Stomatitis bij kinderen en zuigelingen: symptomen, behandeling, preventie

Een nogal onschadelijk ogende ziekte stomatitis leidt soms tot zeer onaangename gevolgen. Tijdige ongecontroleerde malaise is beladen met ernstige complicaties, waarvan vele moeilijk te genezen zijn. Hieronder vindt u een gedetailleerde beschrijving van de eerste tekenen van ziekte bij kinderen, de gedragsregels en behandeling - alles wat ouders moeten weten over stomatitis.

Wat u moet weten

Het woord "stomatitis" is van Griekse oorsprong en betekent "mond". De ziekte beïnvloedt de slijmvliezen van de mondholte, waar de naam vandaan komt. Uiterlijk ziet stomatitis eruit als een kleine vlek met een gelige of witachtige kleur aan de binnenkant van de wangen, lippen of tandvlees. Een vlek van zweerachtige oorsprong veroorzaakt daarom vaak ongemak met zijn uiterlijk: jeuk, branderig, enigszins pijnlijk. Misschien het uiterlijk van een witte kaasachtige coating op de tong of slijmvliezen van de mond.

Een ziekte kan op zeer jonge leeftijd voorkomen, beginnend met de geboorte van een klein persoon. Het is heel belangrijk om te begrijpen dat het starten van de ziekte onaanvaardbaar is, zodat u in de toekomst niet wordt geconfronteerd met de gevolgen van een frivole beslissing.

Classificatie van stomatitis


De moderne geneeskunde heeft acht soorten stomatitis:

 • Aphthous stomatitis,
 • allergisch,
 • hoekig,
 • herpes,
 • virale,
 • candida,
 • traumatische,
 • Bacteriële.

Niet elk van hen kan in de kindertijd verschijnen. Er zijn ook soorten die alleen in de kindertijd of alleen in de adolescentie voorkomen. Meestal lijden kinderen aan herpetische, afteige, schimmel- en allergische stomatitis. Bovendien kan zich traumatisch ontwikkelen, maar het treedt op als gevolg van een beet of schade aan de slijmvliezen als gevolg van impact of letsel (bijvoorbeeld een interne snee in de tanden).

Oorzaken van

Het verschijnen van stomatitis is niet altijd een onafhankelijke manifestatie van de ziekte. Soms kan dit wijzen op de aanwezigheid van bepaalde ziekten van het spijsverteringsstelsel of een verzwakking van de immuunafweer van het lichaam van het kind. Dat is de reden waarom een ​​ziekte zoals stomatitis zou moeten voorkomen onder strikt toezicht van een arts.

Allergische stomatitis in een kind manifesteert het zich wanneer een allergeen het lichaam van de kinderen binnendringt. Het kan elke substantie of geur zijn. Zonder de veroorzaker van de pathologische reactie te identificeren, is het onmogelijk om allergische stomatitis te genezen.

Met schimmel (candida) stomatitis de ziekte wordt veroorzaakt door schade aan het slijmvlies van de Candida-schimmel en algemene dysbiose van het mondslijmvlies. Candidiasis verschilt van andere soorten stomatitis bij afwezigheid van ulceratieve laesies. In plaats daarvan verschijnt een witte gestremde laag in de mond en tong, die lijkt op melkformaties. Dat is de reden waarom candidiasis de tweede naam is - spruw.

Aphthous stomatitis heeft een chronisch karakter en verslechtert tijdens een periode van verzwakte immuniteit of herstructurering van het lichaam van het kind. Om voor het eerst zweren te laten optreden, is verzwakking van het lichaam tegen een achtergrond van ijzertekort of constante gastro-intestinale aandoeningen (gastritis, cholecystitis, ontsteking van de alvleesklier, enz.) Voldoende voor de eerste keer.

Herpetische stomatitis - Het meest voorkomende type van deze ziekte. Een kind kan vanaf zes maanden tot drie jaar met het herpesvirus besmet raken. Hoewel er geen methode is die het lichaam volledig van dit virus verwijdert. Daarom kunnen tijdens een periode van verzwakte immuniteit herpetische uitbarstingen op de slijmvliezen van de mond verschijnen.

Traumatische stomatitis verschijnt met een scherpe en pijnlijke verwonding van de slijmvliezen van de mond.Dit gebeurt met een onbedoelde beet tijdens het eten of wanneer het in het gezicht wordt geraakt (de wangen of lippen aan de binnenkant kunnen op de tanden "breken").

Symptomen

Elk type ziekte heeft zijn eigen symptomen. Over het algemeen zijn ze vergelijkbaar met elkaar, maar er zijn significante verschillen:

  Allergische stomatitis kan zich manifesteren als afte of herpetisch: het verschijnen van een of meer ulceratieve laesies in het gebied van het mondslijmvlies (lippen, tandvlees, tong, wangen, gehemelte). U kunt begrijpen dat ouders werden geconfronteerd met allergische stomatitis door een anamnese te verzamelen: eetgewoonten veranderen, een product consumeren dat nog niet eerder was gekocht, nieuwe parfums of parfum van ouders, schoonmaakmiddelen, enzovoort. Bovendien, zonder de irriterende stof te identificeren en te verwijderen, zal allergische stomatitis niet passeren.

Allergische Aphthous stomatitis manifesteert zich door de aanwezigheid van kleine zweervlekken (tot een centimeter in diameter), die erg klein zijn. Er is misschien één plek. Het uitwendige deel van de laesie is bedekt met een dunne film, de zweer zelf is gelig van kleur, de randen zijn ontstoken en hebben een rode tint.

Aften Herpetische stomatitis lijkt qua uiterlijk op aften. Onderscheidende kenmerken van dergelijke stomatitis zijn tal van zweren en de fusie van kleinere wonden tot één grote. Voordat zweren worden gevormd, worden de slijmvliezen van de mond rood, verschijnen er bellen met een heldere vloeistof op de slijmvliezen, worden de randen van het tandvlees ontstoken (gingivitis), wanneer de lymfeklieren worden ingedrukt, worden ze vergroot en klaagt het kind over pijn. In de vroege stadia van de ziekte kan het kind klagen over hoofdpijn, algemene zwakte en lichaamspijnen. Verschillende zweren, samengevoegd tot één met herpetische stomatitis.

Talrijke blaasjes met vloeistof in het beginstadium van de ziekte. Candidiasis laesie heeft de tweede naam "spruw." De laesies hebben een witachtige tint en lijken op een kaasachtige laag op de tong, het tandvlees of de slijmvliezen van de mond.

Alle formaties op de slijmvliezen veroorzaken veel ongemak voor hun dragers (met uitzondering van candidiasis). Zweren branden, jeuken en veroorzaken bij aanraking met hun tong of voedsel pijn. Een gemeenschappelijk kenmerk van alle stomatitis (behalve candidiasis) is een toename van de temperatuur, ontsteking van de lymfeklieren, de weigering van een kind om te eten (verlies van eetlust) en wispelturige aandoeningen. Ook voorkomende symptomen zijn slechte adem, uitdrogen van de lippen en slijmvliezen, scheuren in de lippen.

Soorten ziekten

Stomatitis is een generieke naam voor pathologie. Afhankelijk van de oorzaak die de infectieuze ontsteking veroorzaakte, is het ingedeeld in 5 hoofdtypen:

 • virale,
 • bacteriële,
 • schimmel,
 • allergisch,
 • traumatisch.

Volgens de diepte van de mucosale laesies en de kenmerken van het klinische beeld, is stomatitis bij kinderen catarraal, aphthous, erosief, vesiculair, ulceratief. Meestal zijn de patiënten van tandartsen baby's die last hebben van een ontsteking van virale, bacteriële, schimmel- en afteigen oorsprong. Het is over hen dat het artikel zal worden besproken.

Wat is stomatitis

Stomatitis is de algemene naam voor verschillende ontstekingsprocessen op het slijmvlies van de mond van het kind. Volgens statistieken lijden kinderen van één tot vijf jaar aan stomatitis. Kinderen tot een jaar worden nog steeds vrij goed beschermd door antilichamen die zijn afgeleid van moedermelk en komen zelden stomatitis voor, kinderen ouder dan vijf kunnen al beschikken over hun eigen immuniteit.

De ziekte wordt veroorzaakt door twee hoofdaandoeningen:

 1. Lage immuunafweer van het lichaam van het kind.
 2. Kenmerken van de structuur van het slijmvlies.

Het slijmvlies bij kinderen is erg dun en kan gemakkelijk gewond raken. De scheuren die worden gevormd, raken vaak geïnfecteerd, omdat het speeksel van een kind, vooral vóór de leeftijd van één jaar, nog niet de bactericide eigenschappen heeft die speeksel van een volwassene hebben. Dus, stomatitis wordt gevormd tijdens ontsteking.

Medicamenteuze behandeling


Voor de behandeling van allergische stomatitis is het in de eerste plaats noodzakelijk om de veroorzaker van allergieën te identificeren. Als onderdeel van complexe therapie worden antihistaminica voorgeschreven (Suprastin, Cetrin, Zodak, enz.). Na het elimineren van de negatieve manifestaties van de stimulus, wordt een behandeling uitgevoerd om de symptomen van stomatitis te elimineren. Voor deze doeleinden zijn de volgende medicijnen geschikt:

 1. Systemische corticosteroïden die snel ontstekingen verminderen (prednison, hydrocortison).
 2. Lokale antiseptica (bosbalsem, chloorhexidine, Miramistin).
 3. Pijnstillers (analgetica).

Om een ​​terugval van allergische stomatitis uit te sluiten, bevelen artsen een hypoallergeen dieet aan.

De bovengenoemde medicijnen zijn geschikt voor de behandeling van elk type stomatitis. Het is echter de moeite waard om te overwegen hoe geschikt het hulpmiddel is voor het kind. Onder de aanbevolen medicijnen voor de behandeling van stomatitis bij kinderen worden ook vermeld:

 • Voor kinderen ouder dan drie jaar oud - het medicijn Imudon. De werking ervan is gericht op het verminderen van ontstekingen en het verhogen van het niveau van immunoglobuline A.
 • Hexoral Tabs - heerlijke zuigtabletten voor kinderen vanaf 4 jaar. Ze hebben een lokaal analgetisch en antimicrobieel effect.
 • Met de schimmeloorsprong van stomatitis werkt Candide-crème goed. Het gebruik ervan moet worden uitgevoerd onder toezicht van een arts, omdat het mogelijk is dat de schimmel weerstand krijgt tegen de werking van de crème.

Voor het spoelen van de mondholte zijn de volgende oplossingen geschikt voor kinderen:

 • Furacilin (kant-en-klare oplossing kan worden gekocht bij de apotheek en hun mond spoelen na het eten),
 • Waterstofperoxide (het wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar, na de procedure kunt u uw mond spoelen met schoon water om zich te ontdoen van onaangename smaak en braken),
 • Stomatophyte (bevat extracten van bijna een dozijn geneeskrachtige kruiden, gebruikt volgens de instructies).

Elk gebruik van apotheekproducten is alleen mogelijk onder voorbehoud van de aanbevelingen van de behandelend kinderarts en de instructies voor het medicijn. Bij elke manifestatie van een negatieve reactie op het medicijn, moet het gebruik ervan worden opgeschort en een arts raadplegen om het verloop van de behandeling aan te passen.

Algemene informatie

Stomatitis bij kinderen is een groep ziekten die optreden bij ontsteking van het mondslijmvlies. Stomatitis bij een kind is de meest voorkomende ziekte bij pediatrische tandheelkunde, zelfs bij pasgeborenen. Onder andere ontstekingsziekten van de mondholte (glossitis, gingivitis, parodontitis, enz.), Neemt stomatitis bij kinderen een leidende positie in. De urgentie van het probleem van stomatitis in de kindertijd wordt niet alleen verklaard door de hoge prevalentie van deze pathologie, maar vaak ook door het chronische beloop, besmettelijkheid en aandoeningen van het immunologische systeem. Vanwege de imperfectie van lokale en algemene beschermende reacties, zijn de meest kwetsbare in het gezicht van stomatitis van verschillende etiologieën kinderen van kinderschoenen, vroege kinderjaren en voorschoolse leeftijd.

Waarom komt de ziekte voor?

Ongeacht het type stomatitis identificeren experts 3 veelvoorkomende oorzaken van het voorkomen bij kinderen:

 • zwakte van de cellen van het immuunsysteem,
 • blootstelling van het dunne slijmvlies aan letsel,
 • niet-naleving van hygiëne.

De immuniteit van het kind is nog niet in staat om veel soorten bacteriën, virussen en schimmels te weerstaan ​​die op het slijmvlies kunnen komen van de handen, oma's lippen tijdens een kus, een lepel of een dummy die door moeder is gelikt. Bovendien zijn sommige vormen van de ziekte besmettelijk en houden kinderen ervan om speelgoed te delen en hebben ze meestal niet de gewoonte om hun handen na hen te wassen.

De oorzaken van de ontwikkeling van verschillende vormen van stomatitis in de mond bij kinderen worden weergegeven in de tabel:

viraleDe meest voorkomende ziekteverwekker is het herpesvirus, dat wordt overgedragen door ouders of naaste medewerkers. Acute herpetische ontsteking manifesteert zich meestal in zuigelingen van zes maanden tot drie jaar, omdat ze nog geen immuniteit hebben verkregen en antilichamen die zijn verkregen met moedermelk geleidelijk worden vernietigd.In 90% van de gevallen verloopt de ziekte in een latente vorm en stoort het kind niet, en slechts in 10% - in acute.

Na de eerste infectie blijft het herpesvirus voor altijd in het lichaam, dus stomatitis kan het kind constant storen. Terugvallen vinden plaats onder invloed van de volgende factoren:

 • allergieën, stress,
 • gebrek aan vitamines
 • onderkoeling, griep, SARS,
 • verergering van chronische pathologieën,
 • uitdroging van de lippen en slijmvliezen als gevolg van orale ademhaling,
 • foci van infectie in de mondholte: cariës, tandsteen, gingivitis,
 • medicijnen gebruiken die de immuniteit verlagen,
 • schending van de integriteit van het slijmvlies of de rode rand van de lippen.
bacterie-Bacteriën komen het slijmvlies binnen tijdens contact met dieren, dragers, besmet speelgoed en andere objecten. Pathologie kan optreden door het gebruik van ongewassen fruit, niet-naleving van mondhygiëne en de gewoonte om nagels te bijten.

Bacteriële stomatitis komt vaak voor bij het kinderziektes, omdat het kind tijdens deze periode alles wat onder zijn arm komt in zijn mond trekt om onaangename symptomen te verlichten. Lijd aan ziekte en oudere kinderen.

schimmelDe veroorzaker is schimmels van het geslacht Candida. Ze behoren tot de klasse van voorwaardelijk pathogene en vormen de natuurlijke microflora van de mondholte. Onder normale omstandigheden schaden micro-organismen een persoon niet, maar onder invloed van bepaalde factoren worden ze geactiveerd en veroorzaken ze de ontwikkeling van het ontstekingsproces. Deze factoren omvatten:

 • verminderde immuniteit,
 • constant onderhoud van een zure omgeving in de mond.
aphthousHet verschilt merkbaar van andere vormen door enkele uitslag in de vorm van grote, ronde aften. Ze worden gevormd onder invloed van de volgende factoren:

 • immuunstoornissen
 • chronische gastro-intestinale aandoeningen,
 • slijmvlies letsel
 • drugs, voedsel of microbiële allergie,
 • de aanwezigheid van staphylococcus - een microbe die aanwezig is in carieuze laesies, plaque.

Alternatieve behandelingsmethoden

Het wordt ten zeerste afgeraden om traditionele medicijnen tegen stomatitis te gebruiken, vooral bij jonge kinderen. Zelfmedicatie, ouders lopen het risico om aan de ziekte te beginnen en verdienen een aantal complicaties. Het gebruik van traditionele geneeswijzen is alleen gerechtvaardigd indien goedgekeurd door de behandelend arts.

Onder de populaire methoden voor de behandeling van stomatitis zijn onder meer:

 • Mond spoelen met soda-oplossing,
 • Het sap van een aloëplant of agave (als alternatief voor het wrijven van zweren, kun je op het vel van het vel kauwen zonder huid),
 • Duindoornolie voor smering van getroffen gebieden,
 • Propolis of kamille-tinctuur (voor het spoelen van de mondholte),
 • Aardappelwortelsap (voor smering van aangetaste gebieden).

Beschrijving van de ziekte

Stomatitis verwijst naar infectieziekten. Een kind komt het vaker tegen dan een volwassene. Dit komt door onvoldoende gevormde immuniteit. Bij kinderen is stomatitis een gevolg van de verkoudheid. Maar deze ziekten hebben geen verband.

 • Een verkoudheid gaat gepaard met een afname van de beschermende functies van het lichaam. Flora in de mondholte wordt vernietigd en de slijmvliezen hebben geen bescherming. Tegen deze achtergrond vermenigvuldigt de infectie zich met succes.
 • Het is vermeldenswaard dat stomatitis verschillende typen heeft. Iedereen heeft een bepaalde etiologie en medicamenteuze therapie hangt ervan af. Bij kinderen komen dit soort ziekten het vaakst voor.
 • aphthous: deze vorm van de ziekte gaat gepaard met de ontwikkeling van focale ontsteking, waarop ronde zweren met een gele of grijze coating verschijnen. Om hen heen is een ronde rand gevormd. Dit veroorzaakt pijn, branden op een beschadigde plaats. De lichaamstemperatuur kan ook stijgen.

herpes: een infectieuze vorm van de ziekte die van persoon op persoon wordt overgedragen. Vooral gevaarlijk voor baby's. Ze kunnen gemakkelijk worden besmet met stomatitis door gewoon speelgoed, huishoudelijke artikelen, vuile handen.Op deze leeftijd leren kinderen de wereld en het is moeilijk om ze te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

hoekig: dit type stomatitis wordt in de volksmond jam genoemd. In de mondhoeken verschijnt ernstige huidirritatie, scheuren verschijnen. Pus kan zich ophopen. Het is vermeldenswaard dat hoekige stomatitis vaak voorkomt tegen een achtergrond van bloedarmoede door ijzertekort. Bij jonge kinderen komt deze pathologie veel voor.

Een arts kan de vorm van stomatitis bepalen. Ouders kunnen naar de tandarts of specialist in infectieziekten.

 • Een interessant feit is het verband van stomatitis met helminthische invasie. Wormen op een bepaalde leeftijd zitten in elk kind. Rondwormen passeren het reproductiepad in het lichaam via de luchtwegen en de mondholte.
 • Het is tijdens deze periode dat de immuniteit en bescherming van de slijmvliezen afneemt. Vaker wel dan niet, treedt een afte vorm op. Er kan worden aangenomen dat de ontwikkeling van een dergelijke ziekte verband houdt met de inname van wormproducten in de bloedbaan.

