien is de kaas bereid in de vorm van een afgeknotte piramide.

Andere geitenkaasjes, zoals Pouligny-Saint-Pierre en Levroux.

Selles-sur-Cher - oorspronkelijk uit het Franse dorp met dezelfde naam. Het is bedekt met een blauwachtige korst, die wordt verkregen door het feit dat nadat het product met stremsel is gefermenteerd, het in vormen wordt gegoten en besprenkeld met fijne houtskool, die eerder tot stof werd gemalen. Rijpingstijd van 10 dagen tot 3 weken.

Er zijn andere variëteiten die helaas niet allemaal in één artikel kunnen worden geteld.

Soorten kaas per vetpercentage

Dit is de laatste classificatie volgens criteria. Volgens het zijn alle kazen verdeeld in:

 • vetvrij - tot 10% (variëteiten Tofu, Chechil, granen, pekel),
 • vetgedrukt - van 20% tot 30% (Ricotta, Dzhugas),
 • gemiddeld vetgehalte - van 30% tot 40% (Grano Padano, Parmezaanse kaas),
 • vet - van 40 tot 45% (Suluguni, Feta, Brynza),
 • zeer vet - 45% - 60% (Gouda, Russisch),
 • hoog vetgehalte - meer dan 60% (Stilton, Roquefort).

Bulet d 'Aven

Het heeft het meest uitgesproken onaangename aroma, in vergelijking met andere soorten blauwe kaas. Daarom besluit niet iedereen het te proberen. Bulet d 'Aven voorbereiden op basis van een zachte wrongelmassa.

De eerste fase van rijping omvat de veroudering van het product in bierpekel, waarna daar peterselie, alsem, knoflook en peper worden toegevoegd. En het is precies te wijten aan zo'n set kruiden dat er zo'n onaangename, zelfs kan men zeggen, stinkende, doordringende geur verschijnt.

Het is gemaakt in de vorm van kegels, die elk ongeveer 180-200 gram wegen. Nadat het in pekel is gerijpt, wordt de kaas met paprika bestrooid en nog 90 dagen gerijpt. Bullet d 'Aven heeft een zachte structuur en wordt 30 dagen na bereiding bewaard.

Blauwe kaas

Blauwe schimmel werd onlangs geopend. Het is toegestaan ​​voor officieel gebruik als onderdeel van bepaalde soorten producten, waaronder kaas.

Blauwe kaas wordt beschouwd als een nobele variëteit aan zuivelproducten.

Hoe kaas te serveren: wat het beste is voor salade, bakken

Welke soorten zijn beter voor salade en warme gerechten - veel huisvrouwen stellen deze vraag. Soms verliest een heerlijke kaas in combinatie met andere producten zijn smaak en bederft hij een gerecht. Daarom moet u weten waarmee elke variëteit wordt gecombineerd en hoe u deze het beste kunt serveren.

Romig en wrongel (Brie, Camembert) is beter om te eten met tortilla's of pitabroodje. Ze worden ook gecombineerd met halfzoete wijn en fruit: perziken. druiven, appels.

Fetax moet worden geserveerd met salades, die zijn gebaseerd op groenten en kruiden. Salade populair bij huisvrouwen, met Feta - "Grieks".

Halfharde kwaliteiten (Gouda, Edam, Russisch) zijn een uitstekend ingrediënt voor warme gerechten. Kazen smelten goed, dus ze worden gebruikt voor het bakken, koken lasagne, pasta's. Semi-solide soorten gaan ook goed samen met wijnen en fruit.

Blauwe schimmelkazen kunnen worden gebruikt als ingrediënt voor fruit- of groentesalades. Ze zijn heerlijk in combinatie met crackers en crackers.

Harde variëteiten zijn meer geschikt voor broodjes en warme gerechten Julien, Fondue. Parmezaanse kaas is ideaal voor pasta - omdat het zich niet verspreidt en pasta een speciale smaak geeft.

Bewerkte kazen zijn een universeel product. Het kan worden toegevoegd aan soep en gebak, verspreid over sneetjes brood.

Welke kaas is beter niet te combineren

Alle soorten kaas mogen niet worden gecombineerd met citrusvruchten. Dit komt door het feit dat het ene product de smaak van een ander onderbreekt. In plaats van citrusvruchten op een bord met kaas, is het beter om gedroogd fruit en een klein kopje honing te serveren.

Jonge soorten kaas zijn beter niet te eten met taartdrankjes - port of cognac. Harde kaas zoals Roquefort is meer geschikt voor dergelijke dranken. Halfharde en harde kazen gaan slecht samen met champagne. Frisdranken worden het best geserveerd met dit drankje.

De meest populaire soorten blauwe kaas:

 • Roquefort. Ja, ja, degene die zo lang in de grot wegkwijnt. Tot op de dag van vandaag sturen ze hem om te rijpen in speciale grotten met het gewenste niveau van vochtigheid en temperatuur. Bij het vormen van blauwe schimmels is roggebrood betrokken, en zodat het niet alleen buiten, maar ook in de kaas is, wordt het met naalden doorboord.
 • Gorgonzola. Op basis van Italiaanse kaas van koemelk. De kooktechnologie lijkt op Roquefort, maar Gorgonzola rijpt langer - 4 maanden en niet 3, zoals haar Franse tegenhanger. De smaak van kaas is pikant en scherp.
 • Ik ga het doen. Het kaasrecept werd in het begin van de vorige eeuw in Duitsland gemaakt (het recept wordt trouwens tot op de dag van vandaag geheim gehouden). In tegenstelling tot eerdere opties, heeft deze kaas een mildere smaak.
 • Stilton. Engelse kaas op basis van koemelk. Voor volledige gereedheid is het 9 weken oud. Het wordt beschouwd als het budgetequivalent van Dorblu.
 • Danablu. Relatief jonge kaas in termen van het maken van recepten. Het rijpt 3 maanden en bestaat als een budgetvervanger voor Roquefort. In tegenstelling tot de laatste, heeft Danablu een meer zoute smaak.

Hoeveel kost kaas voor 1 kg?

Verschillende factoren beïnvloeden de kosten van een product: het type kaas, de fabrikant en het prijsbeleid van de winkel. In Moskou geeft de koper bijvoorbeeld voor 1 kg Poshekhonsky of Russische kaas 400-500 roebel en voor Roquefort - tot 40.000 roebel.

Tabel met de geschatte kosten van verschillende soorten kaas in Moskou per 1 kg

kosten wrijven / kg

Dor Bru (met blauwe schimmel)

Er is geen garantie dat u met veel geld een kwaliteitsproduct krijgt. Boerenkazen kopen in plaats van fabriekskaas is beter. Dit laatste gebeurt met de toevoeging van een vervanger voor melk en plantaardige oliën. Om de fabriekskaas langer te houden, worden er conserveermiddelen aan toegevoegd: kaliumnitraat en natriumnitraat. Dergelijke producten zullen meer schade toebrengen dan voordeel.

Maar waar koop je goede kaas in Moskou? Het is beter om het product bij boeren en boerderijen te bestellen. Het wordt alleen gekookt uit natuurlijke melk met behulp van enzymen en nuttige zure melkbacteriën. Boerenkaas is rijk aan sporenelementen, eiwitten en vitamines.

Het recept voor kaas thuis van melk en kwark

Kaasmakers wordt geadviseerd om koemelk voor beginners te nemen om voor het eerst kaas te proberen te maken. Het recept voor het product is eenvoudig en het zal stap voor stap worden beschreven.

 • ongepasteuriseerde melk (bij voorkeur boerderijmelk) - 5 l,
 • stremsel - ¼ theelepel,
 • mesofiele startercultuur - 1 pakket met 0,1 EA ..

De technologie voor het bereiden van goodies thuis:

 1. Verwarm de melk tot 36 graden. Gebruik een thermometer om de temperatuur te bepalen, omdat fouten het product kunnen beschadigen.
 2. Giet de zuurdesem in de verwarmde melk en laat het 30 minuten staan.
 3. Verdun ¼ theelepel stremsel in 30 ml koud water. De oplossing moet grondig worden gemengd en vervolgens in melk worden gegoten.
 4. Laat melk tot er stolsels verschijnen (gemiddeld 20-30 minuten). Het is onaanvaardbaar om het te mengen, anders wordt een belangrijk gistingsproces geschonden.
 5. Controleer de kaasdesem op reinheid. Doe hiervoor een mes van 10 cm in melk, als er niets op het mes achterblijft, is de gist klaar.
 6. Roer de hele massa 3-5 minuten om het serum te scheiden. Een houten spatel of een lange lepel is ideaal voor het mengen van kaasmassa.
 7. Verdeel na het roeren de inhoud van de pan in wei-deeg en wei. Om dit te doen, wordt de gehele massa overgebracht naar een kaasvorm zodat de wei glas is en de wrongelmassa blijft. Het serum hoeft niet te worden uitgegoten, het kan worden overgelaten voor de bereiding van Ricotta.
 8. Draai in de vorm van kaas om de 30 minuten om.Als alles zorgvuldig wordt gedaan, valt het niet uit elkaar en verliest het geen vorm. In totaal wordt de kop 6-8 keer omgedraaid. Op dit punt wordt het aan elke kant gezouten.
 9. De resulterende massa wordt 6-10 uur rechtstreeks in de vorm in de koelkast gereinigd.

De resulterende kaas, gemaakt volgens recepten uit zelfgemaakte melk, kan in blokjes worden gesneden en worden geserveerd met groenten en fruit. Dit is een geweldige zelfgemaakte snack.

Zelfgemaakte roomkaas cottage kaas recept

Het bereiden van zelfgemaakte kaas uit kwark is heel eenvoudig en vereist speciale culinaire vaardigheden. Het hoofdingrediënt is hoogwaardige, vetarme cottage cottage cheese en nog een paar ingrediënten.

 • 300 g kwark
 • 0,5 theelepel soda,
 • 1 ei
 • 5 g boter,
 • zout en suiker naar smaak.

Stadia van het koken van zelfgemaakte roomkaas:

 1. Zelfgemaakte cottage cheese wordt in een middelgrote kom of pan geplaatst en klop het met een ei.
 2. 1/2 theelepel wordt aan het mengsel toegevoegd. frisdrank en garde opnieuw.
 3. Kwark is gezoet en gezouten om het eindproduct smakelijker te maken.
 4. Boter wordt verpletterd op een rasp. Voor het maken van kaas is het raadzaam om de boter in te vriezen. Als de boter zacht is, wordt deze met een mes gesneden en naar het mengsel gestuurd.
 5. Alle ingrediënten worden opnieuw gemengd met een blender zodat de massa dezelfde consistentie krijgt en puree wordt.
 6. De kaasmassa wordt gedurende ten minste 7 minuten in een waterbad gesmolten. Het wordt constant constant geroerd met een plastic spatel.
 7. Schakel het vuur uit nadat de korrels van cottage cheese volledig zijn opgelost. Wanneer het zelfgemaakte, bewerkte kaas is, heeft het een vloeibare consistentie, maar als het afkoelt, wordt het snel dikker. Als het product langzaam dikker wordt, kun je het nog 5-6 minuten koken, zodat overtollige vloeistof wegkookt.

Het is raadzaam om gekoelde roomkaas in kleine bakjes te gieten.

Een gesmolten thuisproduct wordt het best geserveerd met alcoholische dranken, zoals champagne. Het recept kan worden aangevuld met champignons of kruiden met kruiden.

Het blijkt dat kaas met penicilline niet alleen lekker is, maar ook gezond, en dit is wat:

 • Herstelt het zuur-base evenwicht van de mondholte. Zo wordt slechte adem geëlimineerd.
 • Helpt gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • Beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Bovendien is "beschimmelde" kaas een effectieve preventie van rimpels.
 • Bestrijdt maagdarmstoornissen.

Solide Italiaanse variëteiten

Bij ons bekend parmezaan - De meest populaire Italiaanse vertegenwoordiger. Het heeft het DOR-keurmerk, wat betekent dat deze naam het recht heeft om alleen echte kaas te dragen en alleen vanaf dit punt van de wereld. Ze produceren het strikt van 1 april tot 11 november, en dan rijpt het, van een tot drie jaar. Hoe groter de blootstelling - hoe hoger het prijskaartje. De gereedheid wordt gecontroleerd door op het hoofd van bovenaf te tikken.

Het eindproduct verkruimelt wanneer het wordt gesneden en heeft een delicate pikante smaak. Het is ideaal voor het toevoegen aan pasta's en pizza.

Grana Padano - Nog een favoriet ras van Italianen, maar niet zo populair meer bij ons. Voor 1 kilogram van het eindproduct is 17 liter ondermelk vereist. Het rijpt van 9 maanden tot twee jaar, en in de afgewerkte vorm heeft het een aangename zoute smaak met nootachtige tonen. Dit is een meer betaalbare broer van Parmezaanse kaas, het wordt geserveerd met wijnen en gebruikt voor het koken van hoofdgerechten.

gorgonzola Is een uitstekende solide vertegenwoordiger, ook beschermd door het DOP-teken. Van verwijst naar de blauwe variëteiten en is gemaakt van koemelk en penicilline. Door twee maanden veroudering kan het al worden gegeten. Maar hoe langer het kost, hoe waardevoller en origineel het smaakt. Tegenwoordig zijn er in Italië ongeveer 30 kaasfabrieken die dit product produceren.

.

Er is ook een interessant uitzicht. Ubriakone, de zogenaamde "dronken" kaas. De legende van het voorkomen ervan is interessant. Ze zeggen dat de boeren hem ooit hadden verstopt in vaten wijn. Dit gebeurde toen de Oostenrijks-Hongaarse troepen hen dwongen hen voedsel te geven voor soldaten. Na enige tijd in wijn te hebben gelegen, bleek het product een heerlijke, ongewone smaak en aroma te zijn.Dus verscheen er een nieuw recept. Kant en klaar, het heeft het aroma van wijn en een droge textuur.

Hetzelfde principe is gemaakt Vento dIstatpittige smaak. Het rijpt in hooivaten en absorbeert het onbeschrijfelijke aroma van alpiene bergkruiden.

De variëteit aan Italiaanse variëteiten is enorm, we hebben er slechts een paar genoemd. Wat is alleen een product met wormen dat ook kan worden gegeten?

Chemische samenstelling en caloriegehalte

Producten zijn waardevol in mineralen: kalium, calcium, natrium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium, fluor. Spoorelementen worden volledig geabsorbeerd dankzij de lecithine die in het product zit. Er zijn relatief weinig vitamines: A, B, C, E, K. Het bevat veel natuurlijke eiwitten die snel en gemakkelijk worden verwerkt en veranderen in een menselijke energiebron. Kazen zijn waardevol in de inhoud van aminozuren die het menselijk lichaam niet synthetiseert, maar ontvangt met voedsel.

Elke variëteit heeft enkele verschillen in chemische samenstelling en caloriegehalte. De gemiddelde voedingswaarde is 350 kcal per 100 g. De samenstelling van de delicatessen omvat vet (30%) en eiwit (20%). Er zijn helemaal geen koolhydraten.

Onder invloed van gecultiveerde schimmel treden veranderingen op in de chemische samenstelling. De alkaliteit van het product neemt toe door de neutralisatie van melkzuur. Uit het eiwit worden aminozuren gevormd, waarvan de smaak van het product verbetert. Soms verspreidt de werking van schimmels zich naar vet, de kaas heeft een unieke smaak. Rijping gaat gepaard met verrijking met B-vitamines.

Witte schimmel

Witte kazen komen het meest voor. Ze zijn gemaakt volgens het klassieke oude recept, ze hebben een zachte textuur, een aangename, delicate nasmaak. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze groep zijn:

 1. Bree.De meest populaire variëteit met beschimmelde korst is wit of witgrijs. De koppen van het eindproduct hebben een ronde vorm met een diameter van ongeveer 60 centimeter. Het aroma is helder en scherp, terwijl het meer uitgesproken is in hoofden waarvan de dikte groter is. De structuur is zacht en delicaat; het kan dicht zijn in gerijpte kazen. Het aroma is uitgesproken en karakteristiek, het lijkt op de geur van ammoniak, terwijl de smaak zeer aangenaam is. Kaas is absoluut veilig en zeer gezond, past goed bij andere producten en fruit, zoals witte druiven.
 2. Bulet d’Aven. Om deze variëteit te bereiden, wordt zachte wrongelmassa gebruikt, de geur van het eindproduct is scherp en niet de meest aangename. Niet iedereen zal dit product durven uitproberen. Voor het koken wordt de wrongel eerst gerijpt in een pekel op basis van bier, waaraan geleidelijk peterselie, knoflook, alsem en peper worden toegevoegd. Het is deze samenstelling die het product een karakteristieke, onaangename geur geeft, die velen stinken. Afgewerkte koppen zien eruit als een kegel, die elk ongeveer 180-200 gram wegen. Kaas moet 30 dagen in pekel worden bewaard.
 3. Camembert. Herinnert Bree, maar heeft een zachtere consistentie. Twee soorten melk worden gebruikt voor de bereiding - magere en volle melk, de technologie is nogal ingewikkeld. De kleur van het eindproduct is donker of licht crème, het oppervlak van het hoofd is bedekt met witte schimmel, luchtig en heeft een licht aroma. De ernst en piquancy hangen af ​​van de rijpingsperiode, een uitgesproken, aangename paddestoelsmaak is kenmerkend. Deze kaas wordt in onrijpe staat verkocht, de houdbaarheid is klein.
 4. Vier van een soort. Traditionele Franse kaas met een eetbare schimmelkorst, hoog vetgehalte, aangename textuur en een zachte afdronk. Het wordt vaak aanbevolen als product voor de eerste proeverij.
 5. cambozola. Voor het koken worden hoogwaardige natuurlijke melk, room, zuurdesem en zout gebruikt. Blauwe schimmel wordt kunstmatig in de massa geïntroduceerd, hiervoor worden lange breinaalden gebruikt om de koppen te doorboren. Maar aan de buitenkant zijn de koppen bedekt met een witte beschimmelde korst, dat wil zeggen technisch verwijst deze variëteit naar witte kazen. De textuur is delicaat, de smaak wordt gekenmerkt door een lichte, zeer aangename, scherpe noot.
 6. Coulommiers. Het is gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk, het heeft een delicate textuur, een aangename, zachte smaak.
 7. Neuchatel. Een zachte variëteit die ongeveer drie tot vier maanden nodig heeft om te rijpen. De tint is lichtgeel, de textuur is zacht, de korst van witte schimmel is luchtig en zacht.
 8. Pont Levek. Voor het koken wordt het gerijpt in een speciale pekel, die een uitgesproken aroma en een zeer aangename smaak biedt. De technologie omvat het gebruik van twee recepten - zelfgemaakte kaas uit volle melk en in de fabriek alleen op basis van gepasteuriseerde melk. Rijptijd - minimaal vijf tot zes maanden.
 9. Ruzhett. Dit is een augurk variëteit gekenmerkt door een mooie witte schimmel hoed. Tijdens de productie wordt de kop minstens 4-5 keer gewassen, de afgewerkte korst heeft witte en licht roze tinten, wat te wijten is aan de inhoud van paprika. Het heeft een scherp, uitgesproken ammoniakaroma.
 10. Chaource. Deze variëteit wordt geproduceerd in de vorm van kleine koppen met een vierkante vorm. Het oppervlak is bedekt met een korst van sneeuwwitte kleur, de textuur van het eindproduct is delicaat, romig. Het ras heeft een karakteristieke smaak van hazelnoten of champignons.