1. Herpetische stomatitis bij kinderen: symptomen en behandeling

Herpetische virale stomatitis bij kinderen heeft 2 vormen van de ziekte. Ten eerste is er acute herpetische stomatitis, die zich ontwikkelt na een initiële infectie met het herpesvirus (d.w.z. het allereerste geval van de ziekte). Deze acute vorm van stomatitis is alleen kenmerkend voor jonge kinderen en komt meestal voor bij een kind van 9 tot 28 maanden.

Herpetische stomatitis bij pasgeborenen / zuigelingen is zeldzaam. Dit komt door het feit dat er op deze leeftijd in het bloed van het kind nog steeds heel wat voor herpesvirus specifieke antilichamen zijn verkregen tijdens de zwangerschap met moeders bloed. Daarom komt het zelden voor bij kinderen jonger dan 3 maanden. De tweede vorm van de ziekte is chronische terugkerende herpetische stomatitis (d.w.z. alle herhaalde gevallen).

Preventieve maatregelen

Om het optreden van de ziekte bij een kind te voorkomen, is het belangrijk om een ​​paar eenvoudige aanbevelingen op te volgen:

 • Zorgvuldig toezicht op de sanitaire situatie thuis en in de kinderkamer (regelmatig ventileren, vermijd overmatige of onvoldoende vochtigheid),
 • Geef uw kind elke dag buitenwandelingen,
 • Om de persoonlijke hygiëne van het kind en de netheid van zijn kleding en schoenen te controleren,
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet van het kind (verse groenten en fruit, vlees en zuivelproducten moeten aanwezig zijn in het dieet),
 • Voorkom oververhitting of onderkoeling van het lichaam van het kind,
 • Probeer contact met zieke mensen te vermijden (als er zieke kinderen in het schoolteam of de kleuterschool zijn, moet u uw kind enkele dagen thuis laten), /
 • Maak tijdig een afspraak met een kinderarts in geval van ziekte van het kind.

Classificatie van stomatitis bij kinderen

Volgens de etiologie wordt stomatitis bij kinderen verdeeld in virale, schimmel, bacteriële, allergische, traumatische, medicamenteuze, symptomatische, enz., Volgens het criterium van de diepte van de inflammatoire laesie - in catarrale (eenvoudig), vesiculair, afteig (fibrineus) en ulceratief (gangreen).

Afhankelijk van de ernst van de symptomen, worden milde, matige en ernstige vormen van stomatitis onderscheiden bij kinderen. Met een milde stomatitis bij kinderen zijn er geen tekenen van intoxicatie en lokale manifestaties worden vertegenwoordigd door een beperkt aantal elementen die binnenkort zullen verdwijnen. Matige stomatitis gaat gepaard met de ontwikkeling van symptomen van intoxicatie en meerdere huiduitslag op het mondslijmvlies. Bij ernstige stomatitis bij kinderen is het intoxicatiesyndroom aanzienlijk uitgesproken. Rekening houdend met de eigenaardigheden van de cursus, is stomatitis bij kinderen acuut, terugkerend en chronisch.

A) Acute herpetische stomatitis -

Zoals we hierboven zeiden, ontwikkelt het primaire geval van herpetische stomatitis zich meestal bij kinderen in de leeftijd van 9 tot 28 maanden.Dit komt door het feit dat op deze leeftijd de herpesvirusspecifieke antilichamen die van de moeder worden ontvangen geleidelijk verdwijnen in het kind. Een belangrijk punt hier is dat als het eerste geval van de ziekte zich ontwikkelt tegen de achtergrond van een nog steeds hoog gehalte aan antilichamen tegen het herpesvirus dat van de moeder is ontvangen, de symptomen van stomatitis zeer mild zullen zijn.

Dat is de reden waarom primaire herpetische stomatitis bij 90% van de kinderen bijna onmerkbaar verloopt en veel ouders nemen over het algemeen dergelijke symptomen aan als kinderziektes. Wanneer zich echter primaire herpetische stomatitis bij kinderen ontwikkelt tegen de achtergrond van een reeds voldoende laag gehalte aan antilichamen van de moeder in het bloed van het herpesvirus, is de ziekte acuut (met ernstige intoxicatiesymptomen).

Herpetische stomatitis bij kinderen: symptomen
de duur van klinische manifestaties is meestal 10-14 dagen. In het begin is er zwakte, malaise, hoofdpijn, spierpijn, die wordt geassocieerd met intoxicatie van het lichaam. De temperatuur (afhankelijk van de ernst van de ziekte) aan het einde van de eerste of tweede dag kan 37,5 tot 41 graden zijn. Regionale lymfeklieren (vooral submandibulair) zijn vergroot, pijnlijk.

Stomatitis bij kinderen: foto in de mond

Houd er rekening mee dat wanneer stomatitis wordt gevormd in de tong van het kind, herpetische uitbarstingen / zweren niet alleen op zichtbare oppervlakken (bijvoorbeeld op de achterkant en de punt van de tong) kunnen zijn, maar ook op de laterale en onderste oppervlakken van de tong (fig. 6) .

Mondelinge foto
het slijmvlies van de mondholte wordt helder rood, gezwollen. Gedurende de eerste 1-2 dagen na het optreden van prodromale symptomen (malaise, koorts, enz.) Verschijnen uitslag van kleine blaasjes op het slijmvlies van de lippen, wangen, tong, palatinebogen (fig. 1) - ongeveer de grootte van een gierstkorrel. Bubbels worden meestal in groepen gerangschikt. De bellen worden aanvankelijk gevuld met transparante inhoud, maar daarna wordt het troebel en na ongeveer 2 dagen barsten de bellen met de vorming van zweren met een felrode kleur.

De resulterende zweren worden zeer snel bedekt met een witachtige of geelachtige vezelachtige coating (Fig. 2-6). Tegelijkertijd wordt bij kinderen heel vaak totale roodheid van het tandvlees waargenomen, die lijkt op de symptomen van acute gingivitis (Fig. 7-9), en deze aandoening wordt herpetische gingivostomatitis genoemd. Bovendien wordt herpetische gingivitis heel vaak gecombineerd met herpetische uitbarstingen op de huid rond de mond en de rode rand van de lippen.

Foto van gingivitis geassocieerd met herpetische stomatitis -

Het is belangrijk om: in veel gevallen kunnen zweren erg pijnlijk zijn. De pijn wordt intenser wanneer het oppervlak van de zweren tijdens de maaltijd in contact komt met water of voedsel. Dat is de reden waarom veel kinderen weigeren te drinken, wat leidt tot de ontwikkeling van uitdroging. Tegen de achtergrond van uitdroging worden de intoxicatiesymptomen nog sterker, wat mogelijk een dringende ziekenhuisopname vereist. Daarom is een van de belangrijkste aspecten van de behandeling van stomatitis bij kinderen het voorkomen van uitdroging.

Etiologie van stomatitis

Bij kinderen komt een dergelijke ziekte voor vanwege de invloed van verschillende factoren. Kinderen die hun eerste tanden laten uitknippen, kunnen hun wang verwonden. Op deze plaats kan snel een witte puist verschijnen, wat stomatitis is. De oorzaak van het optreden kan zich ook verbergen door brandwonden met warm eten of drinken. Daarom moeten ouders de temperatuur van het voedsel controleren.

Door een droge mond kan een virale vorm van de ziekte optreden. Herpetisch uiterlijk ontwikkelt zich door herpes van het eerste type. Tot nu toe kunnen artsen de oorzaken van aftenstomatitis niet vaststellen. Het komt voor onder invloed van verschillende factoren. Kortom, een genetische aanleg voor de ontwikkeling van zweren en de aanwezigheid van auto-immuunziekten worden onderscheiden.

Onderscheid ook dergelijke factoren: emotionele stress, ijzertekort, gebrek aan voedingsstoffen, vitamine B12-tekort, allergische reactie, virale infecties.

De arts schrijft een behandeling voor, rekening houdend met de vorm van de ziekte en de symptomen ervan. Van groot belang is het voorkomen van stomatitis bij kinderen. Dit is de sleutel tot een succesvolle behandeling.

Aphthous stomatitis

Klinisch lijken zweren op zweren bij herpetische stomatitis. Maar er zijn verschillen, de afta is erosie van een ronde of ovale vorm met gladde randen en een gladde bodem, de onderkant van de afta is geschilderd in een felrode kleur. De belangrijkste locatie van dergelijke zweren op het slijmvlies van de lippen en wangen.

Naarmate de ziekte vordert, verandert de afta en wordt deze bedekt met een bewolkte film. Nadat de film is doorgebroken, kan een secundaire infectie optreden, wat het verloop van de ziekte kan compliceren. De toestand van het kind verandert, slaperigheid, stemmingen, gebrek aan eetlust verschijnen en vaak weigering om te eten. De lichaamstemperatuur stijgt zelden, maar kan binnen 38º blijven.

Oorzaken van stomatitis bij kinderen

De toestand van het mondslijmvlies is afhankelijk van de invloed van externe (infectieuze, mechanische, chemische, fysische agentia) en interne factoren (genetische en leeftijdsgebonden kenmerken, immuniteit en bijkomende ziekten).

In de eerste plaats in de frequentie van distributie zijn virale stomatitis, waarvan ten minste 80% van de gevallen herpetische stomatitis bij kinderen is. Minder vaak ontwikkelt virale etiologie stomatitis bij kinderen tegen de achtergrond van waterpokken, mazelen, griep, rodehond, infectieuze mononucleosis, adenovirus, papillomavirus, enterovirus, HIV-infectie, enz.

Onder schimmellaesies van de mondholte bij zuigelingen wordt meestal candida-stomatitis (spruw van zuigelingen) gediagnosticeerd. De ontwikkeling van orale candidiasis wordt bevorderd door langdurige therapie met antibacteriële of sulfonamidegeneesmiddelen, diabetes mellitus en immunodeficiëntie. Schade aan de schimmel van het slijmvlies van de mond van de baby kan zelfs optreden tijdens de bevalling wanneer het in contact komt met het geboortekanaal van een moeder met vaginale candidiasis.

Stomatitis van bacteriële etiologie bij kinderen kan worden veroorzaakt door staphylococcus, streptococcus, evenals pathogenen van specifieke infecties - difterie, gonorroe, tuberculose, syfilis. Symptomatische stomatitis bij kinderen ontwikkelt zich tegen een achtergrond van gastro-intestinale aandoeningen (gastritis, duodenitis, enteritis, colitis, intestinale dysbiose), het bloedsysteem, endocriene, zenuwstelsel en helminthische invasies.

Traumatische stomatitis bij kinderen treedt op als gevolg van mechanisch trauma aan het mondslijmvlies met een tepel, speelgoed, tandjes of bijten van de lippen, wang, tong, borstelen, brandwonden van de mondholte met warm voedsel (thee, soep, gelei, melk), schade aan het slijmvlies tijdens tandheelkundige procedures .

Allergische stomatitis bij kinderen kan zich ontwikkelen als reactie op de lokale blootstelling aan een allergeen (ingrediënten van tandpasta, snoep of kauwgom met kunstmatige kleuren en smaken, medicijnen, enz.).

Prematuriteit bij een kind kan bijdragen aan prematuriteit, niet-naleving van mondhygiëne, ophoping van tandplak, tandbederf, beugels, frequente algemene morbiditeit, tekort aan vitamines en micro-elementen (B-vitamines, foliumzuur, zink, selenium, enz.), Het gebruik van medicijnen, het veranderen van de microflora van de mondholte en darmen (antibiotica, hormonen, chemotherapie).

Het slijmvlies van de mondholte bij kinderen is dun en gemakkelijk gewond, daarom kan het zelfs met een licht effect worden verwond. De microflora van de mondholte is zeer heterogeen en is onderhevig aan significante schommelingen afhankelijk van de kenmerken van voeding, de immuniteitstoestand en bijbehorende ziekten.Met het verzwakken van beschermende krachten kunnen zelfs vertegenwoordigers van de normale microflora van de mondholte (fusobacteriën, bacteroïden, streptokokken, enz.) Ontstekingen veroorzaken. De barrière-eigenschappen van speeksel bij kinderen worden zwak uitgedrukt als gevolg van onvoldoende werking van lokale immuniteitsfactoren (enzymen, immunoglobulinen, T-lymfocyten en andere fysiologisch actieve stoffen). Al deze omstandigheden bepalen de frequente incidentie van stomatitis bij kinderen.

Gevolgen en complicaties


Met de juiste behandeling geeft stomatitis geen complicaties, daarom wordt het beschouwd als een vrij milde ziekte. Als de behandeling echter wordt gestart, kan dit de overloop van de ziekte in een chronische vorm en de verwerving van een secundaire infectie op plaatsen van niet-genezen wonden bedreigen.

Van de complicaties na onbehandelde stomatitis kunnen worden opgemerkt:

 • Bloedend tandvlees
 • Tandverlies
 • laryngitis,
 • De verspreiding van infecties door het lichaam, die een aantal andere ziekten kan veroorzaken,
 • Genitale candidiasis bij meisjes.

Stomatitis bij kinderen vereist, net als elke andere ziekte, medische hulp. Alleen een arts kan de oorzaak van stomatitis identificeren, het type bepalen en de juiste behandeling voorschrijven. Verantwoordelijke ouders zullen de ziekte nooit laten afdrijven of complicaties riskeren, waarvan sommige kunnen leiden tot zeer ernstige of fatale uitkomsten.

We raden aan een nuttige video te bekijken over pediatrische stomatitis. Daarin geeft een professionele tandarts een algemeen overzicht van de ziekte en aanbevelingen voor de uitvoering van de behandeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat ziektepreventie gemakkelijker te doen is dan vervolgens niet altijd goedkope behandeling.

B) Chronische herpetische stomatitis -

Na een primaire herpesinfectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Herpesvirussen blijven levenslang aanwezig in de zenuwganglia en wanneer verschillende ongunstige factoren het lichaam beïnvloeden, wordt het virus geactiveerd. Periodieke terugvallen treden meestal op vanwege de volgende redenen -

 • onderkoeling, ARVI,
 • vitaminegebrek, stressvolle situaties, allergieën,
 • verergering van chronische ziekten (tonsillitis, sinusitis ...),
 • corticosteroïden nemen
 • trauma aan het slijmvlies van de mondholte en de rode rand van de lippen,
 • foci van stomatogene infectie (tandsteen, cariës, gingivitis),
 • orale ademhaling (het veroorzaakt droge lippen en slijmvliezen van de mondholte, en als gevolg daarvan - het verschijnen van scheuren).

Symptomen, foto in de mondholte
de chronische terugkerende vorm van herpetische stomatitis in de mondholte manifesteert zich op precies dezelfde manier als de acute vorm (zie kliniek en foto hierboven). Het verschil is dat de algemene toestand in de regel niet lijdt, d.w.z. symptomen van intoxicatie zijn meestal minimaal of afwezig. Tegelijkertijd worden regionale lymfeklieren meestal vergroot en pijnlijk bij palpatie. Verderop in het artikel zullen we in detail vertellen - hoe stomatitis bij kinderen thuis te behandelen.

Klinisch beeld

Symptomen van stomatitis zijn afhankelijk van het type manifestatie. Het is niet moeilijk om een ​​dergelijke ziekte op te sporen. Het kind klaagt zelf over pijn en ongemak in zijn mond, huilt en is wispelturig tijdens het eten. Kan volledig weigeren te eten. In de mond is het gemakkelijk om zweren op te merken. Ze hebben echter geen bepaalde grootte. Het aantal elementen kan van één tot tien zijn.

In normale toestand is het slijmvlies roze, glad. Droogte moet in dit geval niet worden waargenomen. Met stomatitis op het slijmvlies is er een zwelling, brandende, karakteristieke uitslag, irritatie. De ziekte gaat gepaard met koorts. Het kind wordt prikkelbaar, humeurig. Verstoorde slaap, gebrek aan eetlust.

Herpetische stomatitis wordt gekenmerkt door karakteristieke tekenen en de eigenaardigheid van hun optreden. Zweren kunnen tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de mondholte verschijnen.In dergelijke gevallen zijn ze praktisch even groot.

Het proces van het verschijnen van aften veroorzaakt een toename van de lichaamstemperatuur. Hierna verdwijnen de symptomen. In een paar dagen kunnen ze zich manifesteren met hernieuwde kracht. Nieuwe aften veroorzaken pijn, vooral tijdens de maaltijd.

 • Gezwollen tandvlees wordt waargenomen, vaak kan er een slechte adem zijn.
 • De afte vorm gaat ook gepaard met een toename van de temperatuur. Op de tong zie je het verschijnen van kleine bubbels. Er is een brandend gevoel, ongemak.
 • De arts diagnosticeert een fenomeen zoals geografische taal. Naast bubbels verschijnt er een witte coating. Het aantal aften is veel minder dan bij de herpetische vorm.
 • Elke vorm in een verergerde vorm kan een toename van de submandibulaire lymfeklieren veroorzaken.

Er zijn geen speciale tests om deze ziekte te diagnosticeren. De arts kan een dergelijke diagnose stellen tijdens een visueel onderzoek, rekening houdend met de klachten en karakteristieke symptomen van de patiënt. Er wordt ook rekening gehouden met de geschiedenis van elke patiënt.

Virale stomatitis

begin stomatitis van het virale type markeert het uiterlijk op het rode slijmvlies van de mond van ofwel verspreide of gefuseerde blaasjes. Er kunnen 4–6 zijn, of nog veel meer, 5–20. Deze formaties barsten zeer snel en onthullen ovale of afgeronde zweren op de omtrekken. Erosie bedekt met een vleugje gelige kleur, zeer pijnlijk. Zweren kunnen verder gaan dan de mondholte en het buitenste deel van de lippen, het oppervlak van de mond, de vleugels van de neus "bezetten" en de keel binnendringen.

Schimmel stomatitis

Dit type stomatitis wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels van het geslacht Candida, die het lichaam van het kind binnendringen via huishoudelijke artikelen, het geboortekanaal. Schimmels vermenigvuldigen zich onder gunstige omstandigheden (slijmvliesletsel, het nemen van antibiotica) en veroorzaken de ziekte.

Meestal gaat candida stomatitis in de eerste fase niet gepaard met duidelijke symptomen. Het kind ervaart een droge mond, lichte jeuk en branderig gevoel. Baby's tot 12 maanden oud kunnen vaak op de borst worden aangebracht om het gevoel van een droge mond te compenseren, terwijl oudere kinderen van 2-3 jaar oud daarentegen weigeren te eten.