Hoe blauwe kaas te eten

Blauwe kaas is een delicatesse die veel wordt gebruikt in vele keukens van de wereld. Het product zal een uitstekende delicatesse zijn, zowel een onafhankelijk gerecht als in combinatie met andere producten.

De delicatesse past goed bij zowel fruit als alcohol.

Kaas is het beste te combineren:

 • met fruit. Vijgen, peren, appels worden geserveerd met kaas,
 • met noten. Kaas schiet goed op met walnoten of amandelen,
 • met wijn. Er moet rekening mee worden gehouden dat voor elk type kaas een bepaalde alcoholische drank geschikt is. Voor Roquefort moet u dus zoete wijnen kiezen, zoals port of sauternes. Deze drankjes benadrukken de harde smaak van de goodies. Zachte kazen (Brie of Camembert) gaan goed samen met mousserende wijnen.

Blauwe schimmel

Blauwe schimmelkazen zijn van hoge kwaliteit, karakteristieke textuur en mooi patroon. De meest populaire variëteiten zijn onder meer:

 1. Roquefort. Het wordt gemaakt op basis van schapenmelk en gewoon roggebrood wordt ook gebruikt in het productieproces. De mal wordt geïntroduceerd met breinaalden, waarmee u een uniforme, zeer mooie blauwe schimmel kunt krijgen. Bij het rijpen is het handhaven van lage temperatuur en vochtigheid van groot belang.
 2. Gorgonzola. Koemelk wordt gebruikt voor het koken, rijping wordt uitgevoerd bij een hoge luchtvochtigheid, de kooktijd is ongeveer 10-22 weken. De smaak van het product is zoet, met injectie krijgt u een mooi, uitgesproken patroon van aderen met blauwe schimmel. Voor verkoop worden de koppen in folie gewikkeld. Hiermee kunt u schimmelgroei stoppen en de bereikte producteigenschappen behouden.
 3. Danablu. Het wordt gemaakt op basis van de natuurlijke melk van de koe. De smaak van het product is zout, kruidig, aroma uitgesproken en stijlvol. Deze variëteit is analoog aan Roquefort, maar wordt alleen in industriële omstandigheden geproduceerd. Voor aflevering worden de koppen gewassen en gedroogd.
 4. Furm d’Amber. Het wordt alleen geproduceerd op basis van koemelk verkregen van koeien uit bergweiden. Schimmel wordt kunstmatig geïntroduceerd met speciale naalden, waardoor u een karakteristiek, delicaat patroon kunt krijgen.
 5. Ble d ’Auvergne. Het wordt geproduceerd op basis van koe n = melk verkregen van koeien die grazen op de weiden van het Santal-gebergte. De smaak is mild, de consistentie van het product is plakkerig.
 6. Bleu de Bresse. Deze variëteit heeft een ongewone kruidige smaak, een zeer zachte textuur en een uitgesproken aroma. Het rijpen wordt ongeveer 15 weken alleen bij hoge luchtvochtigheid uitgevoerd.
 7. Bleu de Koss. Het wordt alleen gemaakt van hele hoogwaardige melk. Het duurt ongeveer dertig weken om te rijpen, en de hoofden besprenkelen periodiek met zout tijdens het verouderingsproces.Een mooi schimmelpatroon wordt gevormd door het product met dunne naalden te doorboren.

Voordelen voor de gezondheid

Goedheid voor kazen wordt toegevoegd door schimmels. Producteigenschappen:

 • helpen calcium te absorberen
 • synthetiseert melanine, dat bestand is tegen schadelijk ultraviolet licht,
 • vaststellen van het werk van het maagdarmkanaal,
 • gunstig effect op hormoonproductie,
 • versnellen wondgenezing.

Meer voordelen in geitenmelkproducten: minder vet, caloriegehalte, beter opgenomen.

Soorten rode kaas:

 1. Livarot kaas. Dit product is gebaseerd op koemelk. De productietechnologie gaat ervan uit dat de kaas niet rijpt in de winter, terwijl de blootstelling van het product ten minste zes maanden moet zijn. De tint van de kaas is ongebruikelijk, bruin, de smaak is scherp en uitgesproken, de afdronk is pikant.
 2. Epuass. Voor de productie wordt alleen koemelk gebruikt. Het eindproduct heeft een scherp aroma, romige, delicate afdronk. Voor veroudering worden speciale trellised planken van hout gebruikt, die een karakteristiek patroon op de korst achterlaten. Tijdens het bereidingsproces wordt de verschenen roodachtige schimmel op de korst behandeld met bordeauxrode wodka en zoutoplossingen, waardoor de ontwikkeling van bacteriën binnenin wordt geëlimineerd.
 3. Mara. Het product wordt bereid op basis van natuurlijke melk van de koe; de ​​rijpingstijd is vier weken. De kaaskoppen hebben een ongewone vierkante vorm, er is geen schimmel op het oppervlak, omdat het product regelmatig wordt gewassen.
 4. Remudu. Dit product rijpt ongeveer tien tot vijftien weken, de afgewerkte kop wordt gekenmerkt door een eilandachtige klap en een rode schimmelkorst.
 5. Münster. Alleen gepasteuriseerde melk wordt als grondstof gebruikt; de kop wordt tijdens het rijpen regelmatig gewassen om een ​​rode kleur te krijgen en schimmel op het oppervlak te voorkomen. Rijping vindt alleen plaats in de kelders, wat zorgt voor een betere gisting.

Groene schimmel

Fijnproevers waarderen vooral kazen met groene schimmel, die een karakteristieke delicate smaak en een aangenaam aroma hebben. Onder de belangrijkste variëteiten is het noodzakelijk om te benadrukken:

 1. Dor Blue. Voor het koken worden alleen de hoogste kwaliteiten natuurlijke melk gebruikt. De technologie omvat de kunstmatige introductie van schimmelcultuur, waarmee u een mooi beeld krijgt in de vorm van dunne groene aderen. De consistentie van dergelijke kaas is zacht, de smaak onderscheidt zich door scherpe tonen, het aroma is uitgesproken kruidig. Vanwege de voorbereidingsfuncties kunnen paddestoelsporen tijdens opslag het oppervlak van het hoofd bereiken.
 2. Stilton. Voor de bereiding van deze variëteit worden alleen geselecteerde crèmes van de ochtendassemblage gebruikt. Tijdens het productieproces worden de koppen voorzichtig afgehakt met sporen van penicillinepaddestoelen, wat de ontwikkeling van schimmel in de vorm van dunne aderen met een groenachtige tint veroorzaakt. De smaak van het product is scherp, het aroma is kruidig, zeer aangenaam.
 3. Bergader. Alleen gepasteuriseerde melk wordt als basis gebruikt. Het eindproduct is bedekt met een groene beschimmelde korst, aders dringen diep in de pulp door. De smaak van het product is kruidig ​​en goed herkenbaar, heeft een zoete tonen.
 4. Saint Agur. Een kenmerk van deze variëteit is de kop, die de vorm heeft van een octaëder, geen cirkel. De kaas is erg vet; het duurt ongeveer 8-10 weken om het product te laten rijpen. De textuur van het product is zachte room, de smaak is scherp, uitgesproken.