Kinderen van 5-6 jaar oud klagen over slechte smaak en slechte adem. Met een extern onderzoek van de mondholte, kunt u een grijsachtige of geelachtige plaque op het slijmvlies opmerken. Het heeft enkele overeenkomsten met druppels zure melk of kwark.

Naarmate de toestand verslechtert, wordt het slijmvlies snel meer en meer bedekt met witte plaque, maar als de vorm wordt gestart, is het slijmvlies bijna volledig bedekt met een dergelijke plaque en worden "jam" gevormd in de mondhoeken.

Veel voorkomende symptomen van de ziekte

Met stomatitis in welke vorm dan ook, zijn kinderen angstig, ondeugend, klagen over pijn in de mond, weigeren te eten. Als u het slijmvlies van de mondholte onderzoekt, kunt u er wonden, zweren, etterende blaasjes of enkele aften op vinden. Meestal concentreren huiduitslag zich op de wangen, tong, gehemelte, binnenste en buitenste lippen.

Elke vorm van stomatitis wordt gekenmerkt door individuele tekenen van verslechtering van de gezondheid van het kind:

 • Met herpetiek klaagt de baby over hoofdpijn, zwakte en andere tekenen van intoxicatie. Tegen het einde van de tweede dag na het begin van de eerste symptomen van malaise, stijgt de lichaamstemperatuur, die kan variëren tussen 37,5-41 ° C. Lymfes submandibulaire knopen worden groter en doen pijn bij palpatie.
 • Met afteuze stomatitis voelt het kind zich bevredigend, maar er kunnen een lichte temperatuur, zwakte en gezwollen lymfeklieren zijn. Dezelfde symptomen zijn kenmerkend voor een ziekte van bacteriële oorsprong.
 • Schimmelstomatitis verloopt zonder verhoging van de lymfeklieren bij kinderen, een toename van de temperatuur. Het kind klaagt over pijn, brandende en droge mond. Deze symptomen worden de oorzaak van zijn rusteloze gedrag, weigering om te eten, humeurigheid.

Herpetische stomatitis bij kinderen: behandeling

Hoe stomatitis bij een kind te behandelen (herpetische oorsprong) - hangt af van de ernst van de klinische manifestaties. Met een milde vorm van de ziekte zullen er voldoende medicijnen zijn voor lokale toediening + het is noodzakelijk om uitdroging bij het kind te voorkomen. Maar bij een ernstig verloop van herpetische stomatitis, het gebruik van tabletantivirale geneesmiddelen (zoals Acyclovir) + opnieuw, zal eerst de uitdrogingscontrole worden getoond.

Het is heel belangrijk dat ouders hun kind niet behandelen met antivirale middelen in absoluut alle gevallen van herpetische stomatitis, omdat er is een directe correlatie: hoe meer en langer de kuren van antivirale therapie met Acyclovir zullen zijn, hoe sneller het herpesvirus resistent wordt tegen het medicijn en het zal ophouden effectief te zijn. Doorgaans ontwikkelt zich resistentie na 4-5 kuren antivirale therapie met acyclovir, vooral bij kinderen met een verzwakte immuniteit.

Methoden voor het behandelen van stomatitis bij kinderen

Een pasgeboren meisje of jongen wordt blootgesteld aan stomatitis. De reden is niet alleen een verminderde immuniteit, maar ook niet-naleving van hygiënevoorschriften. Bij het geven van borstvoeding moet een vrouw het afvegen voordat ze haar baby te eten geeft. Als er tekenen van stomatitis zijn, moet u een arts raadplegen en geen zelfmedicatie gebruiken.

 • Medicamenteuze therapie is gericht op het snel verwijderen van ontsteking van het slijmvlies. Voor de behandeling van kinderen wordt vaak gekozen voor complexe therapie. In dit geval wordt rekening gehouden met het type ziekte.
 • Herpetische stomatitis. In dit geval helpen antivirale zalven effectief. Ze voorkomen de ontwikkeling van het virus en beïnvloeden de snelle genezing van de symptomen.

Aphthous view heeft ongedefinieerde oorzaken. Daarom schrijven artsen medicijnen voor om symptomatische manifestaties te elimineren.

 • Schimmelzicht. Kinderen worden aanbevolen om de mondholte te behandelen met soda-oplossing. Als de ziekte ernstig is, schrijft de arts antischimmelmiddelen voor.
 • Traumatische stomatitis voornamelijk vanwege een afgebroken tand. Om het te genezen, is het noodzakelijk om de oorzaak van het optreden te elimineren.
 • Naast medicamenteuze therapie adviseren artsen om zich aan dergelijke aanbevelingen te houden:
 • Maaltijden moeten worden gepland. Als een kind voedsel weigert, forceer hem dan niet. Bij stomatitis is dit proces erg pijnlijk voor de baby. Gekookt voedsel moet warm zijn.

Dit is erg belangrijk omdat koud of warm voedsel tot ontstekingen leidt. Uit het dieet is het noodzakelijk om producten uit te sluiten die het slijmvlies irriteren (pittig, zoet, zuur).

 • Mondhygiëne in acht nemen

Met stomatitis worden tanden zoals gewoonlijk schoongemaakt. Maar het is belangrijk om te overwegen dat na herstel de borstel moet worden vervangen. Anders kan een terugval van de ziekte optreden.

 • Anesthesie van het slijmvlies

Hiervoor moet de arts speciale pijnstillers zalven of gels voorschrijven. Als pijn gepaard gaat met koorts, zullen medicijnen met paracetamol of ibuprofen effectief helpen.

 • Antibiotica therapie

Het is nuttig om aftreksels van kamille, calendula, salie, eiken schors te gebruiken. Ze produceren een antiseptisch effect. Je mond spoelen kan heel vaak worden gedaan. Vooral tijdens perioden van exacerbatie. In ernstige gevallen kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven.

Om wonden sneller te genezen, kunt u verschillende oliën gebruiken (duindoorn, vlas, Kalanchoë). Ze hebben een ontstekingsremmend effect.

Alle jonge kinderen hebben geen goed gevormd immuunsysteem. Typisch worden medicijnen voor het stimuleren van het immuunsysteem voorgeschreven voor kinderen ouder dan 3 jaar oud.

Niet alle geneesmiddelen zijn toegestaan ​​voor kinderen. Om ongewenste reacties te veroorzaken, worden ze daarom alleen genomen zoals voorgeschreven door een arts.

Wat veroorzaakt stomatitis bij kinderen

Slijm in de kindertijd is erg kwetsbaar en gevoelig.Het immuunsysteem kan met hoge activiteit reageren op de werking van externe en interne manifestaties. Stomatitis op de tong of het tandvlees bij een kind kan zelfs verschijnen na lichte schade of contact met een allergeen.

Meestal heeft stomatitis bij kinderen een overwegend herpetische vorm. Het herpesvirus kan het lichaam van het kind binnendringen via huishoudelijke contacten, tijdens de bevalling, en blijft voor het leven in de cellen. Met de onderdrukking van immuniteit en de werking van andere ongunstige factoren, is het verschijnen van een bellenuitslag op het mondslijmvlies en de ontwikkeling van herpetische stomatitis mogelijk.

Foto van herpetische stomatitis in de mond van het kind

De virale vorm van de ziekte komt vaak voor tegen de achtergrond van luchtwegaandoeningen, die gemakkelijk in kindergroepen worden verspreid, vooral in het koude seizoen. En bij zuigelingen komt een schimmellaesie van het slijmvlies vaker voor, veroorzaakt door slechte hygiëne, langdurig gebruik van antibiotica, de ontwikkeling van endocriene pathologieën en immunodeficiëntie.

Bacteriële stomatitis bij kinderen ontwikkelt zich tegen streptokokken- of stafylokokkeninfecties. Ook kan een KNO-ziekte (tonsillitis) en gingivitis een ontstekingsproces veroorzaken.

In gevaar zijn kinderen die:

 • te vroeg geboren
 • carieuze tanden hebben,
 • draag een beugel
 • lijden aan een tekort aan vitamines en mineralen,
 • dysbiose en andere gastro-intestinale aandoeningen hebben.

Stomatitis bij kinderen heeft exacerbaties met een verzwakt immuunsysteem. De microflora van de mondholte bij kinderen is vrij onstabiel en varieert afhankelijk van de kwaliteit van voeding, de staat van immuniteit. Het wordt ook beïnvloed door bijkomende ziekten, vooral darmpathologie.

Bacteriële stomatitis

symptomatologie bacteriële stomatitis vanwege een specifieke ziekteverwekker. Eeuwige vorm gekenmerkt door een donkerrode kleur van het slijmvlies, etterende of bloederige blaasjes, verhoogde speekselvloed, geur van rot uit de mond, difterie vorm - de vorming van een bloedend oppervlak onder vezelige plaque. Als het kind ziek is roodvonk, zijn tong is bedekt met een dichte coating van witachtige kleur. Het verwijderen van deze afdekking onthult een helder karmozijnrood oppervlak. bij gonorroe stomatitis het slijmvlies is helder rood, bezaaid met zeldzame erosies met gelige afscheiding. Meestal vergezeld door gonorroe conjunctivitis.

Behandeling van milde / matige stomatitis -

Verwijdering van symptomen van intoxicatie -
in de prodromale periode van de ziekte, d.w.z. zelfs vóór de vorming van herpetische blaasjes op het slijmvlies van de mondholte - meestal is er een toename van de temperatuur, gebrek aan eetlust, malaise en het verschijnen van spieren en hoofdpijn. Vaak nemen ouders dit voor kinderziektesymptomen. Met deze symptomen kan het kind een medicijn krijgen met ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen van kinderen).

Maar houd er rekening mee dat het nemen van antipyretische medicijnen niet praktisch is bij lage temperaturen, omdat dit vermindert de productie van het lichaam van zijn eigen interferonen en voorkomt de vorming van volledige immuniteit in relatie tot virussen en bacteriën. Gewoonlijk worden antipyretische geneesmiddelen voorgeschreven voor kinderen als hun lichaamstemperatuur niet lager is dan 37,8-38,0 graden (24stoma.ru).

Lokale behandeling van herpetische uitbarstingen -
na het openen van de herpetische blaasjes vormen zich pijnlijke zweren in hun plaats, en daarom kan het kind vanwege de pijn weigeren te eten en eten. Als dit wordt waargenomen, is het erg belangrijk om de ontwikkeling van uitdroging bij het kind te voorkomen, omdat het zal bijdragen tot een sterke verslechtering van de algemene toestand (zelfs met een vrij lichte ernst van schade aan het slijmvlies met herpetische uitbarstingen). Om hiermee om te gaan zal het aanbrengen op het oppervlak van zweren of anesthetische ontstekingsremmende gel of speciale filmvormende beschermende middelen mogelijk zijn.

Hieronder vindt u een uitputtende lijst van effectieve medicijnen die worden gebruikt voor de lokale behandeling van herpetische stomatitis. Met een matige ernst van de ziekte zal een dergelijke behandeling voldoende zijn zonder toevlucht te nemen tot systemische antivirale tablettherapie.

Het gebruik van volksrecepten

Om de baby te beperken van de invloed van medicijnen, wordt vaak traditionele geneeskunde gebruikt. Ze zijn veiliger dan medicijnen. Maar het is de moeite waard om te overwegen dat het risico op een allergische reactie toeneemt. Effectieve remedies zijn onder meer:

 • kamille. Er wordt een aftreksel van bereid in gelijke verhoudingen met water. Klaar bouillon moet je mond spoelen. Het is raadzaam om dit vaak te doen om een ​​effectief resultaat te bereiken.
 • Je kunt zweren behandelen rozenbottelolie, perzik.
 • Het gebruik van aloë wordt in dit geval ook als effectief beschouwd. Om een ​​therapeutisch effect te verkrijgen, is het nuttig om een ​​blad van deze plant te kauwen. Als er niet veel 1-2 zweren zijn, wordt een blad op deze plaats aangebracht. Om het kind een dergelijke behandeling niet te weigeren, kan het blad worden geraspt met suiker. De smaak zal aangenamer zijn.
 • aardappelen. Op een fijne rasp worden geschilde aardappelen gewreven en op het getroffen gebied aangebracht.
 • Uienbouillon. Ze staan ​​op de nacht en gedurende de dag gebruiken ze het om de mond te spoelen.

Gebruik van traditionele medicijnen om baby's te behandelen is alleen mogelijk na de benoeming van een arts.

Spruw in de mond

Candidiasis stomatitis Het wordt voorafgegaan door verhoogde droogheid van het slijmvlies, brandend gevoel en zure smaak en geur in de mond. Het kind is angstig, ondeugend, weigert voedsel. Al snel verschijnen er kleine witte stippen. Samengevoegd vormen ze een continue kaasachtige coating. Als u het verwijdert, zijn er bloedende scheuren.

Hoe stomatitis bij kinderen te behandelen

Het is duidelijk dat de vraag hoe stomatitis bij een kind te genezen zeer zorgwekkend is voor alle ouders. Allereerst moet u contact opnemen met uw tandarts. Hij zal een nauwkeurige diagnose stellen door de aard van het optreden van de aandoening te bepalen, en alleen dan wordt passende therapie voorgeschreven. De taak van elke ouder is om strikt alle instructies van een specialist op te volgen, omdat kinderen, vooral kleine, niet zelf worden behandeld.

Bij elke vorm van stomatitis is het belangrijk om een ​​dieet te volgen dat de inname van irriterend voedsel uitsluit, de mondholte te spoelen met aftreksels van kruiden of antiseptica na elke inname totdat de tekenen van de ziekte verdwijnen (baby's worden uit de mond gespoten).

De behandelingsprincipes van stomatitis bij kinderen kunnen als volgt worden weergegeven:

 1. Anesthesie. Het kan een zeer handige voorbereiding zijn "Lidochloorgel", waarvan het effect bijna onmiddellijk begint na het aanbrengen op het oppervlak van de wangen en het tandvlees, en de duur is 15 minuten. Ook wordt voor anesthesie voor stomatitis een anesthetische emulsie van drie tot vijf procent gebruikt.
 2. Verwerking niet alleen de getroffen gebieden, maar ook gezonde weefsels (om schade te voorkomen) met een farmacologisch medicijn dat de belangrijkste oorzaak van de ziekte beïnvloedt (antiviraal, antibacterieel, antischimmel, antiseptisch).

Verder hangt de behandeling van ontsteking van het mondslijmvlies af van het type en de oorsprong.

Candidiasis stomatitis bij kinderen

De ontwikkeling van specifieke lokale symptomen van candida stomatitis bij kinderen wordt voorafgegaan door overmatige droogheid van het slijmvlies, brandend gevoel en slechte smaak in de mond en slechte adem. Borsten zijn wispelturig tijdens het eten, weigeren borstvoeding of fles te geven, gedragen zich ongemakkelijk, slapen slecht. Al snel verschijnen kleine witte stippen aan de binnenkant van de wangen, lippen, tong en tandvlees, die samenvloeien tot een rijke witte, gestremde plaque.

Bij ernstige candida stomatitis bij kinderen krijgt plaque een vuile grijze tint, wordt deze slecht verwijderd van het slijmvlies, waardoor het oedemateuze oppervlak zichtbaar wordt, dat bij de minste aanraking bloedt.

Naast de hierboven beschreven pseudomembraneuze candida-stomatitis treedt atrofische candida-stomatitis op bij kinderen. Meestal ontwikkelt het zich bij kinderen die orthodontische apparatuur dragen en treedt het op met schaarse symptomen: roodheid, brandend, droog slijmvlies. Plaque wordt alleen gevonden in de plooien van de wangen en lippen.

Herhaalde episodes van candida stomatitis bij kinderen kunnen wijzen op de aanwezigheid van andere ernstige ziekten - diabetes, leukemie, HIV. Complicaties van schimmelstomatitis bij kinderen kunnen genitale candidiasis (vulvitis bij meisjes, balanoposthitis bij jongens), viscerale candidiasis (oesofagitis, enterocolitis, pneumonie, cystitis, artritis, osteomyelitis, meningitis, ventriculitis, encefalitis, hersen candidiasis) zijn.

Herpetische (virale) stomatitis

Herpetische (virale) stomatitis

Bij herpetische stomatitis wordt het slijmvlies van de mondholte rood en zwelt op. Aan de binnenkant van de wangen, op de lippen, tong, gehemelte, verschijnen bellen ter grootte van een korrel gierst. Meestal zijn ze in groepen gerangschikt.

In de eerste stadia van herpetische stomatitis worden huiduitslag op het slijmvlies van kinderen gevuld met een heldere vloeistof. Binnen twee tot drie dagen wordt het troebel, barsten de bellen en vormen erosies van rode kleur, die snel uitdrogen en worden bedekt met een geelachtige of witachtige bloei.

Vaak beïnvloedt roodheid van het slijmvlies de rand van het tandvlees, wat lijkt op een tandvleesontsteking.

Chronische herpetische stomatitis bij een kind wordt gekenmerkt door dezelfde externe manifestaties als acuut. Het enige verschil is dat de algemene toestand van de patiënt niet lijdt. Dat wil zeggen, symptomen van intoxicatie zijn afwezig of bijna minimaal.

1) Antiseptische spoelingen -

Miramistin, dat werkzaam is tegen het herpesvirus, kan worden gebruikt om het virus direct te bestrijden. Bij oudere kinderen, die hun mond al zelfstandig kunnen spoelen - wordt het in de vorm van mondspoelingen 3 keer per dag gedurende 30 seconden gebruikt. Bij jonge kinderen wordt dit medicijn gebruikt in de vorm van een spray, of u kunt herpetische laesies behandelen met een gaasje gedrenkt in miramistine-oplossing.

Preventie van stomatitis bij kinderen

Wanneer stomatitis bij kinderen optreedt, is preventie de sleutel tot een succesvolle behandeling. Let op de netheid van de dummy. Ze moeten op tijd worden gesteriliseerd. Bij het geven van borstvoeding moet een vrouw elke dag douchen.

Als het kind vaak stomatitis heeft, kan dit een teken zijn van een ernstige ziekte. Sluit dergelijke pathologieën uit met een volledig onderzoek van het lichaam.

Behandeling van schimmelstomatitis

Om de groei van schimmel in de mond te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​alkalische omgeving in de mondholte te creëren. Hiervoor worden antiseptische oplossingen gebruikt, die gemakkelijk thuis kunnen worden bereid. Dit is:

 1. Frisdrankoplossing (2-3 theel. Per 250 ml).
 2. Boorzuuroplossing.
 3. Blauwen.

Het is noodzakelijk om de mondholte 2-6 keer per dag te verwerken. In dit geval worden de preparaten vooral voorzichtig op de wangen en het tandvlees aangebracht, omdat zich daar opeenhopingen van schadelijke micro-organismen bevinden.

Een ander medicijn voor de behandeling van stomatitis is de Candide-oplossing. De werkzame stof vernietigt de wanden van de schimmelcellen. De kuurbehandeling wordt binnen 10 dagen uitgevoerd. Wanneer de eerste tekenen van verbetering verschijnen, mag u in geen geval de behandeling opgeven, anders, zoals in het geval van antibiotica, wordt de resistentie van het pathogeen tegen het medicijn gevormd.

In zeldzame gevallen kan "Diflucan" worden gebruikt, het wordt voorgeschreven voor kinderen in de adolescentie, de arts schrijft de dosering voor.

2) Anesthetische ontstekingsremmende gel -

Als het oppervlak van de zweren erg pijnlijk is en het kind weigert te eten, drinken of tandenpoetsen, is het noodzakelijk om een ​​middel te gebruiken voor pijnverlichting van zweren.De optimale keuze is de gel voor lokale toepassing van Cholisal, die vanaf 0 jaar kan worden gebruikt (er zijn geen leeftijdsbeperkingen). Deze gel heeft niet alleen pijnstillend, maar ook een uitgesproken ontstekingsremmend effect.

Maar sprays en gels op basis van lidocaïne (bijvoorbeeld Kamistad) zijn in dit geval geen goede keuze, omdat lidocaïne zal zich vermengen met speeksel, wat geleidelijk leidt tot gevoelloosheid van de hele mond. Bij een jong kind kan dit gevoelloosheid van de tong veroorzaken en als gevolg daarvan schending van slikken en verstikking met speeksel.

Herpetische stomatitis: behandeling

Net als bij schimmelstomatitis, zijn zure voedingsmiddelen uitgesloten van het dieet, vooral citrusvruchten, ingeblikt voedsel, zout en gekruid voedsel. Bij herpes stomatitis bij kinderen omvat de behandeling zowel lokale procedures als het gebruik van algemene therapeutische middelen:

De belangrijkste manier om stomatitis bij een kind te behandelen, is door speciale antivirale middelen (acyclovir, viferon in zetpillen, viferonzalf) te nemen.

De ziekte is gebaseerd op het herpesvirus, dat niet voor altijd kan worden geëlimineerd, maar het is mogelijk om de activiteit ervan te onderdrukken door een goed geplande behandeling.

Immunostimulantia worden ook aanbevolen omdat verzwakte immuniteit de ziekte laat voortgaan.

Voor het spoelen is het optimaal om de Miramistin-oplossing te gebruiken.

Spoel je mond 3-4 keer per dag gedurende 1 minuut (trouwens, een korte tijd na het spoelen, kun je onmiddellijk de toepassing van Viferon-gel aanbrengen, tenzij je natuurlijk de gel gebruikt, en niet de kaarsen).

Miramistin bij jonge kinderen kan als volgt worden gebruikt: bevochtig een gaasje en behandel het met een mondholte, of spuit de mondholte uit een sproeikop (meegeleverd).

Tijdens ziekte heeft het kind een halfbedschema nodig. Weiger wandelingen en buitenspellen. Onthoud dat stomatitis een besmettelijke ziekte is die zeer besmettelijk is (kan worden overgedragen op anderen, vooral verzwakte kinderen en ouderen). Wijs een aparte handdoek, uw bestek toe aan het zieke kind, probeer zijn contacten met andere familieleden te verminderen.

Het is heel belangrijk om herpetische stomatitis correct te onderscheiden van afte, omdat ze met volledig verschillende geneesmiddelen worden behandeld. Daarom is het raadzaam om stomatitis niet alleen te behandelen, maar door contact op te nemen met een kindertandarts!

3) Beschermende filmvormende middelen -

Lange tijd kan het oppervlak van ulceraties worden beschermd tegen de werking van irriterende stoffen, niet alleen met een verdovende gel, maar ook met speciale hulpmiddelen die, wanneer toegepast, een dunne beschermende film op het oppervlak van de zweer vormen. Een dergelijke film zal niet alleen pijn en ontsteking verminderen, maar ook de daaropvolgende epithelisatie van zweren versnellen. Deze omvatten geneesmiddelen op basis van bismut subsalicylaat.

Gewoonlijk worden geneesmiddelen met deze component gebruikt bij de behandeling van maagzweren in de maag en twaalfvingerige darm. Geneesmiddelen uit deze serie voor herpetische stomatitis kunnen worden gebruikt in de vorm van een suspensie voor het aanbrengen op het oppervlak van orale zweren, of in de vorm van kauwtabletten. Als gevolg van het aanbrengen van het oppervlak van de zweren wordt een onoplosbare beschermende film gevormd, die pijn en ontsteking zal verminderen.

Beschermende gel Herpenox (van de fabrikant Rox) kan ook worden toegeschreven aan filmvormende middelen. Dit preparaat bevat hydroxyethylcellulose, evenals het chelaat Organisch Germanium Guanine Complex guanine complex. Deze componenten creëren ook een beschermende film op het oppervlak van de zweren, die de zweren beschermt tegen stimuli en pijn vermindert, en ten tweede zal het de genezing van het beschadigde slijmvlies met ongeveer 1 dag versnellen.

Soorten stomatitis bij kinderen

Ze verschillen in de aard van de infectie en de mate van manifestatie van de ziekte:

 1. Schimmel (spruw) treft vaak zuigelingen.Het wordt uitgedrukt in het uiterlijk van een "gestremde" plaque op het tandvlees, wangen, minder vaak de tong. Het gaat gepaard met een acute manifestatie van intoxicatie: hoge lichaamstemperatuur (tot 400), ondervoeding, slaap en een afname van de algehele activiteit.
 2. Herpetische. De veroorzaker is het herpesvirus. Het wordt overgedragen door contact met huishoudelijke en luchtdruppeltjes. Het kan mensen op elke leeftijd treffen, maar kinderen van 1 tot 3 jaar zijn gevoeliger tegen de achtergrond van algemene intoxicatie van het lichaam: hoge lichaamstemperatuur, vermoeidheid, hoofdpijn, lokale tekenen van herpes verschijnen. Roodheid treedt op, een bubbel verschijnt met een vloeistof die bij opening een kleine erosie vormt. Bij extra erosie treedt een pijnlijke plek op. Het kan zich manifesteren of tegen de achtergrond van een andere virale ziekte. In zeer ernstige gevallen beïnvloedt het het cardiovasculaire systeem.
 3. Allergische. Het moet worden onderscheiden van herpetiek. Het komt voor tegen de achtergrond van een allergische reactie. Tijdens de behandeling is het belangrijk om het product te bepalen dat de allergie veroorzaakt en het contact van het kind daarmee uit te sluiten. De behandeling maakt gebruik van antihistaminica en lokale medicijnen die de genezing bevorderen en zwelling verminderen.
 4. Bacterie komt voor met een gebrek in de zorg, wordt behandeld met antibacteriële geneesmiddelen. Beperkt tot lokale manifestaties. Bacteriële stomatitis wordt beschouwd als een vuile handenziekte.

Elke beschadiging van de mondholte beïnvloedt de gezondheid van de baby. Pijn houdt ondervoeding en slaap in. Een besmettelijk middel beïnvloedt de algehele gezondheid. Bij gebrek aan tijdige kwaliteitszorg zijn verschillende complicaties mogelijk.

Drink meer!

Bij stomatitis is een overvloedige drank vereist. De vloeistof spoelt niet alleen de mondholte, maar helpt ook om de gevormde gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Naast gewoon gekookt of bronwater kun je compote en thee uit kruiden drinken. Dranken met gassen, natuurlijke sappen met vitamine C, melk moeten worden uitgesloten, omdat ze nog irritantere en zo pijnlijke plekken zijn.

Behandeling van afteuze stomatitis bij kinderen

Met afteuze stomatitis bij een kind is de behandeling gericht op het versnellen van de genezing van aften en anesthesie. Nog steeds veel gebruikt is een waterige oplossing van methyleenblauw, of in volkstaal - blauw. Wonden worden behandeld met een wattenstaafje gedrenkt in oplossing, ten minste 3 keer per dag, bij voorkeur 5-6 keer.

Ook moet de behandeling rekening houden met de mogelijke oorzaak van de ziekte, omdat Er zijn veel redenen en ze vereisen allemaal een andere benadering van de behandeling. Daarom is het, onmiddellijk nadat u bij een kind aften hebt ontdekt, noodzakelijk om allergene producten onmiddellijk uit het dieet te verwijderen (honing, aardbeien, chocolade, noten, citrusvruchten ...), en het is ook noodzakelijk om kruidig, kruidig, ruw voedsel uit het dieet te sluiten.

De selectie van antiseptische, antimicrobiële middelen wordt vaak met vallen en opstaan ​​uitgevoerd, omdat het verloop van elk ontstekingsproces individueel is, iemand helpt Lugol-spray, Hexoral-spray of spoelt met Iodinol, Miramistin, Vinilin of methyleenblauwe kleurstof Sinka helpt echt. Rotokan heeft zich goed bewezen - een antisepticum met een genezend effect (voor het spoelen van de mond).

Diagnose van stomatitis bij kinderen

De diagnose van stomatitis bij kinderen wordt meestal gemaakt op basis van epidemiologische gegevens en het klinische beeld van de ziekte door een kinderarts of kindertandarts. Om de veroorzaker van stomatitis bij een kind (in uitstrijkjes, schaafwonden van het slijmvlies, bloed) te identificeren, kunnen cytologische, bacteriologische, virologische, immunologische, PCR-onderzoeken worden gebruikt.

Bij aanhoudende candida-stomatitis bij kinderen zijn een bloedtest voor glucose en een consult van een pediatrische endocrinoloog noodzakelijk.Bij chronische afte stomatitis worden een kindergastro-enteroloog en een allergoloog-immunoloog geraadpleegd, de ontlasting geanalyseerd op dysbiose, helminth en giardia-eieren, echografie van de buikorganen.

4) Voorbereidingen van de Viferon-lijn -

In Rusland wordt de behandeling van herpetische stomatitis bij kinderen vaak uitgevoerd: bij jonge kinderen die Viferon-zetpillen gebruiken (met doseringen van interferon 150.000, 500.000 of 1.000.000 IE), bij oudere kinderen en volwassenen, Viferon in gelvorm. Deze behandelingsmethode omvat de zogenaamde vervangende therapie met interferon alfa-2b, die volgens de fabrikant antivirale en immunomodulerende effecten heeft.

We merken op dat in landen met het hoogste niveau van medische zorg (Europa en de VS) therapie met interferonen die van buitenaf worden geïntroduceerd, als niet al te effectief wordt beschouwd, en studies na 1990-2000 in deze richting werden daar ingeperkt. Om de onderstaande afbeelding te voltooien, bieden we echter een link met door de fabrikant aanbevolen behandelingsregimes voor viferon. We kunnen zeker maar één ding zeggen: het is absoluut onschadelijk + dergelijke medicijnen kunnen nog steeds een klein positief effect hebben. Naar onze mening is het echter absoluut niet de moeite waard om op dergelijke therapie te rekenen in ernstige gevallen van de ziekte.

Tekenen van stomatitis

Het begin van stomatitis is moeilijk te missen. Er is pijn, verergerd door eten. Als het kind niet weet hoe het moet spreken, zal het handelen en voedsel weigeren. De lichaamstemperatuur stijgt. Speeksel wordt viskeus, er is een gevoel van droge mond en branderig gevoel. Bij onderzoek worden roodheid en zwelling van het tandvlees bepaald. Merkbare elementen van stomatitis (zweren, aften, erosie).

Behandeling vereist een uitgebreide, competente aanpak. Het bestaat uit mechanische reiniging van de mondholte (spoelen en antiseptische behandeling) en ontstekingsremmende therapie (tabletten, applicaties, zalven).

Behandeling van bacteriële stomatitis

De slijmvliezen van een eenjarige baby zijn dun en raken gemakkelijk gewond, en er zitten nog steeds onvoldoende enzymen in speeksel om het lichaam tegen externe "vijanden" te beschermen. Daarom moet u bij stomatitis vaak uw mond spoelen met oplossingen van kamille, chloorhexidine, furatsiline, mangaan, frisdrank, sterke thee of andere antiseptica.

De belangrijkste behandeling voor bacteriële stomatitis is chlorofylipt (oplossing), oxolinische zalf. Wanneer de wonden beginnen te genezen, kunnen ze worden ingesmeerd met rozenbottelolie, propolis, aloë-sap of Kalanchoë, vitamine A-oplossing, solcoseryl.

Behandeling van stomatitis bij kinderen

Behandeling van stomatitis bij kinderen wordt uitgevoerd rekening houdend met de etiologie van de ziekte en omvat lokale en algemene therapie. Bij elke vorm van stomatitis is het belangrijk om een ​​dieet te volgen dat de inname van irriterend voedsel uitsluit, de mondholte te spoelen met aftreksels van kruiden of antiseptica na elke inname totdat de tekenen van de ziekte verdwijnen (baby's worden uit de mond gespoten). In de aanwezigheid van carieuze foci of plaque worden cariës behandeld, professionele mondhygiëne, die kinderen individuele hygiëne leert.

Voor de behandeling van virale stomatitis bij kinderen worden lokale verdovingsmiddelen, antivirale geneesmiddelen (acyclovir lokaal in de vorm van zalven en binnenkant), ontstekingsremmende gels (metronidazol, choline salicylaat) en immunomodulatoren gebruikt.

Bij candida stomatitis is smering van de mondholte van het kind met een oplossing van soda of boorzuur na elke voeding om een ​​alkalische omgeving te creëren, aangewezen. Het gekozen medicijn is de Candide antischimmeloplossing. Bij bacteriële stomatitis bij kinderen is de basis van de behandeling systemische en lokale antibiotica, geselecteerd rekening houdend met de gevoeligheid van micro-organismen.

Lokale behandeling van afte stomatitis bij kinderen omvat anesthesie van het mondslijmvlies met anesthetiserende gels en emulsies, behandeling met antiseptica en proteolytische enzymen, ultraviolette mucosa, heparine ultrafonoforese. Om de epithelialisatie van het slijmvlies, vitamine A, rozenbottelolie en duindoorn te versnellen, worden polyvinox gebruikt. Algemene therapie wordt uitgevoerd met behulp van desensibiliserende, immunostimulerende medicijnen, vitamines.Om terugval van stomatitis bij kinderen te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van de ziekte te elimineren (behandeling van pathologie van het maagdarmkanaal, parasitaire infecties, specifieke hyposensibilisatie).

Het is mogelijk om terugkerende stomatitis bij kinderen te behandelen onder begeleiding van een pediatrische homeopaat.

Een kind heeft stomatitis: wat te doen

Zodra de baby tekenen van de ziekte vertoont, heb je nodig:

 • Om het te isoleren van het gebruik van algemeen bestek en andere huishoudelijke artikelen. Afzonderlijke individuele handdoeken, beddengoed. Als de baby broers of zussen heeft, moet u het contact met hen minimaliseren door middel van gewoon speelgoed.
 • Verhoog de controle van de patiënthygiëne om secundaire infectie en de ontwikkeling van ernstiger symptomen te voorkomen. Naast regelmatig borstelen, wordt het aanbevolen om antiseptische middelen te gebruiken. Een baby van een jaar oud kan worden behandeld met een wattenstaafje gedrenkt in een medicinale oplossing. En als een kind ouder dan 3 jaar stomatitis heeft, kan hij zijn mond al spoelen.
 • Sluit kruidig, zuur, kruidig ​​voedsel uit het kinderdieet. Met spruw van de mondholte, beperk de hoeveelheid melk die de baby consumeert.
 • Wanneer de ziekte de baby treft, moet speciale aandacht worden besteed aan de behandeling van de tepels, verzachters, zuigflessen.

Een kind met symptomen van stomatitis moet aan een arts worden getoond, omdat het bijna onmogelijk is om de aandoening alleen te genezen en het uitstellen van de behandeling gepaard gaat met de ontwikkeling van ernstige complicaties.

De tactiek voor de behandeling van stomatitis bij kinderen moet maatregelen omvatten om de oorzaak van de ontsteking te elimineren. Symptomatische therapie zal alleen leiden tot een tijdelijke verbetering van het welzijn van de baby, omdat de ziekte snel chronisch wordt.

5) Mondhygiëne met stomatitis -

omdat ulceratie kan erg pijnlijk zijn - tandenpoetsen kan pijn veroorzaken, maar dit betekent niet dat je hygiëne moet opgeven. De ophoping van grote hoeveelheden bacteriële plaque op de tanden en tong kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriële complicaties, bijvoorbeeld ulceratieve necrotische gingivostomatitis. Om pijn bij het tandenpoetsen te verminderen, moet u een tandenborstel met zachte haren gebruiken.

Als het kind nog geen tanden heeft, wordt de behandeling uitgevoerd met een gaasje bevochtigd met een antiseptische oplossing. Aan het einde van het artikel vindt u ook informatie over tandpasta's voor kinderen die het best worden gebruikt om het optreden van nieuwe gevallen van stomatitis te voorkomen.

Welke arts onderzoekt pediatrische stomatitis

In geval van ontsteking van het mondslijmvlies, is het noodzakelijk om een ​​tandarts te raadplegen. Ouders kunnen ook naar de kinderarts gaan. Meestal is geen ingewikkeld onderzoek vereist.

Om de ziekteverwekker nauwkeurig te bepalen, worden PCR en ELISA voorgeschreven. Bovendien wordt aanbevolen om het spijsverteringskanaal van het kind te onderzoeken, de aanwezigheid van wormen en dysbiose uit te sluiten.

Therapie voor afteuze stomatitis

Omdat de ziekte zich vaak manifesteert tegen de achtergrond van een allergische reactie op producten, heb je nodig sluit noten, honing, aardbeien, citrusvruchten uit het dieet. Als de baby medicijnen gebruikt, is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen over het vervangen van het voorgeschreven medicijn door een veiliger analoog.