Het dieet van zwangere vrouwen en kinderen. Kan ik blauwe kaas gebruiken?

Schimmelkazen zijn erg gezond, ze bevatten een groot aantal vitamines en mineralen die nodig zijn voor de volledige werking van verschillende inwendige organen. Maar er zijn een aantal beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Zwangere vrouwen raden bijvoorbeeld het gebruik van kaasvariëteiten als Kare, Kulomye, Brie, Kambotsola en verschillende anderen niet aan.De reden voor dit verbod is het verhoogde gehalte aan bacteriën, dat gevaarlijk kan zijn voor het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap van het kind. Er bestaat een risico op het ontwikkelen van een ziekte zoals listeriose, die leidt tot infectieziekten. De belangrijkste symptomen zijn braken, misselijkheid, verschillende problemen met het dragen van de foetus. Maar andere rassen zijn niet gevaarlijk, u hoeft alleen de toegestane dosis in acht te nemen of te weigeren om ze tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Voor kinderen jonger dan tien jaar worden ook kazen met schimmel niet aanbevolen. De reden is de aanwezigheid van licht giftige stoffen in de samenstelling, die niet gevaarlijk zijn op oudere leeftijd, maar in het lichaam van de kinderen kunnen accumuleren.

Voor alle andere beperkingen in het gebruik is het alleen nodig om matiging in acht te nemen, evenals bij het gebruik van vele andere producten.

Het gevaar van blauwe kaas: mythe of realiteit?

Kan schimmelkaas het lichaam beschadigen? Een van de meest voorkomende is de mythe dat schimmel in kaas de oorzaak wordt van de ontwikkeling van gevaarlijke ziekten, vooral bij zwangere vrouwen en kinderen. Maar deze mening is onjuist, schade kan alleen optreden bij het ongecontroleerde gebruik van kaas, net als elk ander product. De aanbevolen norm per dag is ongeveer 50 gram - een dergelijke hoeveelheid veroorzaakt niet alleen geen schade, maar zal ook van groot voordeel zijn.

De mythe van het gevaar van blauwe kaas wordt geassocieerd met het feit dat een grote hoeveelheid schimmel dysbiose kan zijn of de ontwikkeling van allergische reacties. Zelfs een gezond persoon die een overmatige hoeveelheid van dit product consumeert, kan indigestie ervaren.

Aan wie worden blauwe kazen niet aanbevolen? Een dergelijk product kan gevaarlijk zijn voor mensen die lijden aan maag-darmziekten, allergieën. Hoog caloriegehalte zal ook niet nuttig zijn voor mensen met overgewicht, hoge cholesterol, metabole problemen. Voor de rest is het product volkomen veilig en zelfs nuttig.

Camembert

Zachte kaas, gekenmerkt door zijn romige consistentie. Melk voor Camembert wordt in 2 soorten ingenomen - heel en niet-vet. De technologie voor het bereiden van het product is complex en kost veel tijd. De kleur van de afgewerkte Camembert kan licht creme of donker zijn. Het oppervlak van de kaaskop is bedekt met witte luchtige meeldauw.

Camembert wordt gemaakt in platte cakes met een breedte van 30 tot 110 mm. De piquancy en ernst van het product varieert afhankelijk van de rijpingsperiode. Kaas wordt gekenmerkt door een uitgesproken smaak van champignons. En omdat de houdbaarheid kort is, wordt Camembert vaak in een onrijpe staat verkocht.

Cambozola

Tijdens het koken worden premium melk, speciale zuurdesem, zout en room gebruikt. Via speciale breinaalden worden blauwe aderen in de kaas geïntroduceerd, terwijl deze aan de buitenkant bedekt is met witte schimmel. Kambotsola heeft een zeer delicate consistentie en een vlekje, kenmerkend voor dergelijke producten.

Kaas Franse keuken. Qua textuur, vetgehalte en smaak lijkt Kare op Bree. Het product is bedekt met een eetbare korst bovenop, terwijl het niet binnen is. Geschikt voor het eerste proeven van kazen met een vergelijkbare functie.

Coulommiers

Gepasteuriseerde melk fungeert als de belangrijkste grondstof. Het product heeft een delicate textuur en een redelijk aangename smaak. Culomier is gemaakt in cirkels, waarvan de diametrische grootte varieert van 12 tot 15 cm, met een dikte van 30-35 mm.

Bovenop Culomier is bedekt met een witte beschimmelde korst, waarin soms rode vlekken aanwezig zijn. De rijpingstijd van het ras is 8 weken, waarvan de dichtheid van de structuur van het eindproduct afhangt.

Harm van blauwe kaas

Ondanks de argumenten over de voordelen van het product, zijn andere geldige argumenten tegen. Drie factoren worden in acht genomen: voor wie, wanneer en in welke hoeveelheden het mogelijk is om kaas te eten. Het lichaam zal schade aanrichten als je dergelijke kazen meer dan 50 gram per dag consumeert.Anders zullen sporen van Penicillium-schimmels de darmflora onderdrukken, dysbiose en verstoringen in het functioneren van het orgaan veroorzaken.

Elke schimmel bevat stoffen die allergieën veroorzaken. Met schimmelziekten en individuele intolerantie voor penicilline, zal een kaasdelicatesse de situatie verergeren.

Sluit tijdens de zwangerschap en borstvoeding witte en blauwe kazen uit het dieet: Roquefort, Gorgonzola, Bree, Dor Blue. De voordelen en nadelen van gastronomische rassen zijn niet op hetzelfde niveau, omdat zachte, beschimmelde kaas het leefgebied van Listeria is. Deze bacteriën veroorzaken infectieziekten. Als een gezond persoon last heeft van listeriose zonder uitgesproken symptomen, zal de zwangere vrouw hoge koorts, koorts en braken hebben. Door een dergelijke belasting van het immuunsysteem kunnen betreurenswaardige gevolgen optreden: miskraam, afwijkingen in de ontwikkeling van de foetus, vroeggeboorte.

Regels voor selectie en gebruik

Het maken van een echte zachte blauwe kaas kost veel tijd en bepaalde voorwaarden. De grondstof voor de echte Roquefort is schapenkaas en de kooktechnologie wordt geheim gehouden. Roquefort, gemaakt volgens een oud traditioneel recept, is alleen te vinden in de Franse provincie Rouergue. Deze kaas, vervaardigd in industriële omstandigheden, wordt aan de wereldmarkt geleverd. Schimmel in Roquefort rijpt op eiken planken in kalkhoudende kelders van drie tot negen maanden.

Saint-Marcellin-kaas is bedekt met oranje-witte raids en krijgt een verfijnde smaak na 6 weken rijping. Alleen de werknemers van Caeserei Chapminion, een bedrijf uit het kleine stadje Lauben in Duitsland, weten hoe Duitse blauwe kaas wordt gemaakt. Het complexe recept, de tijd en de omstandigheden die nodig zijn voor de bereiding van blauwe en witte kaas, hebben aanzienlijke prijzen en zeldzaamheid in de winkelrekken veroorzaakt.

Om een ​​blauwe kaas van goede kwaliteit te kiezen, moet je de functies bestuderen:

 • Zachte kaas met schimmel is zacht van structuur, maar het breekt niet.
 • Blauwe zelfgemaakte kaas met schimmel verschilt van de fabrieksuniformiteit van kieming van schimmel binnenin. In huis komen blauwachtige vlekken op de ene plaats vaak voor, op de andere zijn ze zeldzaam.
 • Als het kaaslichaam meer schimmel heeft dan de kaas zelf, is er veel tijd verstreken sinds het product werd gemaakt en at de mal de kaasmassa.
 • Frisse witte Camembert- en Brie-kazen ruiken aangenaam naar champignons en het aroma is nauwelijks waarneembaar.
 • Jonge kazen met witte schimmel zijn bedekt met een delicate witte pluis. Op gerijpt en oud verschijnt een geelachtige of oranje coating.

Om Roquefort, Dor Blue, Beierse blauwe kaas, Kambotsola, Stilton en Bree volledig te onthullen, moet je weten benadering van exquise en zeldzame variëteiten:

 • Pittig, kruidig ​​met paddestoeltonen, de smaak van Camembert wint in combinatie met champagne, zoete desserts en fruit. Traditioneel wordt het gegeten met gelei, druiven en honing.
 • Op een bord met Bree ernaast is het beter om stukjes meloen of ananas, amandelen, witte garnalen te plaatsen. Dompel malse kaas in honing of appeljam. Als je een korst bedekt met schimmel afsnijdt met Brie, wordt het een ingrediënt voor soepen, sauzen en vullingen van bladerdeegproducten.
 • Italiaanse Gorgonzola met een uitgesproken geconcentreerde smaakschaduwneutrale producten: brood en aardappelen. Kaas voegt smaak toe aan traditionele Duitse gerechten, champignons, stoofschotels, ijs en taarten. Kaas met een specifieke geur en smaak wordt geserveerd als een afzonderlijk voorgerecht voor sterke rode wijn, ongezoet wit of rood en bier.