Behandeling van afomatische stomatitis bij kinderen moet omvatten:

 • Ontvangst van antiallergische geneesmiddelen. Antihistaminica omvatten Suprastin, Tavegil, Claritin en vele anderen.
 • Lokale verwerking van aft. In de vroege stadia van de ziekte zijn antiseptische spoelingen met Miramistin-oplossing en smering van de uitslag met een ontstekingsremmende gel met een pijnstillend effect aangewezen. Een van hen is Holisal. Na de eliminatie van acute symptomen begint het stadium van behandeling van het slijmvlies met epitheliserende middelen, bijvoorbeeld Solcoseryl-gel.
 • Het gebruik van lokale immunomodulatoren.Je kunt tandpasta's gebruiken op basis van lysozym, lactoferrine, glucoseoxidase - enzymen die de lokale immuniteit verhogen. Adolescente kinderen worden aanbevolen om het medicijn "Imudon" te geven, geproduceerd in de vorm van zuigtabletten voor resorptie. Het moet vijf tabletten per dag gedurende twee weken worden ingenomen.
 • Sanering van de mondholte. Een van de veroorzakers van afte stomatitis is staphylococcus, dat vol is van carieuze laesies en plaque. Daarom worden tandziekten behandeld vóór het begin van de medicamenteuze behandeling.

Fysiotherapie is een goed effect op de behandeling van stomatitis bij jonge kinderen - bestraling van aft met UV-stralen. Verwijzing naar de behandelkamer kan worden uitgevoerd door een kindertandarts of kinderarts.

Als de ziekte zich vaak manifesteert, moet een immunologisch onderzoek worden uitgevoerd. Als dit niet genoeg is, kunnen specialisten zoals een endocrinoloog, gastro-enteroloog en otolaryngoloog helpen bij het identificeren van de pathologie die leidde tot de ontwikkeling van chronische recidiverende afteige stomatitis.

Behandeling van stomatitis ZWARE GRADEN -

Vervolgens zullen we u vertellen hoe u stomatitis moet behandelen bij kinderen in de mond (veroorzaakt door het herpesvirus) in het geval van ernstige klinische manifestaties bij een kind. Het is nog steeds uiterst belangrijk om de ontwikkeling van uitdroging te voorkomen, die kan ontstaan ​​door de weigering van het kind om water te drinken, en het is ook noodzakelijk om de koorts en andere symptomen van intoxicatie te beheersen. Tegelijkertijd worden lokale medicijnen gebruikt (Miramistin, evenals Holisal - voor anesthesie van zweren).

1)Systemische antivirale therapie

Als er echter ernstige herpetische stomatitis is opgetreden, moet de hoofdbehandeling bij kinderen al worden uitgevoerd met voorgevormde antivirale tabletten (zoals Acyclovir, Valacyclovir, Famciclovir). Het bijzondere van hun gebruik is dat ze alleen effectief zullen zijn bij het begin van de opname in de eerste 72 uur van de ziekte. Bovendien, hoe later u de ontvangst start, hoe kleiner het effect. Daarom worden de beste resultaten van de therapie bereikt aan het begin van de toediening in de eerste 12 uur na het verschijnen van herpesuitbarstingen.

  Het medicijn "Acyclovir" (instructies voor het medicijn) -
  Dit is het belangrijkste antivirale middel voor kinderen, dat goed wordt verdragen en weinig bijwerkingen heeft. Voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen is de effectieve dosering hetzelfde - 5 maal daags 400 mg (in totaal 5 dagen). Vaak vindt u in de instructies informatie dat de basisdosis is om 200 mg in te nemen, en niet 400 mg 5 keer per dag. Deze dosering is niet effectief, en hier is waarom ...

Gerandomiseerde klinische studies (bron) toonden aan dat oraal acyclovir (200 mg 5 keer per dag gedurende 5 dagen) vrijwel geen effect had op de duur van het pijnsyndroom of op de genezingstijd van herpeszweren. In dit geval was het de dosering van 400 mg volgens het bovenstaande schema die leidde tot een snellere afname van pijn en genezing van zweren. Wat betreft kinderen jonger dan 2 jaar, dan daalt de dosering op deze leeftijd eenvoudigweg precies 2 keer.

Het is belangrijk om: het gebruik van acyclovir kan ineffectief zijn bij kinderen met een verzwakte immuniteit, omdat in dit geval kan het herpesvirus resistentie tegen acyclovir ontwikkelen. Daarom bevelen veel experts bij kinderen met een verzwakt immuunsysteem het gebruik van antivirale geneesmiddelen alleen in extreme gevallen aan, en richten ze zich op lokale therapie + immunostimulerende geneesmiddelen die de productie van hun eigen interferonen in het lichaam zullen stimuleren.

Vergeet niet dat het herpesvirus vrij snel resistentie tegen acyclovir ontwikkelt en niet alleen de staat van immuniteit beïnvloedt, maar ook de frequentie / duur van antivirale therapiekuren. ie hoe vaker u acyclovir gebruikt, des te sneller verliest het zijn effectiviteit.Niettemin, als acute primaire (met ernstige intoxicatiesymptomen) stomatitis optreedt bij zuigelingen, moet de behandeling beginnen met het onmiddellijke gebruik van antivirale geneesmiddelen, zoals Acyclovir.

2) Immunostimulerende middelen -

Zoals we hierboven zeiden, kunnen medicijnen van deze groep worden beschouwd als een alternatief voor antivirale medicijnen, in geval van resistentie tegen het herpesvirus of als het kind een verzwakt immuunsysteem heeft. Dergelijke medicijnen kunnen niet alleen aan hun kinderen worden voorgeschreven, omdat de introductie van immuniteit in het systeem door een niet-specialist kan de situatie alleen maar schaden en verergeren. Daarom mogen geneesmiddelen uit deze serie alleen door een arts worden voorgeschreven.

Hoe stomatitis bij kinderen te behandelen tegen een achtergrond van verzwakte immuniteit - hiervoor kan het medicijn Cycloferon, dat een aanzet is tot de productie van uw eigen interferon in het lichaam, u helpen. Dit medicijn kan worden voorgeschreven aan kinderen vanaf 4 jaar oud. Het medicijn wordt 1 keer per dag ingenomen (een half uur voor de maaltijd, weggespoeld met veel water). Een enkele dosering voor kinderen van 4-6 jaar oud - 150 mg,
bij kinderen van 7-11 jaar oud - 300-450 mg, bij volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar - 450-600 mg.

Hoewel dit geneesmiddel zonder recept verkrijgbaar is, is het raadzaam om uw immunoloog en kinderarts te raadplegen over de behandelingsstrategie van uw kind voordat u het gebruikt en de beste optie kiest. Vergeet niet dat wanneer we het lichaam kunstmatig dwingen om een ​​verhoogde hoeveelheid interferonen te produceren - geleidelijk stopt het dit meestal zonder extra kunstmatige stimulatie. Daarom moet u overal uw evenwicht bewaren en specialisten raadplegen.

Het is belangrijk om: herpes op de rode rand van de lippen of herpetische stomatitis - bij kinderen wordt het vaak gecompliceerd door herpetische schade aan de ogen en de huid om hen heen. Dit komt door het feit dat het kind eerst zijn vingers likt en vervolgens de ogen met geïnfecteerde handen aanraakt. Wat hiermee te doen - lees de link hierboven.

Hoe stomatitis bij kinderen te behandelen

De behandeling begint na het bepalen van de etiologie van de ziekte. Het is noodzakelijk om de ziekteverwekker vast te stellen of de oorzaken van het ontstekingsproces te vinden. Als bijkomende ziekten worden ontdekt, wordt het kind doorverwezen naar gespecialiseerde specialisten.

Vaak veroorzaakt stomatitis bij kinderen een verwaarloosd carieus proces. Veel ouders weigeren melktanden te behandelen, en dit is de verkeerde positie. Cariës is een chronische infectie die op elk moment een ontstekingsreactie in het gebied van het mondslijmvlies kan veroorzaken. In geval van schade aan primaire tanden is er een mogelijkheid van vernietiging van permanente tandweefsels door pathogene micro-organismen.

Wat kan worden gedaan met virale stomatitis

Met ernstige symptomen wordt het kind in het ziekenhuis opgenomen. Met milde behandeling thuis is acceptabel. Medicamenteuze therapie kan zowel lokale als algemene effecten omvatten:

 • Om het ontstekingsproces te verminderen, wordt het aanbevolen om het aangetaste weefsel te behandelen met aftreksels van kruiden - kamille, salie. Of hun mengsels. Een wattenschijfje wordt bevochtigd in een afkooksel en veegt wonden af ​​aan het slijmvlies, evenals de lippen en het gebied rond de mond van de baby. Oudere kinderen kunnen een spoeling gebruiken. De procedure wordt meerdere keren per dag uitgevoerd.
 • Om het ontstoken slijmvlies in de mond te behandelen bij kinderen die lijden aan herpetische stomatitis wordt aanbevolen door Viferon in de vorm van een gel of zalf. De werkzame stof - interferon alpha-2 - staat bekend om zijn uitgesproken antivirale en immunomodulerende werking. Huismiddeltjes voor het herpesvirus zijn machteloos.
 • Om onaangename symptomen te elimineren, wordt "Stomatodin" voorgeschreven - een antisepticum dat een antimicrobieel en analgetisch effect heeft. Het wordt aanbevolen om "Hexoral Tabs" - tabletten te gebruiken voor resorptie.
 • Stomatitis kan worden behandeld met antiherpetische zalf: "Zovirax", "Acyclovar", "Bonaphton". Bij frequente terugvallen zal de arts een recept voorschrijven voor antivirale geneesmiddelen in tabletten, bijvoorbeeld Acyclovir of Valtrex.
 • Wonden genezen met "Carotoline" - een oplossing. Of natuurlijke duindoornolie.
 • Als antiseptica worden medicijnen zoals Lugol en Miramistin gebruikt. Vitaminetherapie wordt getoond, die kan worden uitgevoerd met behulp van "Imudon" absorbeerbare tabletten. Bij hoge temperaturen worden antipyretica voorgeschreven.

Waarschuwing! Medicijnen kunnen alleen op advies van een arts aan kinderen worden gegeven. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor de gezondheid en het leven van de baby.

Dieet

Het ontstoken slijmvlies is gevoelig voor mechanische, chemische en thermische invloeden. Het kind moet meer te drinken krijgen: zowel gewoon water als afkooksels van ontstekingsremmende kruiden, met name kamille en linde.

Het is noodzakelijk om het kind in kleine porties te voeden. Voedsel moet vloeibaar of semi-vloeibaar zijn. Op het hoogtepunt van de ziekte kunnen kinderen volledig weigeren te eten. Raak daarom niet in paniek. Gebrek aan voeding gedurende 1-2 dagen is gevaarlijk voor zuigelingen en kinderen van de eerste levensjaren. Als het kind 4-5 jaar oud is, mag hij op de eerste ziektedag helemaal geen voedsel eten, maar moet hij minstens een liter vloeistof drinken.

Als stomatitis bij kinderen optreedt, moeten de volgende voedingsmiddelen en dranken van hun dieet worden uitgesloten:

 • koude gerechten, sappen en water van lage temperatuur,
 • crackers, hard brood,
 • zure sappen
 • ketchup,
 • specerijen, kruiden en specerijen,
 • marinades.

Het wordt ook aanbevolen om snoep te beperken. Eenvoudige koolhydraten in grote hoeveelheden dragen bij aan de actieve reproductie van pathogene en opportunistische micro-organismen, inclusief die die de ontwikkeling van stomatitis kunnen veroorzaken.

Als u de bovenstaande voorwaarden in acht neemt, kunt u stomatitis bij een kind snel genezen.

2. Chronische aften stomatitis bij kinderen -

De afte vorm van stomatitis manifesteert zich door de vorming van een of meer enkele zweren op het mondslijmvlies. Typische lokalisatie van zweren is het slijmvlies van de wangen en de binnenkant van de lippen, het zachte gehemelte, het oppervlak van de amandelen en de palatinebogen, evenals de onderste en laterale oppervlakken van de tong. Minder vaak kunnen zweren optreden aan de achterkant van de tong, de rode rand van de lippen of het slijmvlies van het tandvlees.

In tegenstelling tot herpetische stomatitis, met afteuze stomatitis, lijdt de algemene toestand praktisch niet, maar een lichte temperatuur en een toename van submandibulaire lymfeklieren kunnen nog steeds aanwezig zijn. Bovendien wordt bij afteuze stomatitis meestal slechts 1 zweer gevormd (of niet meer dan 2-3) - meestal met een diameter van 0,5 tot 1,0 cm. In zeldzame gevallen kunnen zweren een diameter van 2-3 cm bereiken.

Aftenstomatitis bij een kind: foto

Als je goed naar de bovenstaande foto kijkt, zul je merken dat het oppervlak van de zweren altijd bedekt is met grijze of geelachtige necrotische plaque. Bovendien is langs de omtrek van de zweer altijd omgeven door een felrode rand van het ontstoken slijmvlies. Zweren tot een diameter van 0,5 cm genezen meestal in 6-8 dagen, een diameter van ongeveer 1 cm - in ongeveer 10-14 dagen zonder littekens.

Maar grotere zweren met een diameter van 2-3 cm genezen veel langer - tot 6 weken en genezing vindt vaak plaats met de vorming van een litteken op het slijmvlies. Er moet ook worden opgemerkt dat zweren bijna altijd scherp pijnlijk zijn bij aanraking, en daarom kunnen kinderen weigeren te drinken, eten en hun tanden poetsen.

Immuniteit verhogen

Het bestaat uit het naleven van eenvoudige regels voor een gezonde levensstijl. Wat zijn deze regels?

 • Een compleet en gevarieerd dieet met voldoende vitamines en mineralen. Als het niet mogelijk is om alle noodzakelijke stoffen te verstrekken, moeten vitaminetherapiecursussen worden uitgevoerd.
 1. Rauwe groenten en fruit moeten aanwezig zijn in de voeding van kinderen: appels, wortelen, die tandvlees en tanden helpen versterken. Evenals een voldoende hoeveelheid vlees, vis en zuivelproducten. In families van vegetariërs is het percentage laesies van de mondholte hoger dan bij gewoon voedsel zonder producten te verbieden.
 2. Bij stomatitis zijn meer gefermenteerde melkproducten en gerechten die de mondholte sparen in het dieet inbegrepen. Het vlees wordt pas geïntroduceerd na het verlichten van de symptomen van stomatitis en vast voedsel na het volledige herstel van het beschadigde slijmvlies.
 • Sleep. Het kind moet minimaal 12 uur per dag slapen. Dit zijn 10 uur nachtrust en 2 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar moet het dagelijkse regime overeenkomen met de leeftijdscategorie. Goede slaap wordt vergemakkelijkt door bevochtiging in de slaapkamer en dagelijkse ventilatie voor het slapengaan.
 • Walking. Minimaal 2 uur in de winter en 6 in de zomer. Idealiter loop je 2-4 keer per dag met het kind mee. Tijdens de wandeling moet het kind meer bewegen, lange afstanden lopen, buitenspelen spelen. Er moet voor worden gezorgd dat het kind niet bevriest, maar niet oververhit raakt, beide factoren verminderen de beschermende eigenschappen van het lichaam. Stomatitis is geen contra-indicatie voor lopen. Maar met hoofdpijn en zwakte is het beter om niet te lopen.
 • Hardening. Je kunt een kind geleidelijk aan temperen vanaf de geboorte. Je kunt afvegen met koud water, de benen afspoelen. Het wordt afgeraden om koud water over baby's te gieten. Na een jaar kunt u, na overleg met een kinderarts zonder contra-indicaties.
 • Lichamelijke training. Een ideale sport voor jonge kinderen is zwemmen in het zwembad. Het is mogelijk om te beginnen vanaf 9 maanden na overleg met een arts. De gunstige effecten van water op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling vergroten de interesse in deze sport.
 • Tijdens quarantaine kan een kind het beste thuis worden gelaten, zelfs als hij gezond is. Overmatig contact met de infectie verzwakt het lichaam.
 • Tijdige behandeling van elke ziekte samen met specialisten. Zelfmedicatie in de kindertijd wordt niet aanbevolen.

Als het slijmvlies van de mondholte beschadigd is, mag het kind niet naar de kleuterschool worden gebracht. Een onbehandelde infectie wordt gemakkelijk overgedragen op andere kinderen en kan chronisch worden. Beide aspecten voegen geen gezondheid toe aan het kind en zijn omgeving.

Stomatitis bij kinderen: soorten, symptomen, behandeling

Als een heel jong kind ziek wordt met stomatitis, kan de moeder niet altijd meteen begrijpen wat er aan de hand is en waarom het kind constant huilt.

Ook begint het kind actief voedsel te weigeren, is het constant ondeugend en kan de lichaamstemperatuur van het kind tot hoge niveaus stijgen. Als je in de mond van de baby kijkt, zie je een onbepaald aantal kleine zweren in de lucht, tong of wangen.

Deze ziekte is niet extreem gevaarlijk, maar toch geeft het het kind veel ongemak. Stomatitis zelf is een groep ziekten die herpesstomatitis, afteuze stomatitis, candida stomatitis, evenals bacteriële, infectieuze, traumatische en allergische stomatitis omvat.

Soorten stomatitis onderling zijn vergelijkbaar in symptomen, maar er zijn nog steeds verschillen. Het is ook vermeldenswaard dat er voor elke specifieke leeftijd stomatitis is.

Bijvoorbeeld herpes stomatitis komt alleen voor in de periode van een jaar tot drie. Vóór deze leeftijd wordt dit type stomatitis praktisch niet gevonden bij kinderen.

Het is ook vermeldenswaard dat dit type stomatitis de meest voorkomende is.

Omdat stomatitis een groot aantal soorten heeft, verschillen de symptomen enigszins van elkaar. We beschouwen elk type stomatitis, de symptomen en de behandeling hieronder, maar het is vermeldenswaard dat het belangrijkste symptoom kleine zweren in de mondholte zijn, die vaak het eten van het kind verstoren vanwege het veroorzaakte ongemak.

Behandeling van herpetische stomatitis

Met een milde vorm is lokale therapie voldoende, waaronder het gebruik van medicijnen en formuleringen met antiseptische, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is noodzakelijk om stomatitis te smeren bij kinderen met pijnstillers. Vanwege de onaangename gewaarwordingen weigeren kinderen voedsel en water. Gebrek aan vocht dreigt uitdroging te ontwikkelen. Daarom is het toegestaan ​​om pijnstillers gels en zalven tot 5-7 keer per dag te gebruiken.

Symptomatische therapie omvat het gebruik van pijnstillers en antipyretica in de vorm van tabletten of siropen. Antivirale middelen worden oraal voorgeschreven met een uitgesproken verloop van herpetische stomatitis. Om stomatitis bij kinderen in de mond te spoelen met een antisepticum zoals Miramistin is ook meerdere keren per dag nodig. Het remt de groei van bacteriële flora. Een jong kind kan mogelijk uw mond niet spoelen. In dit geval is het beter om antiseptica in de vorm van een spray te gebruiken.