 • Dor Blue is in harmonie met gedroogd fruit, noten, druiven, vers wit brood. Het wordt toegevoegd aan pizza, taarten, visgerechten. Van alcoholische dranken is zoete rode wijn geschikt voor de licht zoute smaak van Blauw.
 • De zoute romige smaak van Roquefort, die doet denken aan hazelnoten, zal volledig worden onthuld in combinatie met confituur, honing, zoet fruit. Groenten, kruiden, paprika's en olijfolie zijn goede metgezellen voor de koning van beschimmelde kazen.Als drankjes, serveer Cahors vakkundig aan Roquefort, versterkte wijnen - port of witte dessertwijnen, bijvoorbeeld Sauternes.

Romige Italiaanse variëteiten

Romig is een product, zoals de naam al aangeeft, dat is gebaseerd op een groot aantal crèmes. Het heeft een romige consistentie en een dichte delicate smaak. Dit type kaas wordt in de regel geproduceerd uit melk en vetroom, waarbij andere noodzakelijke enzymen worden toegevoegd. Waarom wordt het niet moeilijk zoals andere cijfers? Omdat het een ander proces van gisting en rijping heeft.

Het thuisland van de echte romige vertegenwoordigers is ook Italië. Ze produceren ze hier niet, dus ze kosten veel en zijn niet erg populair.

We kennen echter ook de meest populaire romige variëteiten. Het is Ricotta, Philadelphia, Feta en Mascarpone. Alle andere crèmeproducten zijn alleen hun variëteiten.

En die romige bewerkte kazen die we in winkels zien - zijn in feite helemaal niet van toepassing, maar zijn een kaasproduct.

ricotta, gemaakt van wei, die overblijft na de productie van andere soorten kaas. Het smaakt een beetje zoetig en qua textuur lijkt het op cottage cheese, wat in principe is. Het bevat weinig calorieën, omdat het gehalte aan melkvet daarin niet meer dan 10% is. Ze heeft verschillende soorten. het kan zowel vers als gerookt zijn (Affumicata).

Haar smaak en aroma worden in dit geval afhankelijk van het hout waarop ze werd gerookt. Het kan kastanje, eik, ceder, kers zijn. Ricotta wordt ook gebakken (Informata) totdat een korst verschijnt, niet alleen goud, maar een echte bruine korst. De smaak van binnen verandert en wordt gebakken.

In de schappen van onze winkels ziet u de zoute uitstraling van ricotta (Scanta). Het wordt ongeveer 6-7 dagen in pekel geplaatst, af en toe roeren. Er wordt aangenomen dat zout overtollig vocht uit het product verwijdert.

Philadelphia omvat roomkaas en koemelk, evenals melkzuurbacteriën, melkeiwit en johannesbroodpitmeel. En als we dit type product vooral associëren met broodjes, dan komt in de VS, in het thuisland, het woord Philadelphia voor de geest van de klassieke New York-cheesecake.

De consistentie van Philadelphia is zeer aangenaam, zoals een dikke boter, plastic. Het is erg vettig (69%), dus gerechten ermee verzadigen snel. De consistentie van romig Philadelphia is vrij dicht, maar tegelijkertijd erg plastic. En je kunt het net zo succesvol gebruiken in desserts, maar ook in hoofdgerechten en snacks.

mascarpone - Dit is een pure 25% room, die wordt verwarmd in een waterbad en wijnazijn wordt toegevoegd als een ander ingrediënt. Hierdoor krijgt het product een delicate smaak en een aangename structuur. Mascarpone is ideaal voor desserts, heeft een vetgehalte van meer dan 70%. De meest populaire van hen is tiramisu. En hoewel onze minnaressen het vervangen door andere soorten en variëteiten, wordt een echte tiramisu alleen verkregen met mascarpone.

We hebben ook de cake "Red Velvet" op basis hiervan bereid.

feta Het is gemaakt van schapenmelk gemengd met geiten, dus het smaakt ongebruikelijk voor liefhebbers van koemelk. Het wordt ongeveer drie maanden bewaard tot het klaar is, waarna het in een pekel wordt geplaatst waarin het voor een onbeperkte tijd kan worden opgeslagen. Feta-vet - 30-60%, afhankelijk van het vetgehalte van melk.

Soorten kazen met minimaal vet

Als je aan de naam denkt, is er natuurlijk geen magere kaas, omdat deze altijd op vet is gebaseerd. Maar er zijn rassen met het laagst mogelijke vetgehalte, ze krijgen die naam. Dus 50-60 gram droge stof per 50 gram klassiek product, terwijl een verlaagd vetgehalte 30 gram vet bereikt in hetzelfde volume. Laten we u vertellen over populaire vetarme rassen.

Tofu sojakaas. Het maximale vetgehalte is slechts 4%, waardoor het zelfs in dieetvoeding kan worden geconsumeerd.Tofu is gemaakt van sojamelk, de output is een zacht, licht wrongelproduct verzadigd met eiwitten en calcium. Om deze reden is het zeer nuttig voor ouderen en mensen die lijden aan botziekten.

Cottage cheese is gestremde melkballen gemengd met verse, licht gezouten room. Dit product is op zichzelf erg lekker en kan bijvoorbeeld het ontbijt vervangen. Het kan ook worden gebruikt in salades.

Gaudette - Dit is een semi-solide voedingsanalogon voor fans van Gouda. Het bevat slechts 15% droge stof, heeft een milde kruidige smaak, is gemakkelijk verteerbaar en heeft, net als zijn vetarme tegenhangers, een hoog calciumgehalte.

Chechil heeft een vetgehalte van 5-10gr en lijkt qua consistentie op suluguni. Het is gemakkelijk te herkennen aan een gedraaide varkensstaart, meestal in gerookte vorm.

witte kaas - Een klassieke verscheidenheid aan Griekse gerechten en wordt vaak gebruikt in Griekse salade. Maar ze houden van hem met ons. Weinig mensen weten dat het niet alleen vet is, maar ook met het laagste vetgehalte. Hoewel dit natuurlijk niet gemakkelijk in winkels te vinden is.

Oltermani - Een populaire vertegenwoordiger van een laag vetgehalte met de meest delicate smaak van natuurlijke melk, een dichte uniforme structuur en kleine ogen. Ideaal voor mensen die om hun gezondheid geven.

Verbetert het geheugen

Zure melkproducten met schimmel voeden de hersenen met waardevolle stoffen. Het geheugen verbetert, er is minder risico op het ontwikkelen van ziekten die verband houden met de schending ervan. Nuttig op jonge leeftijd voor de ontwikkeling van mentale vaardigheden, op oudere leeftijd om geheugenproblemen te voorkomen. Helpt mensen van elke leeftijd, vooral met zware belastingen op de hersenen.

Neuchâtel

Een zachte variëteit aan blauwe kaas met een rijpingstijd van 3-4 maanden. De textuur van het product is afhankelijk van de duur van de rijping: hoe langer, hoe zachter de structuur. De drager heeft een lichtgele kleur. Bovenop de kaas is bedekt met witte, luchtige meeldauw. De eigenaardigheid van Neuchatel-kaas ligt in het feit dat het in een grote verscheidenheid aan vormen wordt gemaakt, van een banale ronde kop tot mooie hartvormen.

Hoe bewaart u blauwe kaas?

Edele schimmelkazen zijn levend voedsel dat snel rijpt en de kwaliteit verandert. Daarom is het belangrijk om te weten hoe schimmelkaas in de koelkast moet worden bewaard om te voorkomen dat schimmels de kaasmassa vernietigen. Penicillium ontwikkelt zich goed in een warme, vochtige omgeving, dus voor blauwe en witte kazen varieert de opslagtemperatuur van 4 tot 6 ° C, de luchtvochtigheid is ongeveer 95%. Als de temperatuur hoger is, zullen de schimmels groeien; indien lager, zal de kaasmassa afbrokkelen. Maar dit geldt niet voor witte brie-kaas. Het ras behoudt zijn smaak bij temperaturen tot -20 ° C. De rest van het verschil in het bewaren van blauwe kaas en wit is dat niet.

Blauwe en witte schimmel, hoewel nobel, maar, net als giftige schimmel, "kruipen" naar nabijgelegen voedsel in een versneld tempo en maken ze hun habitat. In dit geval is de vorm niet meer bruikbaar en bederft andere producten, dus schimmelkazen moeten stevig worden verpakt in folie, perkament of huishoudfolie.

Plaats geen zachte kazen met een subtiel aroma op dezelfde plank met sterk geurende producten: vis, uien, andere kazen. De delicate poreuze textuur absorbeert snel geuren die de smaak van de kaas zullen veranderen. Afhankelijk van de opslagregels is een echte kwaliteit Brie geschikt voor consumptie tot 2 weken, Camembert - tot 5, Roquefort - 3-4 weken. Gorgonzola rijpt snel, dus wanneer u het pakket opent, moet u het binnen 3-5 dagen eten.