Bovendien wordt het aanbevolen om speciale beschermingsmiddelen te gebruiken die een film op het slijmvlies vormen en het negatieve effect van irriterende stoffen op het ontstoken slijmvlies voorkomen. Soortgelijke medicijnen versnellen ook de genezing van bestaande ulceratieve defecten. Ze omvatten bismut subsalicylaat.

Om de lokale immuniteit te versterken, wordt het aanbevolen om fondsen met viferon te gebruiken. In het chronische verloop van stomatitis is het beter om kaarsen in de loop te gebruiken. Voor lokale behandeling kan het slijmvlies worden behandeld met viferon in de vorm van een gel. Dit zorgt voor een extra immunostimulerend effect en verkort de periode van de ziekte.

Systemische therapie met Acyclovir wordt uitgevoerd in ernstige gevallen van de ziekte. Het is uiterst belangrijk om het medicijn te gebruiken op aanbeveling van een arts en in overeenstemming met de voorgeschreven dosering. Als zelfmedicatie is toegestaan, kan herpetische stomatitis bij kinderen de gevoeligheid voor Acyclovir verliezen. Met verdere verergeringen zal de tool niet langer de verwachte effectiviteit geven.

Oorzaken van afteuze stomatitis -

De oorzaken van deze vorm van stomatitis worden niet volledig begrepen, maar er is vastgesteld dat de volgende factoren de ontwikkeling van afte stomatitis kunnen veroorzaken -

 • allergie voor componenten van mondhygiëneproducten (vooral vaak voor natriumlaurylsulfaat),
 • voedsel allergenen
 • sommige pathogene bacteriën
 • bijten op het slijmvlies van de wangen en lippen,
 • trauma aan het slijmvlies met de scherpe rand van de afdichting of tijdens een injectie met anesthesie,
 • een grote hoeveelheid nitraten in drinkwater en voedingsmiddelen.

Bovendien is er een grote lijst van chronische ziekten en aandoeningen van het lichaam, die ook de oorzaak van afomatische stomatitis kunnen zijn of het risico op ontwikkeling kunnen verhogen. Vooral gebeurt dit vaak tegen de achtergrond van de pathologie van het maagdarmkanaal, het immuunsysteem, bloedziekten, enz.

Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne omvat het schoonhouden van uw mond, handen en lichaam. Baby's tot een jaar hebben nog steeds zwakke beschermende functies van het lichaam. Voordat je de baby in je armen oppakt, moet je hem met babyzeep wassen.

Vóór elke borstvoeding moet de baby worden gewassen met water of gewassen met babyzeep (zonder fanatisme). Als de baby een fles, fopspeen of rammelaar krijgt, moet alles zorgvuldig worden verwerkt en met kokend water worden verbrand. Tepels en flessen worden 5 minuten gekookt voor gebruik.

Als de baby de tepel laat vallen, moet deze worden afgespoeld met gekookt water (kan worden afgekoeld) voordat hij terugkeert.

Vanaf het moment van kinderziektes begint het kind alles in de mond te trekken. Tijdens deze periode is het belangrijk om alles te behandelen waartoe de baby toegang heeft. Speelgoed, huishoudelijke artikelen, wieg, box.

Met het uiterlijk van de eerste tanden kun je 's ochtends beginnen met het tandenpoetsen van je baby. Anderhalf jaar 2 keer per dag.

Met de juiste opvoeding zal het kind tegen de leeftijd van 3 zelfstandig zijn tanden poetsen, maar mag niet zonder controle worden gelaten, moeten ouders de kwaliteit van de procedure bewaken en indien nodig helpen.

 1. De pasta en het penseel worden geselecteerd op basis van de leeftijdscategorie.Vanaf 3 jaar moet het kind worden geleerd zijn mond na elke maaltijd te spoelen.
 2. Voor het verwerken van speelgoed kunt u alcohol, waterstofperoxide, speciale schoonmaakproducten met de markering 0+ gebruiken, na verwerking afspoelen met gekookt water.
 3. Handen moeten voor elke ontvangst worden gewassen en worden verzorgd. 'S Morgens en' s avonds, na elke wandeling op straat. Na het toiletbezoek. Maar maak geen misbruik. De zeep moet zacht zijn en de huid van de baby niet uitdrogen. Als droogheid optreedt, verminder dan de hoeveelheid handenwas en zorg voor ze (babycrème) na elke wasbeurt, verander de zeep in een zachtere.
 4. Het is beter om een ​​speciale kinderzeep, crèmegel van 0 te gebruiken met toevoeging van verzorgende additieven (bijvoorbeeld stinkende gouwe, aloë).
 5. Op jonge leeftijd proberen kinderen allemaal te proeven. Deze tijd vereist constante monitoring door de ouders. Het is noodzakelijk om het kind zo vroeg mogelijk te spenen om vingers in zijn mond te nemen en verschillende voorwerpen te trekken.
 6. Controleer ook het voedsel van de baby. Het mag niet heet of scherp zijn, het kan het mondslijmvlies beschadigen, wat de beschermende eigenschappen van het lichaam zal verminderen.
 7. In geval van microtrauma van de mondholte, moet de mond worden behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Een belangrijke factor bij het voorkomen van pediatrische stomatitis is een jaarlijks bezoek aan het kantoor van de tandarts en de eliminatie van alle geïdentificeerde tekortkomingen. Naleving van alle veiligheidsmaatregelen helpt het voorkomen van de ziekte te voorkomen.

Medicijnen voor bacteriële stomatitis

Het hoofdbestanddeel van de therapie voor bacteriële ontsteking van het mondslijmvlies is spoelen met antiseptische oplossingen. Als de pathologie wordt gediagnosticeerd bij zuigelingen, kan het spoelen worden vervangen door irrigatie. Veel fabrikanten produceren medicijnen met speciale sproeiers, zoals op de foto, die zijn ontworpen voor de comfortabele behandeling van stomatitis bij kinderen.

Voor de hoofdtherapie zijn antibiotica en lokale antiseptica geïndiceerd. En voor het voorkomen van ziekten en het voorkomen van complicaties - immunomodulatoren.

Meestal schrijven artsen de volgende medicijnen voor:

 • Spray "Lugol". Bevat kaliumjodide en glycerol. Het is geïndiceerd voor de behandeling van stomatitis bij kinderen ouder dan 5 jaar. De gebruiksfrequentie is 5-6 keer per dag.
 • Semi-synthetisch antibioticum Augmentin. Het behoort tot de groep penicillines en wordt voorgeschreven voor ernstige ziekten. De belangrijkste werkzame stoffen zijn amoxicilline en clavulanaat. Wijze van afgifte - poeder voor injectie, tabletten, siroop, suspensie. De dosering wordt bepaald door de behandelend arts en is afhankelijk van de leeftijd van de baby, de verwaarlozing van stomatitis en individuele factoren. Het medicijn is gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 2 maanden.
 • Gel "Metrogil Dent." Bevat antibioticum en antisepticum, dus het heeft een dubbel effect. De tool kan stomatitis behandelen bij kinderen ouder dan 6 jaar.

Behandeling van afteuze stomatitis bij een kind

Therapeutische maatregelen voor afte stomatitis bij kinderen zijn gericht op het elimineren van de belangrijkste symptomen van de ziekte en de snelle genezing van ulceratieve defecten. Het is belangrijk om de waarschijnlijke oorzaak van de pathologie te bepalen om herhaalde terugvallen te voorkomen. Aftenstomatitis in de kindertijd wordt vaak geassocieerd met een allergische reactie op voedsel. Voordat dit wordt bevestigd, is het in elk geval uit de voeding noodzakelijk om de meest allergene stoffen te verwijderen die worden gevonden in citrusvruchten, aardbeien, chocolade, noten, honing.

Verplichte voorgeschreven antihistaminica. Ze onderdrukken een mogelijke allergische reactie en verminderen tekenen van ontsteking.

Lokale behandeling is belangrijk voor elke vorm van stomatitis, inclusief afte. Antiseptische spoelingen remmen de ontwikkeling van de ziekte en verminderen het risico op complicaties aanzienlijk. Antiseptica moeten 3-5 keer per dag worden aangebracht. In de kindertijd kun je chloorhexidine, miramistin gebruiken. Afwisseling van deze antiseptische middelen is toegestaan.

De moderne behandelmethode is het gebruik van een laser.Na 1 procedure verdwijnt hevige pijn. Het slijmvlies epitheliseert sneller en de zweren worden kleiner. Als alternatief voor laser kunt u ultraviolette straling gebruiken. Het is raadzaam om het in het chronische verloop van de ziekte te gebruiken om terugval in de nabije toekomst te voorkomen.

Van de epitheliserende middelen kunt u Solcoseryl in de vorm van een gel gebruiken. Als de tandarts bijkomende ziekten identificeert die afte pediatrische stomatitis veroorzaken, is het noodzakelijk om ze zo snel mogelijk te behandelen. Zonder dit zullen aften steeds opnieuw verschijnen.

Video over hoe stomatitis bij kinderen te behandelen:

Hoe onderscheid te maken tussen herpetische en afteuze stomatitis -

 • Herpetische stomatitis bij een kind manifesteert zich door de vorming van veel kleine blaasjes, die vervolgens barsten met de vorming van tal van kleine aften (hoewel ze dan kunnen samensmelten tot een uitgebreide zweer). Met afteuze stomatitis zijn aften van een enkele aard, en meestal zijn ze veel groter - meestal van 5 tot 10 mm.
 • Bij herpetische stomatitis treden in de regel roodheid en zwelling van het marginale tandvlees rond alle tanden op, wat lijkt op acute gingivitis (fig. 7-9). Met afteuze stomatitis worden symptomen van acute gingivitis nooit waargenomen.
 • Bij herpetische stomatitis verschijnen in de regel uitslag van blaasjes op de rode rand van de lippen en de huid rond de mond (fig. 16). Met afteuze stomatitis kunnen zich geen uitslag op de huid rond de mond vormen, het maximale dat mogelijk is - enkele aften kunnen aanwezig zijn op de rode rand van de lippen.

Gezonde omgeving

Bij het voorkomen van stomatitis is de omgeving van het kind van groot belang.

 • Passief roken (als iemand in het gezin rookt), inademen van roet (wanneer de kamer rookt) heeft een nadelige invloed op de gezondheid van het kind. Bij de geboorte moet je slechte gewoonten opgeven, dit heeft een positieve invloed op de gezondheid van zowel volwassenen als kinderen.
 • Indien nodig moet een oven dagelijks worden verwarmd door nat reinigen met schoonmaakmiddelen die voorkomen dat stof zich op het oppervlak afzet en een bactericide of bacteriostatisch effect hebben.
 • Zorg ervoor dat u de kamer elke dag ventileert, ongeacht de weersomstandigheden. In de winter is het voldoende om de toegang tot frisse lucht gedurende 10-15 minuten te openen. Indien mogelijk, in de zomer de klok rond.
 • Beperk het contact met het kind als er stomatitis in huis is. Bij acute stomatitis moeten de gerechten zorgvuldiger worden verwerkt en strikt individueel worden gebruikt.
 • Kindergerechten jonger dan 6 jaar mogen niet door volwassenen worden gebruikt, en het is beter als elk kind een individuele set heeft.

Een gezonde levensstijl en goed georganiseerde persoonlijke hygiëne kunnen het kind en zijn ouders redden van de behoefte aan een langdurige en complexe behandeling van stomatitis. Elke ziekte is gemakkelijker te voorkomen, vooral de preventie van stomatitis vereist geen speciale maatregelen.

Wat omvat het voorkomen van stomatitis

Vaak is er bij kinderen en volwassenen sprake van een aandoening als stomatitis. Stomatitispreventie is een belangrijk element waarmee u het mondslijmvlies tegen ontstekingen kunt beschermen.

Stomatitis is een verzamelnaam voor ontsteking van het mondslijmvlies. Het is bekend dat de mondholte de wangen, tong, binnenoppervlak van de lippen, tandvlees, gehemelte omvat. Met stomatitis kan elk van deze structuren worden aangetast.

Wat is de etiologie, kliniek en preventie van stomatitis?

Traditionele geneeskunde tegen stomatitis bij kinderen

Folk remedies voor stomatitis in de kindertijd zijn beter niet te gebruiken. Infusies en aftreksels van kruiden die volwassenen helpen, kunnen het gevoelige en delicate slijmvlies van een kind agressief beïnvloeden. Het gebruik van apotheek kamille en linden is toegestaan.

Aloë-sap kan worden gebruikt om ulceratieve defecten te smeren.Maar geen folkremedies kunnen hoogwaardige en moderne antiseptica en lokale pijnstillers vervangen. Als u de traditionele behandeling verlaat, zal de ziekte in een verwaarloosde vorm overgaan, wat in de toekomst besmettelijke complicaties en frequente terugvallen veroorzaakt.

Vergeet niet dat alleen een gekwalificeerde specialist, die de resultaten van laboratoriumtests heeft ontvangen, kan vertellen hoe stomatitis bij kinderen met maximale effectiviteit kan worden behandeld.

Video over wat er gebeurt met stomatitis bij kinderen:

Behandeling van ernstige afteuze stomatitis -

Met ernstige symptomen, niet-genezende langdurige zweren, en in het geval van een regelmatig optreden van deze vorm van stomatitis, is een lokale behandeling thuis niet langer voldoende. Het is in deze omstandigheden erg belangrijk om het kind te onderzoeken. Afhankelijk van de symptomen kan een volledig bloedbeeld nodig zijn om hematologische ziekten uit te sluiten, plasma-immunoglobulinetests en lymfocyten te ondergaan en plasmaconcentraties van verschillende soorten antilichamen te onderzoeken om auto-immuunziekten uit te sluiten.

Gewoonlijk worden bij ernstige afteuze stomatitis de volgende soorten medicamenteuze therapie gebruikt -

 • een enkele injectie met glucocorticoïden aan de basis van elke zweer,
 • systemische glucocorticoïde therapie,
 • ontvangst van immunomodulatoren.

Het is belangrijk om: gedetailleerde lokale behandelingsschema's, evenals welke systemische farmacologische preparaten kunnen worden gebruikt in ernstige gevallen van afomatische stomatitis, lees het artikel:
→ Behandelingsregimes voor aftenstomatitis

Etiologie en klinische manifestaties

Onder ziekten van het mondslijmvlies neemt stomatitis een van de leidende posities in. De belangrijkste triggerfactor is een afname van de immuniteit. Bij een kind kan deze pathologie optreden tegen de achtergrond van acute virale infecties van de luchtwegen. Desondanks is stomatitis een onafhankelijke ziekte. De belangrijkste redenen voor de vorming zijn:

 • niet-naleving van mondhygiëne,
 • de aanwezigheid van chronische ziekten van het spijsverteringskanaal (gastritis, colitis, maagzweer, duodenitis),
 • immunodeficiëntie,
 • de aanwezigheid van parasitaire ziekten,
 • slechte voeding,
 • ongecontroleerde groei en reproductie van opportunistische micro-organismen,
 • traumatische schade aan het mondslijmvlies,
 • een kunstgebit dragen
 • diuretica nemen,
 • schending van de speekselproductie,
 • roken en veel alcohol drinken,
 • bloedarmoede,
 • hormonale veranderingen.

De meest voorkomende oorzaak van stomatitis is onjuiste mondverzorging. Sommige volwassenen daarentegen, overdrijven het wanneer ze hun tanden poetsen. Veelvuldig gebruik van tandpasta houdt een schending van de productie van speeksel in. De laatste speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de mondholte tegen verschillende irriterende stoffen. Verschillende bacteriën, virussen en schimmels kunnen ontstekingen veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de afweer van het lichaam verzwakt. Gebrek aan B-vitamines en mineralen (zink, ijzer) in het dieet kan de ontwikkeling van stomatitis veroorzaken.

Momenteel worden verschillende klinische vormen van stomatitis onderscheiden: catarrale, aften, herpetische, vesiculaire, ulceratieve, traumatische en allergische. Catarrale stomatitis is meestal het gevolg van slechte mondhygiëne. Tekenen van stomatitis kunnen zijn:

 • tandvleesaandoeningen
 • slijmvlies roodheid
 • brandend in de mond
 • zwelling,
 • pijn,
 • de aanwezigheid op het slijmvlies van zweren, blaasjes,
 • speekselvloed,
 • de aanwezigheid van dik speeksel,
 • slechte adem uit de mond.

Zweren vormen meestal op het binnenoppervlak van de lippen en op de wangen. Minder vaak worden ze gevonden op het oppervlak van de tong. Wanneer tandvlees aangetast is, is bloeden mogelijk.

Het is gemakkelijker om de ontwikkeling van stomatitis te voorkomen dan om het te behandelen. Preventie van stomatitis bij kinderen en volwassenen omvat:

 • rationele mondverzorging
 • goede voeding
 • stoppen met roken en alcohol drinken,
 • een gezonde levensstijl handhaven
 • tijdige behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal,
 • regelmatig handen wassen
 • beperking van contact met patiënten,
 • preventie van letsel aan het mondslijmvlies,
 • periodieke bezoeken aan de tandarts,
 • natte reiniging binnenshuis uitvoeren
 • verwerking van babyspeelgoed.

Preventieve maatregelen moeten onmiddellijk na de geboorte van de baby worden uitgevoerd. Een belangrijke plaats in de preventie van stomatitis wordt ingenomen door de verzorging van de mondholte. Zuigelingen die borstvoeding krijgen van hun moeder, hebben de juiste zorg nodig.

 • De moeder moet haar borst onmiddellijk voor elke voeding wassen, anders kan er een infectie in de mond van de baby komen. Bovendien is het elke dag nodig om de slijmvliezen van kinderen te reinigen met een speciale spons of borstel. Even belangrijk is het voedingsregime.
 • Het wordt niet aanbevolen om de baby vaak te kussen, omdat er in de mondholte van volwassenen veel microben zijn die stomatitis kunnen veroorzaken.
 • Van groot belang is het voorkomen van stomatitis bij kinderen in de voor- en schoolleeftijd. Vanaf de leeftijd van tien neemt de frequentie van voorkomen van deze pathologie toe. Sommige vormen van stomatitis zijn besmettelijk, dus in kleuterscholen en scholen, wanneer stomatitis wordt gedetecteerd, is het noodzakelijk om de patiënt te isoleren.

Om stomatitis bij schoolkinderen te voorkomen, moeten ouders kinderen verschillende belangrijke regels leren. Neem eerst niet verschillende voorwerpen in uw mond (pennen, potloden, vingers). Ten tweede, na een wandeling, het bezoeken van openbare plaatsen, een toilet, rijden in het openbaar vervoer, moet je je handen wassen.

Ten derde is het ongeschikt om voedsel voor andere jongens op te eten en water uit één fles te drinken. Ten vierde moet je je tanden 2 keer per dag poetsen ('s morgens en voor het slapen gaan).