Vergeet niet dat giftige schimmel kan verschijnen op kaas met nobele schimmel, zoals op andere producten, en dan zal geraffineerde kaas zijn eigenschappen verliezen. Harde soorten kunnen worden bespaard door het gebied met giftige sporen af ​​te snijden, maar zachte kazen moeten worden weggegooid. De sporen van "slechte" schimmel zijn microscopisch klein en dringen gemakkelijk diep in het losse kaaslichaam door.

😉 Vind je het recept lekker? Zoals 💙

Pont Levek

Het is een vertegenwoordiger van variëteiten met een uitgesproken aroma. Dit komt door een van de fasen in de bereiding van kaas - het bevindt zich gedurende een bepaalde tijd in een speciale pekel. Het wordt geproduceerd in vierkante vormen en is verkrijgbaar in 2 soorten:

 • zelfgemaakt - niet-gepasteuriseerde melk wordt als belangrijkste grondstof gebruikt,
 • fabriek - wordt bereid op basis van gepasteuriseerde melk.

Home variaties worden alleen verkocht in de steden en buitenwijken van Normandië. Gemiddeld is het verouderingsproces van Pont-Levek 5-6 weken.

Welke variëteiten zijn het beste voor salades en wat te serveren met kaas

Deze vraag werd ooit gesteld door een gastvrouw. Het komt voor dat er een recept is dat "200 gram kaas" aangeeft. In de koelkast is er een product dat wordt genomen, maar uiteindelijk blijkt het iets onverstaanbaars en smaakloos. Dat komt omdat elke variëteit een apart verhaal is, met een eigen verhaal: zijn eigen smaak, textuur en compatibiliteit met andere producten.

Het kiezen van een ingrediënt voor je gerechten is een aparte kunst, nadat je hebt bestudeerd, kun je leren hoe je echte meesterwerken kookt. Het belangrijkste is om eenvoudige regels te volgen.

Zachte kazen, romige en wrongelvariëteiten, zoals Bree, Camembert en anderen, zijn perfect voor broodjes en tortilla's, ze kunnen worden geserveerd met wijn of een fruitschaal: appels, peren, perziken, druiven.

Halfvaste variëteitendie hier in Rusland zo geliefd zijn (Russisch, Gouda, Edam, Kostroma, Peshekhonsky, etc.) hebben een groot pluspunt - ze smelten goed. Daarom zijn dergelijke soorten zeer geschikt voor het bakken en besprenkelen van warme gerechten - stoofschotels, lasagne, pasta. Ze kunnen ook worden geserveerd met desserts en fruit.

Blauwe schimmelproducten uitzonderlijk goed in groente- en fruitsalades, ook gecombineerd met broodkruimels en crackers. Samen creëren ze een veelzijdige onvergetelijke combinatie van smaken en aroma's.

Harde cijfers (Cheddar, Parmezaanse kaas, etc.) zijn goed voor zowel broodjes als warme gerechten, zoals julienne of fondue.

Alle verwerkte rassen - het is een universeel product dat kan worden gebruikt in soepen, sauzen, toegevoegd aan salades en snacks, maar ook op brood kan worden gesmeerd en gecombineerd met greens.

Als je een amateur bent pizza, dan weet je dat de kaas erin moet rekken, maar niet breken en niet verspreiden. Mozzarella is hier perfect voor.

Voor pastaliefhebbers raden wij aan parmezaan, die naast zijn ongebruikelijke smaak en dichtheid een extra aroma aan elke pasta geven.

Lasagne wordt bijvoorbeeld gemakkelijk geruïneerd door een ongepast product. Let daarom op. Voor deze heerlijke meerlagige braadpan is het het beste om Parmezaanse kaas te gebruiken of ricotta. Hoe jonger de kazen, hoe beter, omdat de lasagne zacht moet blijven en een gekruid product zal scherpheid en bitterheid geven.

Meest geschikt voor groentesalades feta, het is zo licht en fris als alle groenten, maar tegelijkertijd stevig en dicht. Hierdoor ontstaat een prachtige unie van groenten en kaas. Een opvallend voorbeeld van zo'n salade is natuurlijk de Griekse salade.

Voor fondue is de dikste vertegenwoordiger die u kunt vinden geschikt. In een ideaal recept, dit gruyèredie na het smelten tonen van fruit en noten.

Maar echte experts adviseren nog steeds om fondue aan te vullen met kaas Emmental, waardoor het gerecht extra smaakschakeringen krijgt.

Afslankende blauwe kaas

Degenen die problemen hebben met overgewicht of het cijfer volgen, wordt om dergelijke redenen niet aanbevolen om veel kaas te consumeren:

 • een grote hoeveelheid natrium, die vocht in het lichaam vasthoudt,
 • hoog vetgehalte
 • veel eiwitten, waardoor het moeilijk is om een ​​evenwicht in voeding te behouden.

Maar er zijn zachte kazen met schimmel, zoals mozzarella, camembert en brie, die vetarm zijn en de figuur sparen. Houd bij het afvallen rekening met de regels:

 • neem het product 3-4 keer per dag voor ontbijt, snack en vroeg diner,
 • per dag consumeren niet meer dan 100 g, elk stuk - 25 g,
 • tijdens de week 2-3 keer in het dieet opnemen.

Ruzhett

Het hoort bij ingemaakte kazen bedekt met een maldop. De technologie omvat het wassen van de vorm gedurende het gehele rijpingsproces 4-5 keer. Het heeft een scherpe ammoniakgeur en een licht roze korst, vanwege de aanwezigheid van paprika in de productformulering.

Dor blauw

Helpt bij het snel herstellen van kracht na verwondingen en operaties, stopt met bloeden. Een verscheidenheid aan hoog caloriegehalte (meer dan 350 eenheden), daarom wordt het aanbevolen voor hoge lichamelijke inspanning. Verhoogt de immuniteit, helpt het zenuwstelsel te herstellen na stress. Het heeft het vermogen om kankerverwekkende stoffen te neutraliseren.

Welke soorten kaas zijn het beste om te frituren

Niet iedereen weet dat dit product kan worden gebakken. Deze ongewone smakelijke snack is gemakkelijk te maken.

Een kubus kaas wordt in bloem of broodkruimels gerold en in een hete pan goudbruin gebakken. Maar welke van de rassen kan worden gebakken? Op het eerste gezicht lijkt het zo solide. Maar dit is helemaal niet waar. Echte kenners van gefrituurd voedsel geven de voorkeur aan zacht voedsel.

Ideaal voor het bakken van Panir, Adyghe, Suluguni, Tofu, Mozzarella, Feta. Russische en andere halfvaste kwaliteiten zijn ook toegestaan. Een zeer gastronomisch voorgerecht wordt verkregen uit een product met witte schimmel (Bree, Camembert).

In Frankrijk bakken ze graag kaasballetjes met mozzarella. Om dit te doen, wrijven ze het product, mengen het met zout en peper, dompelen in paneren en bakken. Met zo'n recept zou het moeten verdubbelen.

Chaource

Het wordt geproduceerd in kleine vierkante koppen. Shaurs is van bovenaf bedekt met een sneeuwwitte schimmeldop. Het verschilt van veel variëteiten in de karakteristieke smaak van champignons of hazelnoten. De textuur van de kaas is romig, zacht. De volwassenheid bereikt 20-25 dagen.

Gorgonzola

De variëteit is nuttig voor mensen met problemen in intieme relaties. Het stimuleert, activeert seksuele functies, helpt harmonie in het getrouwde leven tot stand te brengen. Bovendien zijn er veel peptiden die de vorming van bloedstolsels voorkomen. Het heeft goede antioxiderende eigenschappen, heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem.

Video over welke soorten en soorten kaas er zijn en op welke gronden deze verschillen

In deze video vertelt een specialist op het gebied van kaasproductie op welke gronden deze of die soort verschilt. Vertelt enkele details van de productie zelf.

En het meest opvallend is de variëteit van het product, die overal in de video wordt getoond. Je kijkt naar al deze pracht en laat je niet verbazen over hoe rijk de productiecultuur van dit product is. Persoonlijk beschouw ik het productieproces als een echte kunst!

Vrienden, zorg dat je deze video bekijkt. Hij is prachtig en veroorzaakt alleen bewondering. De auteur zegt dat er ongeveer 2.000 duizend soorten en variëteiten zijn. En hoewel ze niet allemaal in de film zijn vertegenwoordigd, zelfs door wat we zien, kan men zich de schaal van diversiteit voorstellen.

Blauwe Kazen

Edele blauwe schimmel duidt op een product van hoge kwaliteit. De slimste vertegenwoordigers van blauwe kaas:

 1. Roquefort. Schapenmelk wordt gebruikt in het productieproces. Roquefort met blauwe schimmel wordt verkregen door het gebruik van roggebrood. En met het oog op een uniforme verdeling van schimmel, wordt het product doorboord met speciale breinaalden. Roquefort rijpt in een natuurlijke, kalkrijke grot, waar regelmatig lage temperaturen en vochtigheid worden gehandhaafd.
 2. Gorgonzola. Het wordt bereid op basis van koemelk. Gorgonzola-hoofden rijpen in natuurlijke grotten, waar een hoge luchtvochtigheid wordt gehandhaafd. De rijpingsperiode varieert van 10 tot 22 weken. De prijs is afhankelijk van de verouderingstijd van de kaas - hoe ouder, hoe duurder. Kaas heeft een zoete nasmaak.En dankzij een speciale injectie van schimmelsporen is het mogelijk om dat zeer mooie patroon uit blauwe schimmel te krijgen. Kant-en-klare kaaskoppen zijn verpakt in foliepapier, waardoor het binnendringen van lucht in het product wordt voorkomen, waardoor verdere schimmelontwikkeling wordt voorkomen.
 3. Danablu. De belangrijkste grondstof is koemelk. Danablu heeft een scherpe, licht zoute smaak. Het wordt uitsluitend in industriële omstandigheden bereid. Het is een analoog van Roquefort. Na bereiding wordt het product in speciale kelders geplaatst en voordat het naar de detailhandel wordt verzonden, wordt het grondig gewassen en gedroogd. De rijpingstijd is 8-10 weken.
 4. Furm d’Amber. De belangrijkste grondstof is melk van koeien die in de bergen grazen. Schimmel wordt verkregen door het gebruik van penicilline en voor een uniforme verdeling wordt het product tijdens het rijpen doorboord met naalden. Rijpingstijd is 10-15 weken.
 5. Ble d ’Auvergne. Als basis wordt melk van koeien gebruikt die in het Santal-gebergte grazen. De smaak van Bleu d'Overgne heeft een lichte stip en is door zijn consistentie plakkerig. Rijpt in kamers met een hoge luchtvochtigheid in 15 weken.
 6. Bleu de Bresse. De rijpingsperiode van kaas bereikt 15 weken, onder omstandigheden van blootstelling aan kamers met een hoge luchtvochtigheid. De hoofden zijn rond van vorm. Bleu de Bresse is zacht van textuur en kruidig ​​van smaak.
 7. Bleu de Koss. Het wordt bereid op basis van volle melk. De rijping in speciale kelders bereikt 30 weken en de ontwikkeling van bacteriën wordt voorkomen door het product met zout te besprenkelen. De koppen van Bleu de Koss zijn gerijpt met naalden in het rijpingsstadium, waardoor de sporen niet alleen gelijkmatig in het product kunnen worden verdeeld, maar ook een mooi patroon van blauwe schimmel ontstaat.

Roquefort

Dit product heeft de volgende gunstige eigenschappen:

 • voorkomt en behandelt ziekten van het cardiovasculaire systeem,
 • in staat om ontstekingen te verlichten, helpt de symptomen te verlichten bij patiënten met artritis, jicht,
 • verlengt de jeugd, voorkomt de vorming van rimpels, cellulitis,
 • herstelt de balans van mineralen, aminozuren, vitamines.

Welke soorten kaas worden gecombineerd en niet gecombineerd

Er zijn producten die absoluut niet met kaas kunnen worden gebruikt. Allereerst zijn dit citrusvruchten, die op zichzelf een zeer heldere smaak en veel sap hebben. Elke citrus zal simpelweg de rijkdom van aroma's van elk product teniet doen.

Als u een kaasplateau maakt, kunt u plakjes gedroogd fruit of een klein kopje honing in het midden plaatsen. Deze smaken vullen elkaar perfect aan.

Als u van plan bent alcohol te kopen om als dessert te serveren, weet dan dat verse jonge kaas het meest geschikt is voor dezelfde jonge wijnen. Ongebruikelijke en pikante Roquefort in combinatie met scherp gerijpte wijnen of port. Een zachte variëteit is perfect in champagne.

Kaas is een prachtig, uniek product, het kan niet worden vergeleken met iets in smaak, aroma, het gehalte aan vitamines, vetten en mineralen. Een klein deel ervan meerdere keren per week zal niet alleen uw gezondheid verbeteren, maar ook echt plezier aan uw leven toevoegen.

Livarot cheese

De belangrijkste grondstof is hoogwaardige koemelk. In de regel wordt het proces van het maken van Livaro-kaas niet in de winter uitgevoerd. De kaas heeft een bruinachtige tint, een eilandaroma en een pikante afdronk. De meest waardevolle voor fijnproevers is kaas, die niet minder dan zes maanden oud is.

Epuass

De basis van kaas is hoogwaardige koemelk, niet vatbaar voor parasitering van de bacteriële flora erin. Epauass wordt gekenmerkt door een scherpe geur en heeft een delicate, romige nasmaak. Rijpt in speciale kamers op houten trellised planken. Nadat een karakteristieke rode schimmel op het oppervlak van het hoofd verschijnt, wordt deze behandeld met pekel en bewaterd met Bourgondische wodka, waardoor de ontwikkeling van bacteriën in het product wordt geëlimineerd.

Wat kan van het product worden bereid

Spaghetti sauzen zijn gemaakt van pittige kaas. Producten met blauwe schimmel worden ingewreven of geserveerd als onderdeel van salades. Bak met hen taarten, bereid soepen. Goede snacks in de vorm van warme toast met kaas, noten, tomaten.

Broodjes worden vaak bereid:

 1. In warme witte broodtoosts worden korsten gesneden. Besmeurd met roquefort, fijngestampt met boter.
 2. Meng brie en Dijon-mosterd. Verspreid het pitabroodje, rol het in een buis en stuur het een dag naar de koelkast. Schuin op tafel gesneden, geserveerd met wijn of druivensap.
 3. Peer in plakjes gesneden, bovenop - plakjes dor blauw.

Alle soorten kunnen als dessert worden geserveerd met zwarte koffie en pannenkoeken.

Mara

Bereid uit koemelk. De koppen van Mara-kaas zijn vierkant van vorm en hebben een looptijd van 4 weken. Tijdens het rijpen wordt de kaas grondig gewassen om schimmelvorming op het oppervlak van de kop te voorkomen.

Zelfgemaakt recept

Degenen die besluiten om zelf dor blauw te koken, moeten het kopen 50 g. Bovendien hebt u het volgende nodig:

 • 3,5 liter zelfgemaakte melk,
 • 6 tabletten acidine-pepsine,
 • 2 el. l. zout.

 1. Melk wordt verwarmd tot + 35 ° C Geselecteerd in een glas, roervorm verzameld uit de helft van de gekochte kaas. Laat 1 uur staan.
 2. Pepsine wordt gemalen, opgelost in warm water (100 ml). Oplossingen met schimmel en tabletten worden in melk gegoten, gemengd. Dek af en zet 1 uur op een warme plaats.
 3. Gedurende deze tijd vormen zich een geleiprop en een gelige serumvorm. Een dikke massa wordt direct in de pan in stukken gesneden.
 4. Na 15 minuten zullen ze op de bodem bezinken en vervolgens worden ze verzameld met een sleuflepel. Verspreid in een vergiet of een speciale kaasvorm.
 5. Het product wordt niet geperst, laat het serum uitlekken. Draai regelmatig voorzichtig om. Veeg na 12 uur af met zout en laat drogen op een schaal met gaten.
 6. De resterende helft van de vorm wordt verzameld, verdund in warme melk (50 ml), gedurende 1 uur bewaard. Vervolgens wordt dit mengsel in de kaas gebracht, eerder het gat doorboord.

Bereid 2 steriele plastic containers voor: groter en kleiner. In het laatste geval worden veel gaten gemaakt. Kaas wordt erin geplaatst en 1 theelepel wordt in een grote container gegoten. gekookt water Plaats de kleinere schalen in het grote deksel, maar niet luchtdicht. Kaas rijpt een week of iets langer bij kamertemperatuur, gedurende welke tijd schimmel groeit. Om de 2 dagen wordt het product omgedraaid.

Hoe kies je de juiste kwaliteit kaas met schimmel

Allereerst moet u kaas kopen in betrouwbare winkels. Besteed aandacht aan dergelijke momenten:

 • productiedatum
 • vervaldatum
 • opslagomstandigheden.

Ze kijken naar de textuur: voor hoogwaardige kaas moet deze zacht en los zijn, zonder gaten. Een goed product is heel, valt niet uit elkaar.

Blauwe kaas heeft een scherpe scherpe paddestoelgeur die doet denken aan penicilline. In de plaats van de snede zijn gekleurde vlekken zichtbaar. Als de vorm vast is, is het product lang gekookt, kopen is niet aan te raden.

Witte variëteiten hebben een delicaat aroma, de geur van ammoniak duidt op bederf. Het oppervlak is bedekt met pluis of korst, in de snit - wit. Alleen brie noir heeft een roze tint, maar op de planken is het zeldzaam.