 • je tanden minstens 2 keer per dag poetsen,
 • flossen,
 • gebruik van glansspoelmiddel,
 • het gebruik van elektrische tandenborstels,
 • periodieke bezoeken aan de tandarts,
 • cariës behandeling.

Na het eten hoopt een enorme hoeveelheid bacteriën zich op de tanden en het mondslijmvlies op. Voedingsstoffen zijn een uitstekende voedingsbodem voor ziektekiemen. Onregelmatig poetsen kan tandplak veroorzaken. In geval van trauma aan het slijmvlies is de ontwikkeling van stomatitis mogelijk.

 • Om uw tanden en slijmvliezen gezond te houden, moet u uw tanden minstens twee keer per dag poetsen. Om dit te doen, is het het beste om elektrische tandenborstels te gebruiken. Wanneer u eenvoudige borstels gebruikt, moet u de juiste stijfheid kiezen. In de normale staat van het tandvlees, is het beter om borstels van gemiddelde hardheid te gebruiken.
 • Met bloeden zijn zachte borstels voldoende. Als je tandsteen hebt, heb je misschien harde borstels nodig.
 • De poetsduur moet 3-5 minuten zijn. Vergeet tijdens het reinigen de tong en wangen niet. Bacteriën hopen zich daar ook op. Na het eten wordt flossen aanbevolen.
 • Om het mondslijmvlies schoon te maken, is het raadzaam om speciale spoelingen te gebruiken.

Ze hebben antiseptische eigenschappen. Bij afwezigheid kun je je mond spoelen met gewoon water. Volgens de aanbevelingen van de arts kunt u professioneel borstelen.

De staat van immuniteit is grotendeels afhankelijk van voeding. Dit is vooral belangrijk voor opgroeiende kinderen. Om stomatitis te voorkomen, moet je goed eten. Voedsel moet in balans zijn en alle noodzakelijke stoffen bevatten, inclusief vitamines en mineralen.

Het wordt aanbevolen om het dieet te verrijken met eiwit. Het bevat lysozym, dat beschermende eigenschappen heeft. Voedsel mag niet heet zijn als het wordt geconsumeerd, anders kan het brandwonden aan het slijmvlies veroorzaken. Het is vereist om het aantal snacks tussen de hoofdmaaltijden te verminderen. In endemische gebieden waar fluoride ontbreekt, wordt kinderen jonger dan 12 jaar geadviseerd om gefluoreerd water te drinken.

 • Bij de ontwikkeling van stomatitis bij kinderen en volwassenen zijn externe factoren van bijzonder belang. Deze omvatten luchtkwaliteit.De immuniteit en beschermende krachten van het mondslijmvlies worden verminderd door te roken.
 • Om jezelf en je kinderen te beschermen, moet je meer in de frisse lucht zijn. In grote steden wordt aanbevolen om vaker naar het platteland te reizen. Het is noodzakelijk om kinderen te beschermen tegen actief en passief roken.
 • Dit geldt ook voor volwassenen.
 • Tabaksrook irriteert het mondslijmvlies, vermindert de productie van lysozym. Het is ook raadzaam om stressvolle situaties uit te sluiten. Stomatitis komt dus meestal voor in de kindertijd en adolescentie.

De belangrijkste preventieve maatregelen zijn het schoon houden van het mondslijmvlies en de tanden en het voorkomen van irritatie van de mucosa. Wanneer de eerste tekenen van stomatitis verschijnen, moet u een arts raadplegen en de oorzaak van deze aandoening vaststellen. De behandeling met stomatitis kan algemeen en lokaal zijn.

Behandeling met het juiste dieet, tincturen en medicijnen

Om te beginnen moeten zure en zoute voedingsmiddelen volledig uit de voeding worden verwijderd. Als het kind een ernstige vorm van stomatitis heeft, moet het in het ziekenhuis worden opgenomen. In mildere vormen kan het kind thuis worden behandeld.

Zeer goed is het hulpmiddel Stomatidin, dat de strijd tegen microben in de mondholte benadrukt. Het algemene verdovende effect is zwak, dus het is raadzaam om tabletten zoals Hexoral te gebruiken, die een meer uitgesproken analgetisch effect hebben. Deze medicijnen kunnen alleen worden gebruikt als het kind al 4 jaar oud is.

Zoals bij veel vergelijkbare ziekten, laten verschillende tincturen en afkooksels zich perfect zien. Je kunt kamille, kalanchoë, salie gebruiken.

Ze hoeven hun mond niet te spoelen, maar het is beter om wattenstaafjes te nemen, ze te dopen en de getroffen gebieden te smeren. Het is dus noodzakelijk om de aangetaste gebieden ongeveer 4-5 keer per dag te smeren.

Als u niet de gelegenheid of de wens hebt om al deze kruiden te verzamelen, dan is de beste oplossing om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde apotheek. Er zijn altijd kant-en-klare kruiden.

Er is nog een enorme hoeveelheid zalven, antivirale middelen, balsems, tabletten.

Onder het enorme aantal van al deze medicijnen, is het de moeite waard om Vinylin, Carotolin, Bonafton, Zovirax, Acyclovir, Valtrex te benadrukken.

Samen met het gebruik van basismedicijnen zal het gebruik van immunomodulatoren en vitamines niet misstaan, omdat de nederlaag van herpetische stomatitis in de meeste gevallen juist optreedt vanwege de zwakke immuniteit.

Aanhankelijkheid

Bij stomatitis is het noodzakelijk om het regime te volgen. Als het kind koorts heeft, zijn er ernstige pijnen, het is beter voor hem om het grootste deel van de dag in bed te blijven. Breng de baby tijdens het luchten naar een ander deel van het huis of appartement over. Lopen is ook beter om te weigeren.

Op het hoogtepunt van de ziekte besteedt het lichaam kolossale krachten aan het herstel van de normale gezondheid. Als u dezelfde manier van leven blijft leiden, kunnen er verschillende storingen optreden, ook in het werk van het immuunsysteem - als gevolg van overwerk.

Candidiasis (schimmel) stomatitis

De veroorzaker in dit geval is gistachtige schimmels van het geslacht Candida. Deze schimmels kunnen heel lang in de holte leven, zonder symptomen te vertonen. Kinderen kunnen dit type stomatitis uit de omgeving krijgen, maar meestal zijn de ouders de oorzaak van de infectie.

 • ten eersteals een vrouw vaginale candidiasis had, kon ze het tijdens de bevalling doorgeven aan haar baby, en die kon hem in de mondholte brengen.
 • ten tweede, ouders kunnen gewoon de drager van deze schimmel zijn zonder het te weten, nou ja, om voor de hand liggende redenen, ouders willen altijd knuffelen, hun kind kussen, niet wetende dat ze hem zullen laten lijden.

In sommige gevallen is de overdracht van deze schimmel tijdens borstvoeding mogelijk, als de moeder candidiasis heeft.

Bij volwassenen is candida stomatitis vrij zeldzaam vanwege een goede immuniteit.Maar kleine kinderen hebben nog niet zo'n "luxe", dus ze begrijpen de ziekte gemakkelijk.

Preventie van stomatitis in de mond van een kind

Preventieve maatregelen voorkomen een nieuwe verergering van stomatitis bij kinderen. Allereerst moet u aandacht besteden aan de kwaliteit van persoonlijke hygiëne. Als het kind zijn tanden niet goed genoeg poetst, blijven de meeste ziekteverwekkers op de tanden en het tandvlees.

Goede hygiëne vermindert het aantal cariogene micro-organismen die zich voeden met voedselresten en zuur vrijmaken. Het vernietigt de harde weefsels van de tand, verzwakt de beschermende eigenschappen van speeksel. Voor de dagelijkse verzorging wordt aanbevolen om speciale kinderborstels en -pasta's te kiezen met het optimale calcium- en fluoridegehalte. Deze sporenelementen bieden betrouwbare bescherming tegen agressief zuur en de vitale activiteit van cariogene micro-organismen. Als onderdeel van kinderhygiëneproducten mogen geen parabenen, natriumlaurylsulfaat en andere potentieel gevaarlijke componenten worden gebruikt.

Preventie van stomatitis omvat noodzakelijkerwijs vertrouwelijke discussies tussen ouders en kinderen. Het kind moet uitleggen hoe het mondslijmvlies werkt, waarom vuile handen niet in de mond moeten worden genomen en hoe belangrijk het is om dagelijks goed voor uw tanden en tandvlees te zorgen.

Als stomatitis vaker meerdere keren per jaar terugkeert, wordt aanbevolen om speciale pasta's met melkenzymen, zoethoutextract en een beschermende stof lysozyme te gebruiken.

Tijdige behandeling van cariës, KNO-ziekten helpt ook het chronische beloop van stomatitis bij kinderen te voorkomen. Als het kind vaak keelpijn heeft, betekent dit dat er in het gebied van de amandelen altijd een gevaarlijke microbiële omgeving is. Het is noodzakelijk om een ​​hoogwaardige behandeling van bijkomende ziekten uit te voeren. Pas na deze verergering van stomatitis zal niets uitkomen.

Video van Dr. Komarovsky over stomatitis bij baby's:

Wat veroorzaakt de ontwikkeling van stomatitis

De volgende factoren kunnen het uiterlijk van stomatitis veroorzaken:

 • de ontwikkeling van een virale infectie,
 • langdurige behandeling met sulfa-medicijnen en antibacteriële middelen,
 • verminderde lokale immuniteit,
 • infectie van het kind tijdens doorgang door het natuurlijke geboortekanaal van de moeder,
 • de ontwikkeling van diabetes
 • schade aan het slijmvlies door heet eten en drinken, bijten op de wangen en tong met de tanden,
 • agressief borstelen
 • trauma aan de mondholte tijdens tandbehandeling of correctie van de beet,
 • contact met een lokaal allergeen, dat onderdeel kan zijn van tandpasta, snoep en kauwgom,
 • niet-naleving van de regels voor mondverzorging,
 • diepe prematuurheid van het kind,
 • immunodeficiëntie staten.

In termen van prevalentie komen herpes en andere vormen van virale stomatitis op de eerste plaats.

Veel minder vaak treedt ontsteking van de mondholte op tegen de achtergrond van griep, waterpokken, rodehond, mazeleninfectie.

 • Onder schimmellaesies vinden experts meestal candida-stomatitis bij kinderen. Een kind kan besmet raken tijdens de bevalling als een vrouw ziek is met vaginale candidiasis.
 • Bij volwassenen wordt traumatische stomatitis vaak gediagnosticeerd, veroorzaakt door mechanische, thermische of chemische schade aan het mondslijmvlies. Bij een kind komt deze vorm van de ziekte ook vaak voor. De baby kan met een ruwe tepel of speelgoed over haar tong en lippen wrijven.
 • Kinderartsen adviseren een dagelijks onderzoek van de mondholte van het kind en tijdige behandeling van gedetecteerde slijmvliesdefecten.

Start het infectieuze proces niet. Tegenwoordig hebben kinderartsen en ouders veel effectieve lokale medicijnen tot hun beschikking die verbranding, zwelling en ontsteking bij elke stomatitis elimineren. Lees voordat u een product gebruikt de instructies, raadpleeg een kinderarts of tandarts.

Virale herpetische stomatitis, treedt zowel op zichzelf als tegen de achtergrond van acute virale infecties van de luchtwegen op.Het slijmvlies is bedekt met blaasjes, die na opening overgaan in kleine en ondiepe erosies. Genezing is snel, maar de temperatuur kan stijgen. Als het immuunsysteem verzwakt is, treedt bijna elke keer een recidief op na een verergering van een virale infectie van de luchtwegen.

Bacteriële stomatitis veroorzaakt stafylokokken, streptokokken, tuberculose en difterie pathogenen. Om een ​​effectieve behandeling voor te schrijven, moeten specialisten de aard van de ziekte bepalen met behulp van een reeks laboratorium- en diagnostische tests.

Overzicht

De diagnose wordt gesteld door de tandarts, op basis van de klinische manifestaties van de ziekte, onderzoeksgegevens en het onderzoek. Om effectieve medicijnen te vinden, moet een specialist de veroorzaker van de ziekte identificeren in uitstrijkjes, bloedserum of schaafwonden van het slijmvlies.

 • Voor dit doel worden immunologische, cytologische, virologische studies voorgeschreven, evenals informatieve en meest betrouwbare diagnostische methoden - ELISA en PCR. Ze bieden een hoge nauwkeurigheid van de ontvangen gegevens.
 • Als een persoon aanhoudende stomatitis van de candida-vorm heeft, wordt aanbevolen om een ​​bloedtest voor glucose en een uitgebreid endocrinologisch onderzoek uit te voeren. Met het regelmatig voorkomen van aften in de mondholte, zijn overleg met een gastro-enteroloog, een allergoloog, een onderzoek naar ontlasting voor wormen, dysbiose en pathogenen van giardiasis vereist.
 • Bovendien wordt het aanbevolen om een ​​onderzoek van de buikorganen te ondergaan met behulp van echografie of beeldvorming met magnetische resonantie. Bij kinderen is verergering van stomatitis een indicatie voor het controleren van de werking van de darmen, lever en immuunsysteem.

Behandeling met soda en zalven en tabletten

Kortom, alle procedures zijn gericht op het creëren van een meer alkalische omgeving in de mondholte, omdat de schimmel zich actief kan ontwikkelen in een zure omgeving. Het is noodzakelijk om alles zout, zuur, evenals producten die rijk zijn aan koolhydraten te verlaten.

Voor de behandeling van de mondholte kunt u een oplossing van soda gebruiken: 2 uur. eetlepels soda mix in een glas water en met deze oplossing moet je je mond ongeveer 3-5 keer per dag spoelen. Het is vermeldenswaard dat de kleinsten geen mondspoelingen met frisdrank kunnen geven, ze moeten de getroffen gebieden onafhankelijk behandelen, maar oudere kinderen kunnen dat al.

Met schimmelstomatitis, zalven Nistanin, Clotrimazol, Pimafucin, etc. laten zich goed zien.Er is ook een speciale crème genaamd Candide, die deze ziekte effectief bestrijdt. Het probleem is echter dat de behandeling met deze crème moet worden uitgevoerd onder toezicht van een arts vanwege de mogelijkheid dat de schimmel er immuniteit voor ontwikkelt.

Er zijn medicijnen in de vorm van tabletten voor oraal gebruik, maar alleen kinderen ouder dan 3 jaar kunnen ze gebruiken. Dergelijke geneesmiddelen omvatten Flucanazol, Diflucan, Imudon.

Als het kind koorts heeft, is het absoluut noodzakelijk om antipyretische medicijnen te gebruiken.

De basisprincipes van stomatitispreventie

Om het optreden van stomatitis bij kinderen en volwassenen te voorkomen, is het noodzakelijk om al vanaf jonge leeftijd hygiëne en reinheid bij te brengen bij een kind en om schade aan het slijmvlies te voorkomen. Dit voorkomt infectie in de wonden en ontsteking van het slijmvlies vanwege het feit dat een persoon zijn tanden onjuist of zelden poetst.

 • Kinderen moeten weten waarom ze hun handen wassen met zeep en hun eigen speelgoed, waarom ouders hen verbieden vuile dingen in hun mond te nemen. Zorg ervoor dat het kind niet speelt met gevaarlijke objecten met scherpe randen en een dubieuze compositie. Dit zijn de basisregels voor het voorkomen van stomatitis bij jonge kinderen.
 • Let daarnaast op het versterken van de immuniteit. Met een hoogwaardig en gevarieerd dieet, heeft een persoon meestal geen nuttige stoffen, maar tijdens het acute respiratoire virale infectieseizoen is de immuunafweer verzwakt, dus in de late zomer en vroege herfst raden experts aan om een ​​cursusinname van multivitaminepreparaten te volgen.

Handige zwembadbezoeken en bluswaterbehandelingen. Maar als ouders beginnen te harden met betrekking tot het kind, is het belangrijk om de principes van geleidelijkheid en regelmaat te onthouden. Alleen in dit geval zal het voorkomen van stomatitis door het immuunsysteem te versterken met waterprocedures het verwachte effect hebben.

Volwassenen zijn veel gemakkelijker om de ontwikkeling van stomatitis te voorkomen. Allereerst moeten de belangrijkste provocerende factoren worden bepaald.

Als stomatitis optreedt tegen de achtergrond van een verzwakking van de lokale immuniteit of een schending van de darmflora, is het noodzakelijk om het microbiële evenwicht in het lichaam te herstellen.

Hiervoor kunt u het lokale medicijn Imudon, tabletten met echinacea en andere vergelijkbare immunostimulerende middelen gebruiken.

Om microflora te normaliseren, worden probiotica en synbiotische cursussen van enkele weken gebruikt. Als antibiotica wordt behandeld, worden de middelen die de interne microflora normaliseren, onmiddellijk na het einde van de antibacteriële therapie voorgeschreven.

 • Bij volwassenen verschijnen vaak tekenen van stomatitis na protheses. Het is noodzakelijk om geleidelijk aan de prothese te wennen. Om het ontstekingsproces te voorkomen, wordt het slijmvlies dagelijks behandeld met speciale tandgels met ontstekingsremmende eigenschappen (Holisal Gel).
 • Als de pijn van de prothese na verloop van tijd niet afneemt, moet u een arts raadplegen die betrokken was bij protheses. Misschien is de prothese onjuist gemaakt, met grove technische fouten. Het is ook uiterst belangrijk om cariës tijdig te behandelen, om de verspreiding van het infectieproces naar gezonde zachte en harde weefsels te voorkomen.

De voorspelling is over het algemeen gunstig

De prognose van candida-stomatitis is over het algemeen gunstig als de behandeling tijdig wordt gestart. Anders is bloedvergiftiging door de lymfe mogelijk, gevolgd door een schimmelinfectie van de interne organen. In dit geval stroomt de ziekte meestal in een chronische vorm.

Het is vermeldenswaard dat als een kleine focus van deze paddestoelen op de tong van een kind wordt gevonden, dit ook een ziekte aangeeft.

Om de diagnose te bevestigen, is het nodig om van de tong te schrapen, gevolgd door onderzoek onder een microscoop, die de aanwezigheid van schimmels en pseudomycelia zelf bevestigt.

Als de candida-stomatitis van een kind te vaak terugkeert, kan dit wijzen op ernstige ziekten zoals HIV, leukemie of diabetes mellitus.

Preventie van stomatitis bij een kind

Stomatitis wordt beschouwd als de meest voorkomende orale ziekte bij jonge kinderen. Elke leeftijd wordt gekenmerkt door een speciaal type ziekte, maar soms komen ook uitzonderingen voor.

De essentie van de ziekte is dat in plaats van minimale schade aan het mondslijmvlies bij kinderen (als gevolg van bijten met tanden of een minuscule snee met een scherp product), irritaties en zweren ontstaan.

Het belangrijkste is om het begin van de ziekte op tijd te herkennen en een passende behandeling te beginnen.

Stomatitis bij kinderen - typen

Afhankelijk van de laesie en de mate van verspreiding van de ziekte, worden verschillende soorten stomatitis onderscheiden:

 • Schimmel of candida stomatitis - manifesteert zich in de vorm van een grijsachtige of witte coating met een gestremde consistentie in de mond. Vaak gaat een dergelijke ziekte gepaard met een significante temperatuurstijging, tot 40 graden. Samen met hoge koorts kan een toename van lymfeklieren bij kinderen worden opgemerkt. Tijdige behandeling van de getroffen gebieden geeft zo snel mogelijk positieve resultaten, omdat het gemakkelijk mechanisch kan worden verwijderd,
 • herpetische stomatitis is het meest voorkomende type ziekte dat zowel bij kinderen als bij volwassenen kan voorkomen. Bij dit type kwaal wordt actieve irritatie van het slijmvlies in de mond waargenomen, die geleidelijk verandert in kleine bellen met vloeistof.De acute vorm gaat gepaard met een hoge temperatuur, die moeilijk te verminderen is met antipyretica, duizeligheid, misselijkheid, koude rillingen en andere symptomen van SARS kunnen worden waargenomen,
 • Allergische stomatitis - treedt op als gevolg van overmatige inname van allergische producten of infectie in een open wond. De symptomen van deze ziekte zijn zeer vergelijkbaar met herpetische stomatitis, met één uitzondering - barstende bellen bij kinderen passeren niet, maar veranderen in witte wonden, bedekt met een dunne film,
 • bacteriële stomatitis is het eenvoudigste en snelst voorkomende type ziekte. De oorzaak van dergelijke irritatie kan vuile handen zijn, een infectie geïntroduceerd tijdens kinderziektes bij kinderen, ongewassen voedsel, enz. De behandeling bestaat uit het gebruik van antibiotica en desinfecterende afkooksels.

Stomatitis bij kinderen kan zich op verschillende manieren manifesteren, dezelfde vorm van de ziekte kan bij de ene baby voorkomen in een milde vorm, terwijl de andere verschijnt in de vorm van een acute ziekte die volledige isolatie en het gebruik van antibiotica vereist, dus de behandeling moet duidelijk worden uitgevoerd volgens de instructies van de behandelend arts, rekening houdend met de individuele kenmerken van het lichaam.

Juiste behandeling van stomatitis bij kinderen

Zoals elke andere ziekte, moet stomatitis bij baby's alleen worden behandeld onder toezicht van een arts, omdat afhankelijk van het type ziekte en de laesie in verschillende situaties verschillende medicijnen nodig zijn.

Behandeling van stomatitis bij schimmels bestaat uit de behandeling van aangetaste gebieden in de mond met speciale medicijnen. Geschikt voor dit doel:

 • soda-oplossing (eetlepel zuiveringszout in een half glas water),
 • verdund met water een oplossing van farmaceutisch boorzuur,
 • zalven: "Pimafucin", "Clotrimazol", zalf van nystatine,
 • Candide crème
 • suspensies: "Diflucan", "Fluconazol".

Het is de moeite waard eraan te denken dat elk medicijn alleen mag worden gebruikt na overleg met een arts, omdat de meeste van de vermelde fondsen contra-indicaties hebben voor gebruik op leeftijd. Naast het gebruik van genezende middelen, heeft het fragiele lichaam van de kruimels vitaminesupplementen nodig, waarvoor ze vaak Imudon of Immunoflazid voorschreven - suspensies en pillen om de immuniteit te versterken.

Naast het gebruik van medicijnen, krijgt de baby een dieet te zien: het is noodzakelijk om zure voedingsmiddelen uit te sluiten van het dieet die bijdragen aan een toename van alkali in de mond. Het is raadzaam af te zien van het nemen van snoep, hete en gekruide voedingsmiddelen worden niet aanbevolen voor gebruik.

Behandeling van herpetische stomatitis omvat het gebruik van geneesmiddelen in combinatie met alternatieve methoden.

 • Het verwijderen van de ontsteking helpt afkooksels van salie en kamille, die moeten worden gebruikt om wonden te behandelen met een wattenstaafje. Apotheekformuleringen, zoals Eucaron of Ingafitol, zijn geschikt voor zowel het afvegen van zweren als het spoelen van de mond. Propolis, een apotheekspray met ontstekingsremmende en genezende effecten, bleek ook goed te zijn.
 • Oudere kinderen kunnen wonden behandelen met medicijnen zoals Otsiklovir, Zovirax, Oxolin, etc. Bij het acute type van de ziekte zal de arts dergelijke medicijnen in pilvorm samen met zalven voorschrijven.
 • Voor pijnverlichting worden antiseptica Stomatidin of Hexoral gebruikt. Ze zijn het meest effectief in combinatie met een met olie verrijkte oplossing, bijvoorbeeld het medicijn "Carotolin", dat duindoornolie, rozenbottel en vitamine A bevat.

Stomatitis veroorzaakt door het herpesvirus vereist een grondige behandeling, want voordat het virus in het lichaam wordt geëlimineerd, zal het gebruik van medicijnen geen speciaal effect geven. Het is belangrijk om een ​​dieet te volgen - elimineer ingeblikt voedsel, augurken, citrusproducten en uitgesproken kruiden uit het menu.

Allergische stomatitis bij kinderen is vrij zeldzaam, de oorzaak kan de individuele intolerantie van bepaalde producten zijn, evenals sommige microben. Voor behandeling in dit geval worden de volgende medicijnen gebruikt:

 • de behandeling van aften bij kinderen wordt uitgevoerd met kruidenaftreksels, oplossingen van blauw, boorzuur of soda,
 • antihistaminica - "Citrien" of "Suprastin" - in de vorm van siroop, zal helpen bij het elimineren van allergische stomatitis
 • het is ook noodzakelijk om een ​​antiseptische behandeling van de mondholte uit te voeren, waarvoor "Iodinol", "Lugol" of "Vinylinum" zijn voorgeschreven.

Het maximale effect van de behandeling kan alleen worden bereikt door contact met het allergeen volledig te elimineren, daarom moeten zeevruchten, citrusvruchten, snoep en conservering van het dieet worden uitgesloten.

Stomatitis in welke vorm dan ook wordt door het virus overgedragen, dus de geïnfecteerde baby moet van andere kinderen worden geïsoleerd, hem persoonlijke persoonlijke hygiëne-artikelen geven en volledige vrede garanderen. Met de juiste behandeling, binnen een paar dagen, zullen de sterke symptomen van de ziekte spoorloos verdwijnen en zullen de genezende wonden het kind niet langer zoveel zorgen baren.

Behandeling met verschillende medicijnen

Als er een directe relatie met een allergische aard is, moet u eerst het contact met het allergeen elimineren. Om allergieën te bestrijden, kunt u allergiemedicijnen gebruiken. Suprastin, Tsetrin laten zich ook heel goed zien.

Wat betreft antimicrobiële en antiseptische middelen, deze kunnen alleen met vallen en opstaan ​​worden geselecteerd. U kunt Hexoral gel, Iodonil of een oplossing van "Blue" proberen.

Als een gastro-intestinale ziekte wordt gedetecteerd, is het noodzakelijk om deze ziekte te behandelen, en niet stomatitis zelf. Om het lichaam te versterken en de immuniteit te verhogen, worden vitamine C, B1, B2, B12 gebruikt, evenals dergelijke middelen als Pyrogenal en Dekaris.

Preventie van stomatitis bij kinderen

De zekerste manier om elke ziekte te voorkomen, is door de immuniteit te versterken, die vanaf de geboorte van kinderen moet worden aangepakt. Dezelfde regel ligt ten grondslag aan de preventie van pediatrische stomatitis. Om de ontwikkeling van stomatitis in de mond van de baby te voorkomen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • geef de baby thuis een gezonde sfeer - geef slechte gewoonten op, ventileer de kamer regelmatig, pas de luchtvochtigheid in de kamer aan,
 • breng voldoende tijd in de frisse lucht door - loop minstens 2-3 uur per dag, ga zelfs uit met regen en kou (tenminste niet lang),
 • houd u aan de regels voor persoonlijke hygiëne - was uw handen tijdig, poets uw tanden elke ochtend, controleer de staat van kinderkleding en -schoenen,
 • houd het gezonde dieet van de baby in de gaten - er moet voldoende verse groenten en fruit, zuivelproducten en vlees aanwezig zijn in het dieet van het kind,
 • tijdige behandeling van beginnende ziekten - vaak kan gewone tonsillitis leiden tot de ontwikkeling van andere ziekten, dus elke ziekte bij kinderen moet onmiddellijk worden behandeld,
 • vermijd contact met zieke kinderen - stomatitis, als een besmettelijke ziekte, wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht, dus het is beter om niet in contact te komen met de dragers van het virus.

Stomatitis bij kinderen: foto's, symptomen en behandeling. Hoe stomatitis in de mond te behandelen bij een kind van 1-2 jaar oud

Stomatitis bij kinderen is een veel voorkomende ziekte van de slijmvliezen van de mondholte, die zich manifesteert door kenmerkende symptomen en die zich ontwikkelt als gevolg van de penetratie van een pathogene infectie of als gevolg van een allergische reactie.

Er zijn veel misvattingen over de oorzaken van stomatitis bij kinderen. De meest voorkomende daarvan - de ziekte ontwikkelt zich als een complicatie na een acute ademhalingsziekte of een griepinfectie.

Experts benadrukken dat stomatitis kan optreden als gevolg van acute virale infecties van de luchtwegen, maar niet als een complicatie van de ziekte, maar als gevolg van een afname van de algehele beschermende functies van het lichaam.

De immuniteit van de mondholte neemt af als gevolg van het constant drogen van de slijmvliezen tijdens een infectieziekte, omdat er een afname is van de afgifte van speeksel tijdens deze periode. Wanneer een pathogene infectie een droge mondholte binnendringt, kan het lichaam de aanval niet weerstaan ​​en begint het ontstekingsproces.

Het kind gedraagt ​​zich ongemakkelijk, huilt vaak, weigert voedsel en zelfs water, slaapt slecht. Misschien een verhoging van de lichaamstemperatuur tot hoge snelheden.

Waarschuwing! Geef geen zelfmedicatie! Het is onmogelijk om zelfstandig een diagnose te stellen. Stel competente therapie aan moet een gekwalificeerde kinderarts zijn met uitgebreide ervaring.

Vaak behandelen ouders stomatitis met antibiotica, die de situatie alleen maar verergeren en verder bijdragen aan een afname van de immuniteit.

Het voorschrijven van antibiotica voor elke temperatuurstijging bij een kind, inclusief stomatitis, is een veel voorkomende fout van ouders.

Ernstclassificatie

Door de ernst van de symptomen kunt u elk type ziekte classificeren.

Het is gebruikelijk om de volgende vormen van de ziekte te delen:

 • long, waarbij er geen intoxicatie van het lichaam is en uitgesproken symptomen,
 • matig, waarbij uitslag op het slijmvlies van de mond talrijk is en de algemene gezondheid van het kind verslechtert,
 • ernstig, waarbij de lichaamstemperatuur aanzienlijk wordt verhoogd, algemene intoxicatie wordt uitgesproken en meerdere huiduitslag wordt gediagnosticeerd.

De ziekte kan ook hebben: acuut, terugkerend en chronisch. Met de juiste behandeling wordt het risico op het ontwikkelen van een chronische vorm geminimaliseerd.

Ziekte prevalentie

Er is een prevalentie van een bepaald type ziekte, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Kinderen van 1-2 jaar. Meestal gediagnosticeerd met candida stomatitis, die elke maand kan worden herhaald, en herpetische stomatitis

Kinderen vanaf zes jaar oud. Een allergische of aften type stomatitis wordt gediagnosticeerd.

De bacteriële vorm van stomatitis is kenmerkend voor zowel kinderen als schoolkinderen, omdat de oorzaak van het optreden meestal een mechanisch letsel aan het mondslijmvlies of thermische verbranding is, evenals schending van regels voor persoonlijke hygiëne en het eten van ongewassen fruit en groenten.

Bij kinderen, vooral jonge kinderen, is het slijmvlies van de mond erg zacht en gemakkelijk te verwonden. Het immuunsysteem in deze periode wordt nog steeds gevormd, daarom kan het niet omgaan met de aanvallen van pathogenen van buitenaf. Speeksel is een uitstekende factor in krachtige bescherming tegen ziekteverwekkers, maar bij jonge kinderen heeft speeksel nog geen sterke antiseptische eigenschappen.

Diagnose van de ziekte

De diagnose wordt gesteld door de arts na een extern onderzoek van het kind. Alleen een arts kan stomatitis identificeren en het type bepalen. Er zijn veel ontstekingsziekten van de mondholte, waaronder glossitis, gingivitis en parodontitis. Elke ziekte heeft zijn eigen symptomen en zijn eigen therapiemethode.

In de chronische vorm van de ziekte is er behoefte aan aanvullende laboratoriumdiagnostische maatregelen.

 • cytologisch,
 • virologische,
 • bacteriologische,
 • immunologische en andere studies.
 • Voor laboratoriumtests worden uitstrijkjes en krassen van het slijmvlies en bloed afgenomen.
 • Als bij een kind chronische candida-stomatitis wordt vastgesteld, is het noodzakelijk om een ​​bloedonderzoek in het laboratorium op glucose uit te voeren en een kinderendocrinoloog te bezoeken.
 • Bij aanhoudende chronische afte stomatitis is overleg met een ervaren kindergastro-enteroloog, allergoloog en immunoloog noodzakelijk. In dergelijke gevallen schrijven artsen aanvullende studies voor:
 • analyse van uitwerpselen voor wormeieren,
 • tests voor dysbiose,
 • echografie van de buikorganen.

Aanbevelingen voor ouders

U moet onmiddellijk een kinderarts raadplegen:

 • in geval van weigering van het kind over eten en slikproblemen,
 • bij verhoogde lichaamstemperatuur,
 • wanneer de slaap verslechtert,
 • met verhoogde prikkelbaarheid, tranen en eventuele gedragsveranderingen,
 • in geval van detectie van zweren en tandplak in de mond.

Therapie van stomatitis bij kinderen wordt alleen uitgevoerd na een extern onderzoek van het kind door een arts en een medische geschiedenis. De keuze van de behandeling hangt af van de vorm van de ziekte. Zelfmedicatie is onaanvaardbaar en zal de situatie alleen maar verergeren.

Om sneller te herstellen, moet u:

 • volg een spaarzaam dieet - sluit vast voedsel uit dat zweren irriteert en het ontstekingsproces in de mondholte verergert, geef uw kind geen zuur en gekruid voedsel en te warm eten en drinken,
 • voer grondige mondhygiëne uit - spoel uw mond dagelijks met antiseptische middelen die door uw arts zijn voorgeschreven en reinig uw tanden en tong voorzichtig met een zachte tandenborstel,
 • bij het verhogen van de lichaamstemperatuur tot hoge niveaus antipyretische medicijnen geven.

Als effectieve middelen voor het spoelen van de mondholte worden chloorhexidine, furatsiline, afkooksels van kamille en calendula gebruikt. Er zijn ook apotheek antiseptische aerosolen die worden voorgeschreven door de behandelend arts. Maar spoelmiddelen alleen zijn vaak niet genoeg. Uitgebreide behandelingsmaatregelen zijn nodig om herhaling van terugvallen te voorkomen.

Waarschuwing! Spuitbussen kunnen niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan één jaar. Voor jonge kinderen worden gels aanbevolen die jeuk verlichten en die ook worden gebruikt wanneer de eerste tanden bij baby's worden gebeten.

Opgemerkt moet worden dat als een kind een beugel draagt ​​en vaak stomatitis krijgt, het noodzakelijk is om een ​​kindertandarts te bezoeken en dit probleem op te lossen.

Soorten stomatitis

Afhankelijk van de oorzaak of ziekteverwekker zijn ze onderverdeeld in:

 1. Herpes.
 2. Schimmel.
 3. Bacteriële.
 4. Aphthous.
 5. Vesiculaire.
 6. Allergische.
 7. Catarrale.
 8. Agnulyarny.

De meeste soorten stomatitis zijn niet besmettelijk (behalve voor herpes en vesiculair), dus dit probleem is een gevolg van de onderliggende ziekte.

Type stomatitis Pathogeen / oorzaak
Herpes (herpetisch)Herpesvirus (type I)
Schimmel (spruw)Candida-schimmel (Candida)
bacterie-Slijmvliesletsel
aphthousHet niet naleven van de hygiëne
vesiculaireRNA-virus
allergischReactie op een irriterend (allergeen)
catarraalOntoereikende mondhygiëne
Hoekig (storingen)Gebrek of slechte absorptie van ijzer

Herpesvorm van stomatitis

besmettelijk, maar het virus kan veel eerder het lichaam binnendringen en zal op de achtergrond van een verzwakt immuunsysteem verschijnen. Het wordt overgedragen via huishoudelijke artikelen (borden, speelgoed, enz.).

Het verschijnt als een kleine bellenuitslag die binnen 3 dagen barst. Er is slaperigheid, met een snelle stijging van de temperatuur tot 38 ° C en andere symptomen van SARS. Er kan bloedend tandvlees zijn, viskeus speeksel. Gemiddeld duurt het ontstekingsproces 5-8 dagen. Voor symptomatische behandeling worden geneesmiddelen tegen herpes (acyclovir) voorgeschreven.

Herpes is niet volledig genezen, eenvoudig met behulp van therapie worden de symptomen verwijderd, wordt het immuunsysteem versterkt en wordt de acute fase van de ziekte verwijderd. Om dit te doen, wordt het aanbevolen om vitamines voor kinderen te nemen voor immuniteit in het koudere seizoen en tijdens de periode van vitaminetekort in de lente.

Hoekige stomatitis

Het wordt ook wel jamming genoemd. Microcracks in de hoeken van de lippen, die erg gebakken zijn, kunnen bloeden en bakken als ze zuur of heet zijn.

Het kan zich manifesteren van kleine roodheid tot bloedige wonden in de mond. Dergelijke stomatitis kan worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer.

Schade aan de wangen, tong, lippen (bijten, brandwonden) veroorzaakt het optreden ervan, vooral als het slijmvlies overgedroogd of ontstoken is.

Bekijk de video: Animanimals: Zebra (April 2020).