Muenster

Het wordt bereid op basis van gepasteuriseerde melk. In het stadium van rijping worden de kaaskoppen behandeld met zoutoplossing, waardoor dezelfde rode tint kan worden bereikt. Moet in de kelder rijpen met oudere monsters, waardoor een betere gisting van het product wordt bereikt.

Potentieel gevaar en contra-indicaties

Consumptie van kaas met gezonde schimmel veroorzaakt bij de meeste mensen geen contra-indicaties. Gevaarlijk product alleen voor sommige consumenten:

 1. Allergisch voor penicilline.
 2. Lijdt aan schimmelziekten, waaronder spruw.
 3. Zieke artritis, polyartritis, astma, neurodermatitis, hormonale aandoeningen.
 4. Met maagdarmkanaalaandoeningen: maagzweer, enterocolitis, pancreatitis.

Zwangere en zogende vrouwen mogen niet worden geconsumeerd.Ze kunnen koorts, braken, diarree ervaren. Dit kan leiden tot miskramen, vroeggeboorte, afwijkingen in de ontwikkeling van het embryo.

Voor andere mensen is kaas met nobele schimmel gezond. Voorzichtigheid is geboden bij mensen die gevoelig zijn voor overgewicht.

Groene Kazen

Er zijn verschillende soorten groene kaas:

 1. Dor Blue. Het wordt bereid op basis van hogere kwaliteiten melk. Schimmel wordt kunstmatig geïntroduceerd, waardoor groenachtige strepen worden bereikt. Dor Blue heeft een zachte textuur, scherpe smaak en kruidig ​​aroma. Sporen van schimmels verschijnen van tijd tot tijd op het oppervlak van het hoofd.
 2. Stilton. Het wordt bereid op basis van ochtendcrème van geselecteerde kwaliteit. Het is gemaakt in de vorm van een cirkel, het gewicht van het hoofd bereikt 7 kg. Tijdens het maken van Stilton-kaas zijn de koppen bedekt met penicillinesporen, wat de ontwikkeling van groene schimmelpatronen veroorzaakt. Kaas heeft een aangename kruidige smaak en heeft een scherpe smaak.
 3. Bergader. Het wordt bereid op basis van gepasteuriseerde melk. De koppen zijn bedekt met een groene beschimmelde korst, soms dringen de strepen van schimmel in het product. Het wordt gekenmerkt door een zoete, pikante smaak.
 4. Saint Agur. Het is gemaakt in de vorm van een 8-zijdig. De smaak is scherp, de textuur is room. Saint-Agur is een nogal vette kaas. De rijpingstijd is 8-10 weken.

Kunnen zwangere en zogende vrouwen schimmelkaas eten

Volgens deskundigen moeten zwangere en zogende moeders het gebruik van blauwe kaas staken. Ten minste onder strikte verbodsvariëteiten die een groot aantal Listeria-bacteriën bevatten:

De reden voor het verbod op het introduceren van schimmelkaas in het dieet van deze categorie mensen is het risico op het ontwikkelen van een dergelijke gevaarlijke aandoening als listeriose, waartegen infectieziekten ontstaan.

Vanwege deze pathologische aandoening zijn verschillende soorten problemen met het dragen van een baby mogelijk. En als een gewoon persoon het verloop van listeriose niet opmerkt, is er bij vrouwen in de positie koorts of braken. Natuurlijk legt dit een extra belasting op alle organen en systemen, wat een miskraam en andere problemen met de foetus kan veroorzaken.

Is het mogelijk om schimmelkaas aan kinderen te geven

Ondanks het nut van schimmelkaas bevatten ze ook licht giftige stoffen, waarvan sommige zich in het lichaam ophopen. In dit verband raden artsen niet aan om kaas in de voeding van kinderen jonger dan 10 jaar te introduceren, wat te wijten is aan een onvolledig gevormd immuunsysteem.

Schimmels zijn bovendien een vrij algemeen allergeen, dus ze kunnen gemakkelijk de ontwikkeling van een allergische reactie veroorzaken bij mensen met een verhoogde aanleg ervoor.

Wat is gevaarlijke kaas

Kaas met schimmel kan het lichaam alleen schade toebrengen als het niet onder controle is. De aanbevolen norm is dus niet meer dan 50 gram per dag. En vergeet niet dat schimmel, nuttig in kleine doses, in grote hoeveelheden, schadelijk kan zijn, omdat het voor de maag uiterst moeilijk is om het te verwerken. Dit betekent dat het misbruik van kaas met schimmel, zelfs door een persoon met een uitstekende gezondheid, de ontwikkeling van problemen in verband met verstoring van het maagdarmkanaal en de interne microflora als geheel zal veroorzaken.

Schimmelkaas achterlaten of het met grote zorg proberen is ook voor degenen die lijden aan chronische ziekten van het maagdarmkanaal. De schimmelsporen in schimmel produceren een natuurlijk antibioticum dat de nuttige microflora in de darmen vernietigt. Dientengevolge ontwikkelt dysbiose of, in het beste geval, een darmstoornis.

Daarom moet u tijdens het gebruik van deze delicatesse voorzichtig zijn en het niet overdrijven, omdat overmatig eten een verstoring van het functioneren van veel lichaamssystemen kan veroorzaken.

Vergeet ook niet dat elke kaas, ongeacht de variëteit, een indrukwekkende hoeveelheid calorieën bevat die wordt veroorzaakt door een hoge vetconcentratie. Overmatig gebruik kan leiden tot de ontwikkeling van obesitas, metabole stoornissen en verhoogd cholesterol in het bloed.

Belangrijk! Elke schimmel is een allergeen product. Daarom moet u, voordat u een kaasdelicatesse gebruikt, er zeker van zijn dat u geen intolerantie heeft voor penicilline of andere componenten van het product.

Hoe kies je een snelstartgids voor kaas van hoge kwaliteit

Blauwe kaas is een veel voorkomende delicatesse, en om geen fouten te maken bij het kiezen, moet u zich aan verschillende regels houden:

 1. Kaas met blauwe schimmel bestaat niet met te brede openingen. Het tegenovergestelde geeft de stalen van het product aan. Bovendien mag blauwe schimmel niet in alle kanalen van het product aanwezig zijn.
 2. Kaas moet zijn oorspronkelijke vorm behouden. Verse hoofden blijven los en vochtig, maar ze moeten niet zijn zoals in olie, wat duidt op het gebruik van schadelijke palmolie in het recept.
 3. De belangrijkste samenstelling van kazen in deze categorie is melk, zuurdesem, penicilline en zout. De aanwezigheid van kunstmatige kleurstoffen en andere hulpcomponenten duidt op een product van slechte kwaliteit.
 4. Pekelkaas mag er niet los uitzien.
 5. De frisheid van de kaas wordt aangegeven door de uitgesproken geur van penicilline, een witachtige korst en sporen van het rooster, waarop de kaas rijpt.
 6. De houdbaarheid van kaas mag niet langer zijn dan 2 maanden. Anders hebben we het over het gebruik van conserveermiddelen, die de kwaliteit van het eindproduct negatief beïnvloeden.
 7. Kaas mag niet in je mond smelten zoals boter. Als het een verharde laag heeft, geeft dit aan dat het te lang is opgeslagen.
 8. Veel gaten in het eindproduct duiden op zijn slechte kwaliteit.
 9. Kwaliteit blauwe kaas is verpakt in speciaal vetvrij papier. Dit wordt gedaan om het rijpen en de hoeveelheid schimmel te stoppen.

Laten we aan het einde van al het bovenstaande een kort resultaat samenvatten:

 1. Blauwe kaas is een veel voorkomende delicatesse die vooral populair is bij fijnproevers.
 2. Er zijn verschillende soorten kaas met schimmel, die voorwaardelijk worden gedeeld door de kleur van schimmelsporen. Elk van de categorieën omvat een aantal variëteiten.
 3. Een dergelijk product zal de feesttafel versieren, vooral als u verschillende variëteiten op hetzelfde gerecht combineert. Daarnaast is kwaliteitskaas goed voor het lichaam. Maar bij oneigenlijk of irrationeel gebruik kan zelfs een dergelijk nuttig product schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is de reden waarom het niet wordt aanbevolen voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, en het is ook gevaarlijk voor kinderen jonger dan 10 jaar oud.
 4. Wetenschappers hebben bewezen dat blauwe kaas schadelijk is voor de mens als het meer dan 50 gram per dag wordt geconsumeerd. Daarom draait het allemaal om de hoeveelheid gebruikt product. Het hangt af van welke schade het lichaam het product zal brengen. Wanneer de norm wordt overschreden, hebben de bacteriën in het product een negatief effect op de darmflora, wat dysbiose veroorzaakt.

Bekijk de video: Vlaanderen Smaakt: de blauwe schimmelkaas van Achel (April 2020).